Yazı, yazının icadından önce mi vardı?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-15-2010 (14:39)   Son Mesaj: 09-15-2010 (14:39)    Cevap: 0    Gösterim: 633  

    09-15-2010

    Yazı, yazının icadından önce mi vardı?

    Yazı, yazının icadından önce mi vardı?
    İnsanoğlu'nun ilk yazıyı beş bin yıl kadar önce yazdığı kabul ediliyor. Ancak mağara resimleri üzerinde araştırma yapan April Nowell'in tezi doğru çıkarsa yazının icadı sanılandan çok daha önce olabilir

    Duvar resimlerinde ilk yazının izleri
    Kanada"daki Victoria Üniversitesi araştırmacısı April Nowell, Fransa"daki Chauvet mağaralarındaki duvar resimlerinde görülen işaretlerin alet olarak tanımlandığını, oysa bunların en eski yazının işaretleri olabileceğini iddia ediyor.

    Resimler genelde sıradan karalama değil kısmen anlamlı olduğu için tüm taş devri toplulukları tarafından bilinen semboller olabileceğini düşünüyor Nowell.

    Antropologlar ve arkeologlar yaklaşık olarak 400.000 yıl önce bir "yaratıcılık patlaması" yaşandığını ve atalarımızın soyut düşünce yetisini kazanarak duvar resimleri yapmaya başladıkları konusunda hemfikir.

    Ancak birçok bilim insanı ilk yazının beş bin yıl kadar önce kullanılmaya başlandığını kabul eder. Eğer Kanadalı bilim insanları tarafından sınıflandırılan işaretler gerçekten de ilk yazıyla ilgiliyse atalarımız sanılandan çok daha önce bilgi aktarmaya başlamış olmalı. İşaretleri inceleyerek sınıflandıran bilim insanları ilginç bir şekilde, yirmi altı işaretinin birbirine çok benzediğini fark etmiş.

    Nowell bu yüzden aralarında bir bağlantının bulunması gerektiğini düşünüyor.

    Taş Devri Alfabesi

    1) Bu işaretler 30.000 - 15.000 yıl kadar öncesine ait. Sayılar, son buz döneminden önce ortaya çıktı; bazı işaretler bütün dönemlerde görülüyor.

    2) Bu mükemmel işaretler erken dönem insanlarının yaratıcılıklarına ilişkin birer belge olarak gösteriliyor.

    3) Mağara araştırmacıları bugüne kadar bu işaretleri yeterince değerlendirme çabasına grimemişlerdi.

    4) Kanadalı araştırmacılar şimdi yeni bir tartışma başlattı: Acaba gerçekten bunlar insanlığın ilk yazı dili mi? Yoksa değilmi?

    Mısırda'da mağara resimleri de araştırmalara farklı açıdan destek veriyor...







    Mısır"daki Gilf Kebir mağarasında bulunan bu duvar resmi salt bir çizim miydi yoksa gerçekten bir anlam ve kavram mı dile getiriyordu?

    Araştırmacılar şimdi bu taş devri dönemi resimlerini bir araya getiriyor ve yeni çözümlemeler yapıyorlar.





    (Cumhuriyet Bilim Teknik)





    Yazı, yazının icadından önce mi vardı? Yorumları