Kalbini hayvan dokusu büyütecek   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-11-2011 (00:30)   Son Mesaj: 01-11-2011 (00:30)    Cevap: 0    Gösterim: 695  

    01-11-2011

    Kalbini hayvan dokusu büyütecek

    Kalbini hayvan dokusu büyütecek
    Kalp kapağı darlığıyla doğan üç yaşındaki Suat Tip'in hayatını hayvan dokusundan üretilen özel bir kalp kapakçığı kurtardı.Kalbinde aort kapağı darlığıyla dünyaya gelen Suat Tip'in üç yıl boyunca yaşadığı kabus, hayvan dokusundan oluşan canlı bir kalp kapakçığının takılmasıyla son buldu. International Hospital Çocuk Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Özkan, çocukla birlikte büyüme ihtimali bulunan bir kalp kapakçığı sayesinde Suat'ın hayatının kurtulduğunu söyledi.

    Kıbrıslı Ceren ve Engin Tip çiftinin oğlu Suat, doğduğundan beri ağlarken morarıyor, nefes alırken bile yoruluyordu. Kalbinde büyüme ve bitkin düşme gibi sıkıntılar yaşayan Suat'ın tedavisi Türkiye'de yürütüldü. Suat'a henüz iki aylıkken anjiyo ile balon uygulansa da, sonuç alınamıyordu. Operasyon için küçük olan Suat, üç ayda bir kontrole gitti.Akşam'ın haberine göre, aylarca süren bu kontrollerin ardından, Suat ameliyat olabilecek kadar büyüdü. İşte o zaman Doç. Dr. Süleyman Özkan, aileye çok farklı bir yöntemden bahsetti. Çok yaygın uygulanmayan bu yeni kalp kapağı canlı dokulardan oluşuyordu ve vücudun gelişimiyle birlikte büyüyordu. Doç. Dr. Özkan, bu yöntemi şu nedenle tercih ettiklerini anlattı:'Standart kalp kapağı takılan çocuklarda 5-10 yıl içinde ikinci sameliyatın yapılması zorunlu olabiliyor. Bu yeni kapağın ise çocukla birlikte büyüme ihtimali var. ' Baba Engin Tip bilgilendirildiklerini, çocuklarının iyileşeceğine de güvendikleri için bu yöntemi tercih ettiklerini söyledi. Tip, 'Ameliyattan sonra Suat'ı uyandırdılar. Yüzünün rengi, gözlerinin canlılığı o kadar güzeldi ki, o zaman ameliyatın iyi geçtiğini anladık' dedi.CANLI DOKUYLA KAPAK NE DEMEK?
    Kapak için bir hayvandan canlı doku alınıyor ama içeriğindeki DNA çıkarılıyor. Bu kapak kalbe takıldıktan sonra insan hücresi ile karşılaşıyor ve insan DNA'sı boşluğu dolduruyor, kapaktaki hücreler insan hücresi haline geliyor. Böylece hem kapağın büyüme ihtimali oluyor hem de vücudun bu kapağı reddetme riski düşüyor. Almanya'da üretilen kapak, son beş yıldır dünyanın çeşitli merkezlerinde kullanılıyor.




    Kalbini hayvan dokusu büyütecek Yorumları