TC kimlik no - sonu cift ile neden biter - komplo teorileri   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-17-2009 (15:54)   Son Mesaj: 07-17-2009 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 8905  

    07-17-2009

    TC kimlik no - sonu cift ile neden biter - komplo teorileri

    TC kimlik no - sonu cift ile neden biter - komplo teorileri
    Bir süredir, internet forumlarında ve e-maillerde TC Kimlik numaraları ile ilgili bir komplo teorisi dolaşıyor. Çevrelerindeki tüm kişilerin kimlik numaralarının çift olması üzerine yaratılan teori bunun bir çeşit fişleme olduğu iddiasını taşıyor. Ancak T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre işin aslı, kredi kartlarının numaralandırılmasında da kullanılan ve bir çeşit sağlama yaratan algoritma.
    İnternette söylentiler ve komplo teorileri daha çabuk yayılıyor. Nitekim, geçtiğimiz hafta TC Kimlik numaraları ile ilgili bir teori bazı forumlarda ve mail listelerinde geniş bir tartışma alanı buldu.
    Kimlik numaranızı kontrol ederseniz, sonu çift numara ile bitiyor. Çevresindeki herkesin kimlik numarasının çift numara ile bittiğini gören kişilerin yarattığı komplo teorisi, bu yolla insanların, mezhep ya da etnik kökenlerine göre fişlendiği şeklindeydi.
    Ancak T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bunun bir algoritma olduğunu açıkladı. Buna göre sistem, kredi kartlarının numaralarının yaratılmasında da kullanılan ve sahteciliği engelleyen bir çeşit sağlama algoritması.
    Açıklamada, tek rakamla (1, 3, 5, 7, 9) biten bir TC kimlik numarası olmadığı yani iddia edildiği gibi bir fişlemenin olmadığı belirtilirken, elektronik ortamda kaydedilen tüm numaraların sistem gereği çift rakam (0,2,4,6,8) olduğu belirtildi.
    Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, açıklamada TC kimlik numarasının son hanesinde tek rakam olan vatandaş varsa, işlemlerde sorun çıkacağı için, en yakın nüfus dairesine giderek bu hatayı düzeltmesi gerektiğini de not etti.
    Nüfus ve Vatandaşlık İşleri nden aldığımız açıklama şu şekilde;
    T.C. Kimlik numaraları 11 haneden oluşur. T.C. Kimlik numaralarının son 2
    rakamı ise doğrulama (verification) hanesidir. Yani diğer bir deyiş ile
    bir T.C. Kimlik numarasının doğru olup olmadığını anlamak için
    yerleştirilmiş bir algoritmadır. Bu yöntem birçok yerde, kredi kartı numaralarında, banka hesaplarında vs kullanılmaktadır. Amacı ise sahtekarlığı ve dolandırıcılığı önlemektir.
    Kimlik numaralarınızın ilk on hanesini toplarsanız, elde ettiğiniz
    rakamın 1 ler basamağı sizin kimlik numaranızın 11. Hanesini oluşturur ve
    matematiksel algoritma gereği de çifttir.
    Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası uygulamasında vatandaşlara herhangi bir ayrım yapılması iddiaları ise tamamen gerçekdışı ve asılsızdır.




    TC kimlik no - sonu cift ile neden biter - komplo teorileri Yorumları