Patlamaya karşı dayanıklı asker donu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 08-20-2010 (20:06)   Son Mesaj: 08-20-2010 (20:06)    Cevap: 0    Gösterim: 1755  

    08-20-2010

    Patlamaya karşı dayanıklı asker donu

    Patlamaya karşı dayanıklı asker donu
    İngiltere patlamaya dayanıklı asker donu geliştiriyor...

    İngiltere Savunma Bakanlığı, BBC'ye yaptığı açıklamada, öncelikle Afganistan'da görevli askerleri göz önünde tutarak yeni bir iç çamaşırı tasarladıklarını doğruladı.

    Yol kenarına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombalar başta gelmek üzere güçlü bombalı saldırılara maruz kalan Afganistan'daki İngiliz kuvvetleri arasında ciddi artış gösteren kasık bölgesinden yaralanma vakalarına karşı yeni koruyucu önlemler alınması isteniyor.

    Taliban militanlarının yollara yerleştirdiği bombalardan dolayı görünürde sadece kolunu ya da bacağını kaybeden askerlerin önemli bir kısmının vücutlarının görünmeyen mahrem bölgelerinden de yaralanmasına karşın, konunun hassasiyeti nedeniyle bu sorun kamuoyunda açıklıkla tartışılmıyor.

    Üç yıl önce Afganistan'da görevliyken bir mayına basarak yaralanan 23 yaşındaki gazi Ben McBean, konuyu gündeme taşımaktan çekinmiyor.

    Patlamada bir kolunu ve bacağını kaybeden Ben McBean, ''Bacağımın yerinde olmadığının farkına vardığımda, aklıma gelen ikinci bir soru daha vardı, ki beni daha çok kaygılandırıyordu. Acaba orama da birşey oldu mu diye düşündüm.'' diyor.

    Kevlar'lı don

    ''Kolsuz bacaksız bir kız arkadaş bulmak zaten zor. Bir de erkekliğim yerinde yoksa işim daha da zor diye düşündüm.''

    Ben McBean patlama sırasında testislerinden birini kaybettiğini ve cinsel organları üzerinde ciddi yara izleri kaldığını anlatıyor.

    Bu tip vakalardaki artış karşısında İngiltere Savunma Bakanlığı askerlerin kasık bölgesini korumak amacıyla yeni bir tasarım için düğmeye bastı.

    BCB International adlı askeri üniforma üreten şirket, uzun paçalı bir dona benzeyen, ancak iç kısmı özel Kevlar tabakayla kaplanmış yeni tasarımının soruna çare olacağını vaadediyor.

    Sentetik liflerden oluşan Kevlar, çok güçlü koruma sağlayan özel bir kumaş türü.

    Hareket serbestisi

    Kasık bölgesini korumak için kullanılan başka alternatifler de var. Örneğin Amerikalı piyadeler üniformalarının kasık bölgesi üzerine koruyucu bir kapak takıyor.

    Fakat takıp çıkartmasının zorluğu bir yana, mayına basılması gibi durumlarda bir askerin bacaklarının altında meydana gelen patlamanın yukarı vuran yıkıcı gücüne karşı bu tip kapaklar yetersiz kalıyor.

    İngiliz ordusu, Kevlar kaplı don tasarımı üzerinde deneyler yapıldığını ve kendilerine sunulan başka tasarımları da değerlendireceklerini açıkladı.

    Kevlar'lı don, patlamanın gücüyle havada uçuşan taş ve toz parçacıklarına karşı etkin olsa da, kasık bölgesini bombalardan tamamen koruduğu garanti edilemiyor.

    Ordu yetkilileri, hareket serbestisi ve korunma arasında doğru dengeyi tutturan bir asker donu geliştirmeyi hedeflediklerini söylüyorlar.




    Patlamaya karşı dayanıklı asker donu Yorumları