6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!   Konuyu açan: safinaz   İlk Mesaj: 03-23-2008 (10:42)   Son Mesaj: 06-13-2011 (01:52)    Cevap: 5    Gösterim: 13937  

    03-23-2008

    6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!

    Yara İyileşmesi, Yaklaşık 1 Haftada Tamamlanır. Bazı Durumlarda; Yaraların Geç İyileşmesi, Kapanmaması ve Kendiliğinden Ortaya Çıkması, Çeşitli Hastalıkların İşareti Olabilir.


    Yara iyileşmesi belli bir doğal süreci izleyip, yaklaşık 1 haftada tamamlanır. Bazı durumlarda; yaraların geç iyileşmesi, kapanmaması ve kendiliğinden ortaya çıkması, çeşitli hastalıkların işareti olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

    Yara kapanmazsa..

    “Cildin bütünlüğünün bir hastalık nedeniyle veya herhangi bir dış etkenden darbe alması, bozulması sonucunda yara oluşur. Yara iyileşmesi belli bir doğal süreci izleyip, yaklaşık 1 haftada tamamlanır. Bazı durumlarda; yaraların geç iyileşmesi, kapanmaması ve kendiliğinden ortaya çıkması, çeşitli hastalıkların işareti olabilir. Özellikle 6 haftayı tamamladığı halde yara kapanmazsa; kabuklanma, kaşıntı veya akıntıyla kendini belli eden deri değişiklikleri varsa, mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir. Bir yaranın nasıl ortaya çıktığı, yeri, ne zamandır devam ettiği, ağrı varlığı, kanamanın olması önemli kriterlerdir. Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.


    Cilt kanseri öldürücü sonuçlar doğruyor

    Saçlı deri, yüz, dekolte bölgesi, eller gibi özellikle güneşe maruz kalan yerlerde, açık tenli kişilerde oluşan yaralar, vücutta alacalı renkli, kırmızı kabuklu alanlar, cilt kanserinin işareti olabilir. Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir.

    Tüm vücudunuzu aynada kontrol edin

    Vücudun kapalı bölgelerinden veya benlerin üzerinden başlayan renk ve şekil değişikliği gösteren yaralar “Melanom” ismi verilen tehlikeli ve öldürücü cilt hastalığının işareti olabilir. Bu nedenle mutlaka cilt doktoruna görünmeyi gerektirir. Dermoskopik, gerekirse patolojik incelemeyle tanı koyulur. Cilt kanserlerinin başlangıç evresinde yakalanması, yaşam süresi ve tedavinin seyri açısından çok önemlidir. Haftada bir, tüm vücudun tepeden tırnağa aynayla değerlendirilmesi; yeni çıktığı veya büyüdüğü, renginin koyulaştığı fark edilen benlerin, kabuklu, kanamalı iyileşmeyen yaraların mutlaka cilt doktoruna gösterilmesi gerekir.

    Erken tanı önemli..

    Ağızda ve genital organlarda çıkan ağrısız yaralar “sifilis” ve AIDS başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtisi olabilir. Bazen hafif ateş, yorgunluk gibi bulguların ayakta atlatılmasından sonra; beyaz renkte, zımbayla delinmiş gibi görünen, keskin sınırlı yaralar oluşabilir. Bu yaraların fark edilmesi durumunda, enfeksiyon kökenli veya Behçet hastalığı gibi bağ dokusu kökenli hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ayırt edilmesi gerekir. Bu amaçla; bazı kan tetkiklerine bakılması, yara yerinden kültür alınması uygundur. İyileşmeyen yaralı alandan etrafa saçılan mikrobik etkenler, hastalığın başka insanlara geçmesine neden olabilir. Behçet hastalığı gibi bağ dokusu hastalıklarının tanısının erken dönemde yakalanması, hastalığın ilerlemesini ve iç organların tutulmasını önlemek açısından önemlidir.

    Uzmana görünün..

