Beyin hücresi ve evrenin şaşırtan benzerliği   Konuyu açan: Henna   İlk Mesaj: 11-17-2008 (00:24)   Son Mesaj: 11-17-2008 (00:24)    Cevap: 0    Gösterim: 1615  

    11-17-2008

    Beyin hücresi ve evrenin şaşırtan benzerliği

    Biri sadece mikronla ölçülebiliyor diğeri milyarlarca ışık yılı ile..

    Brandeis Üniversitesi'nde doktora öğrencisi Mark Miller, beyindeki nöronların birbirleriyle hangi parçacıklarla bağlantı kurduğunu araştırınca ilginç bir sonuca ulaştı.

    Farenin beyin hücrelerindeki nöronların birbirleriyle bağlantıları, evrenin astrofizikçiler tarafından çekilen fotoğraflarıyla çok benziyordu.


    Beyin hücresi ve evrenin şaşırtan benzerliği


    Mark Miller, İnce dilimlenen fare beynini renklendirerek bağlantıları görsel olarak tanımladı. Yukardaki resim, soldaki üç nöron hücresini (iki kırmızı ve bir sarı) ve aralarındaki bağlantıları gösteriyor. Resmin orjinalini görmek için tıklayın!


    Uluslararası faaliyet gösteren bir astrofizik grubu ise geçen yıl bir bilgisayar simülasyonuyla evrenin nasıl büyüdüğünü ve yayıldığını ortaya koydu. Yukardaki simülasyon resim, binlerce yıldız, galaksiler ve karanlık bölgelerle (ağ) çevrilen geniş bir galaksiler demeti (parlak sarı) ile karakterize edilen evrenin anlık görüntüsüdür. Resmin orjinalini görmek için tıklayın!


    The New York Times gazetesinde yayınlanan fotograflar için David Constantine adlı tanınmış yazar iki şu yorumu yapıyor:


    "Biri sadece mikronla (mikrometre) ölçülebilecek boyutta. Diğeri ise milyarlarca ışık yılı mesafede. Biri fare beynindeki nöronları gösteriyor. Öteki evrenin resmini temsil ediyor. Onlar birlikte çok farklı doğal fenomenlerin aynı kalıptan çıkmışcasına şaşırtıcı şekilde benzeştiği izlenimi uyandırıyor."


    (KANALAHABER)




    Beyin hücresi ve evrenin şaşırtan benzerliği Yorumları