    Herpes virüsü başta olmak üzere diğer virüsler, mantar ve bakteriler; cildin direncini kırıp, sık tekrarlayan, ağız çevresini ve genital bölgeyi tutan yaralara veya kıl dibi iltihabı şeklinde oluşumlara neden olabilirler. Mikrobik etkenler çoğu zaman birebir yarayı oluşturabilir veya var olan yaranın kapanmasını engeller. Etrafı kırmızı kabarcıklanmalar, çoğu zaman ağrılı sivilcelenmeler gibi kendini belli eden alanlar varsa; herhangi bir krem sürmeden, ilaç kullanmadan cilt doktoruna görünmek gerekir. Sivilce gibi görünen veya kabarcık yapan yerlerden mikroskobik inceleme örnekleri veya kültür yapmak gerekir.



    Şeker hastalığı da zemin hazırlıyor

    Şeker hastalığı, pek çok yönden organlarımızı olumsuz yönde etkilerken cildimizde yaralarla kendini gösterebilir. Hastalık, damar yapısına zarar vermesi nedeniyle yara oluşmasını kolaylaştırır. Şeker hastalarında bakteri ve mantarlar daha kolay enfeksiyon oluşturdukları için yara iyileşmesi de gecikir. Özellikle ayaklarda; iyileşmeyen ve 3 haftadan fazla bir süre kapanmayan yaralar varsa şeker hastalığı akla getirilmeli ve hekime başvurulmalıdır. Derinin beslenmesini ve toksik maddelerden temizlenmesini sağlayan, sağlıklı kan dolaşımıdır. Damarların tıkalı olması, damar sertliği, varislerin varlığı, bacaklar başta olmak üzere tüm vücutta yaralar yapabilir. Sigara içilmesine bağlı olarak ortaya çıkan damarsal hastalıklar da ciltte yaralarla kendini gösterebilir.

    Sağlıklı beslenin..

    Sağlıklı ve dengeli beslenme, yaralarımızın iyileşmesi için çok önemlidir. Çinko, selenyum, B vitaminleri başta olmak üzere antioksidan desteğinin alınması, yara kapanmasını ve cildin kendini tamir etme sürecini hızlandırır. Özellikle bebekler ve çocuklarda; ağız çevresinde ve bez bölgesindeki iyileşmeyen yaralar, çinko eksikliğinden kaynaklanabilir. Şüpheli durumlarda kanda çinko düzeyi bakılabilir.”



    22.03.2008 09:46 [1273805]





    6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat! Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  12-27-2010, 19:08

    --->: 6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!


    Alıntı:
    yuzde yara cikmasi-6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!

    bende halen gecmedi
    sanane laaaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) sanane laaaa Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 2  01-28-2011, 00:38

    --->: 6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!


    sağ ayak serce parmağımın solundaki parmağımda tırnağmın hemen altın da yani parmağımın tam ucun da yara çıktı 1 buçuk 2 aydır geçmedii bazen üstüne basınca ağrıyor yara sanki içine doğru siyah siyah uzunlamasına yaralar var gibi garip bir şekl yanii
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 3  04-13-2011, 15:40

    yara


    10 gün önce bi sabah bi acı hissettim ayak bileğim sinek ısırığı gibi kızarmıştı..3 gün sonra yaraya dönüştü küçük değil yara..yürürken bazen kemiğim acıyo..ayak bileğim ön kemik kısmında..ssk hastanesine gittim enfeksiym uzmanı görücek dedi.. ona gittim cildiye dedii..ne yapmam gerekiyo..
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 4  06-12-2011, 21:12

    --->: 6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!


    çenemde boynuma doğru yaralar var ama kaşıntıyla başlıo çatlaya çtalaya kanıo kendiliğinden hem çok kaşınıo hem ağrıo ne yapmam gerekio 1 yıldır ara ara oluo sadece çenemde diil vücudum bazı yerlerindede bu geçmeyen aralayan yaralardan var
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 5  06-13-2011, 01:52

    --->: 6 Haftayı Geçen Yaralara Dikkat!


    Misafir´isimli üyeden Alıntı
    çenemde boynuma doğru yaralar var ama kaşıntıyla başlıo çatlaya çtalaya kanıo kendiliğinden hem çok kaşınıo hem ağrıo ne yapmam gerekio 1 yıldır ara ara oluo sadece çenemde diil vücudum bazı yerlerindede bu geçmeyen aralayan yaralardan var

    Bir dermatoloğa ( Cildiye Doktoruna) gitmenizi tavsiye ederim.
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz