İşte O 'Anlar.....

Sudanlılar, ülkelerindeki karışıklıktan kaçıp İsrail’e geçti. Sığınma talep ettiler ve kendileriyle birlikte olan 197 kişiyle hapse atıldılar. Arap gerillaların zulmünden kaçtıkları için İsrail’in kendilerini kabul edeceğini düşündüler. Duruşlarından ‘o’ anda ...



  1. Alt 10-06-2008, 21:39 #1
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    İşte O 'Anlar.....

    Sudanlılar, ülkelerindeki karışıklıktan kaçıp İsrail’e geçti. Sığınma talep ettiler ve kendileriyle birlikte olan 197 kişiyle hapse atıldılar. Arap gerillaların zulmünden kaçtıkları için İsrail’in kendilerini kabul edeceğini düşündüler. Duruşlarından ‘o’ anda ve o açıdan bile yaşadıkları hayalkırıklığını yansıtıyorlardı. Maasiyahu Cezaevi avlusunda ‘o’ anda gölgeler tarafından bile hapsediliyorlardı. (Associated Press / Kevin Frayer)

    Demir yumruk

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Dakota Eyaleti’ndeki Sioux Falls Kenti’nde düzenlenen Rönesans Festivali’nden bir ‘o’ an. İki şövalyenin dövüşünü canlandıran oyunculardan biri, demir yumruğun nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. (Associated Press / The Argus Leader, Cory Myers)

    Kısılan gerçekler

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Amerikan Ordusu tarafından uluslararası haber ajanslarına verildi. Irak’ın kuzeyinde iki Iraklı, bir kontrol noktasında araçlarının Amerikan askerleri tarafından aranmasını seyrediyor. Ordu fotoğrafçısı Çavuş Jacop Bailey ‘o’ anı saptarken güneşe karşı çekim yaptığından kamerasının diyaframını kısmış. Bu durum, ‘o’ anın gerçeklerinin de kısılmasına yolaçmış. (Associated Press / U.S. Air Force, Staff Sgt. Jacob N. Bailey)


    Protesto atışı

    İşte O 'Anlar.....

    Nikaragua’nın başkenti Managua... Bir gösterici ev yapımı silahı polise karşı ateşliyor. ‘O’ an, toplu taşıma ücretlerine zammı protesto için yapılan bir öğrenci gösterisi sırasında oluştu. Gösteride protesto ve öğrenci ne kadar varsa ‘o’ anda da o kadar vardı. (Associated Press / Esteban Felix)
    Sırbıstan’dan bir haber

    İşte O 'Anlar.....

    Sırbistan’da Arnavut kökenli bir kadın evinin penceresinden bakıyor. Doku, çizgiler, bunların kadının yalnızlığını öne çıkarması açısından iyi bir fotoğraf. Oysa bu haber fotoğrafı. Haberse şu: “Sırbistan Devlet Başkanı Karabağ’ın referandumla ayrılmasından sonra Avrupa Birliği’nin ortaya çıkan gerilimi yumuşatmak için yaptığı öneriyi reddetti.” (Associated Press / Visar Kryeziu

    ‘Göz’ hapsi

    İşte O 'Anlar.....

    Sudan Darfur’da Arap kökenli gerilla gruplarının zulmüne maruz kalan yüzbinlerce insan yerinden oldu. Sayıları 3 milyona ulaştı. Mayıs ayının sonunda çatışma bölgelerinden kaçan bir grup, Mısır üzerinden İsrail’e geçerek siyasi sığınma talep etti. Hepsi hapsedildi. İçlerinden birini demir parmaklıklar arkasında gösteren ‘o’ an, içlerindeki hayal kırıklığının, biraz öfkenin, gözlerden dışa vurumunu göstermekteydi. (Associated Press / Kevin Frayer)

    Çeteler savaşı

    İşte O 'Anlar.....

    Güneydoğu Asya’nın çiçeği burnunda ada devleti Doğu Timor’da iç karışıklık var. Ülkede çeteler savaşı yaşanıyor. Ülkede kanun hakimiyeti ve düzen sağlamak için gönderilen Avustralya askerleri zorlanıyor. Başkent Dili sokaklarında yüzünü gizleyerek dolaşan bu çocuk ‘o’ anda gözleriyle daracık aralıktan durumun vehametini anlatıyor. (Associated Press / Mark Baker)

    Gerçek mesaj gözlerde

    İşte O 'Anlar.....

    Deprem felaketi yaşayan Endonezya’dan bir fotoğraf. Enkazın önüne yardım isteyen bir tabela konmuş. Yola evrensel yardım çağrısı S.O.S. yazılmış. Bunların hepsi kareye girmiş. Ama yıkılmış evinin önündeki çocuğun bakışları bu mesajları bastırmış. (Associated Press / Xinhua, Zhang Jun)

    Galibiyet sevinci

    İşte O 'Anlar.....


    Almanya’da Dünya Kupası öncesinde düzenlenen “Çamur’da Futbol Dünya Kupası” maçlarından bir enstantane. Maçlar Brunsbuettel’de oynandı. ‘O’ anda galip takımın oyuncuları gayet centilmence geçen maçın ardından çamura yatıyor. (Associated Press / Heribert Proepper)


    Vişneli birincilik

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika, Washington... 4 yaşındaki Marie Lutrell, Vişne Pastası Yeme Yarışı’nda kendi yaş grubunda birinciliği ilan edildikten hemen sonra... (Associated Press / Peoria Journal Star, Matt Dayhoff)

    Esintinin tadı

    İşte O 'Anlar.....

    Hawaii’deki ünlü Waikiki Plajı’nda bir turist güneş battıktan sonra bölgenin ünlü esintisinin tadını çıkarıyor. Güneyi uğurlayan gökyüzü de turistin şalındaki renk dağılımına uyum göstererek bu hoş hatta belki hınzırca sürprizle foto muhabiri Lucy Pemoni’ye bir ‘o’ an sunuyor. (Associated Press / Lucy Pemoni)

    __________________


    yabanGülü ve mhmt bunu beğendiler.
  2. Alt 10-06-2008, 21:42 #1
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Normale dönüş

    İşte O 'Anlar.....

    Kabil’de bir engelli genç, elbisesini kurutuyor. Fotoğrafçı Rodrigo Abd’ın çektiği fotoğrafta bilgi olarak da şu yazıyor : “Son olaylardan sonra Kabil’de hayat normale dönüyor...” (Associated Press / Rodrigo Abd)

    İnsani çağrı

    İşte O 'Anlar.....

    Associated Press Haber Ajansı, “Save the Children” adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine bir çalışma yapıp Afrika’daki hasta çocukların fotoğraflarından oluşan bir seri ortaya çıkarmış. Sözünü ettiğimiz çağrı, zengin ülkelere... “Küçük maddi yardımlarla Afrika’da tedavi edilebilir hastalıklardan mustarip çocuklar ölümden kurtarılabilir.” deniyor. Ailesinin adını vermediği bu çocuk Senegal’in başkenti Dakar’daki bir hastanede yatıyor. Save the Children’ın çağrısı hem fotoğrafla gelen bilgide hem de çocuğun insanı bırakmayan bakışlarında yazıyor. (Associated Press / Schalk van Zuydam)

    Endişeli gölge

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan Keşmiri’nde Sirinagar Kenti’ndeki Dal Gölü, bölgenin tabiat güzelliklerinden biri. ‘O’ anda bir Keşmirli, bulabildiği Hintli müşterilerini gölde gezdirmek için demir alıyor. Ajanslar, bu fotoğrafın çekildiği gün ayrılıkçı teröristlerin gölde gezmeye giden turistlerle dolu iki otobüse saldırdıklarını ve 21 kişinin yaralandığını yazıyor. Bu bilgi, ‘o’ andaki romantik ışığa endişe gölgeleri düşürüyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)

    Gerçekçi bakış

    İşte O 'Anlar.....

    Atlantik’teki ada devletlerden Dominik Cumhuriyeti’nde şeker kamışı tarımı yeniden canlandı. Çünkü şeker kamışından elde edilen etanol akaryakıt olarak fiyatı sürekli yükselen petrole karşı alternatif olarak görülüyor. Kesici işçinin elleri ve şekerkamışları ise genelde umut veren bu bilginin ayrıntılarındaki gerçekleri gösteriyor. (Associated Press / Ramon Espinosa)

    Daytona Sahili

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri Florida’daki Daytona Sahili. Yerel gazete, The Daytona Beach News Journal’dan Ji-Eun Lee, birbiriyle oynaşan ışığın ve kumun bu oyuna katılan çocukları kabul edişlerini kayda geçiriyor. (Associated Press / The Daytona Beach News-Journal, Ji-Eun Lee)

    Küçük yardımlar

    İşte O 'Anlar.....

    Kadiatu 3 yaşında. Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de yaşıyor. Doğumundan itibaren başta ishal olmak üzere bir yığın önlenebilir, tedavi edilebilir hastalıkla boğuşuyor. Save the Children adlı kuruluş zengin ülkeleri Afrika’daki çocuk sağlığı sorunları için fazla para tutmayan yardıma çağırıyor. “Küçük yardımlar” deniyor. “Küçük yardımlar, Afrika’daki yaygın çocuk sağlığı sorunlarını halledebilir.” Kadiatu da ‘o’ anda bakışlarıyla bilmeden bu çağrıyı tekrarlıyor. (Associated Press / Namvula Rennie)

    Masumiyetin tablosu

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’da Kabil’deki bir çay evinde baba ve kızı... Baba, kızının tatlılığından ve foto muhabiri Rodrigo Abd’ın ilgisinden hoşnut ve gururlu. Işıksa hoş bir sürprizle çocuğun ‘o’ ana ağırlığını koyan masumiyetini okşuyor. Sonuçta ilahi tablolardakine benzer bir ortam oluşuyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Yorgun güzel

    İşte O 'Anlar.....

    Haiti’de Başkent Port-au-Prince’de başında kova taşıyan bir kadın. Foto muhabiri Arianna Cubillos’u farkettiğinde yorgunluktan şikayetle ilgi görmenin sevincinin sınırında gülümsüyor. Bu ‘o’ an da onu güzelleştiriyor. (Associated Press / Ariana Cubillos)

    Dalgalarla yarışmak

    İşte O 'Anlar.....


    Amerika Birleşik Devletleri Colorado’da Eagle Nehri’ndeki kano yarışlarından bir enstantane. Yerel kanocu Ian Anderson nehirle mücadele ederken. (Associated Press / Vail Daily, Shane Macomber)


    Yunuslu tedavi

    İşte O 'Anlar.....

    Yunusların spastik ve otistik çocukların tedavisine yardımcı olduğu ne zamandır konuşulan bir konu. Hollandalı çocuk spastik. Antalya’da hizmet veren bir tedavi merkezinde Agence France Presse’ten Mustafa Özer’in fotoğrafı yunuslarla spastik ya da otistik çocuklar arasındaki harika ‘o’ anlardan birini gösteriyor. (Agence France Presse / Mustafa Özer)

    Yeterli şişkinlik

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas Eyaleti’nde düzenlenen balon festivalinde Arizona Phoenix’ten Eugene Clewley balonunun şişirilmesine nezaret ediyor. (Associated Press / El Paso Times, Victor Calzada)
    Yalnızlık üzerine

    İşte O 'Anlar.....

    Soldan sağa; Arun 3 yaşında, Gopika 2 yaşında ve Subiksha 4 aylık. Üçü de HIV taşıyor. Üçü de AIDS yüzünden öksüz. Hindistan’da kendileriyle birlikte bakılan ve aynı durumda olan 36 çocukla birlikte bir yetimhanede barınıyorlar. Yaklaşık 6 milyon enfekte insanla dünyanın en fazla HIV taşıyıcısı veya AIDS hastası bulunan ülkesinde yaşıyorlar. Altlarına serilen veya üzerlerine örtülenler olmasa ne kadar da yalnızlar. (Associated Press / M. Lakshman)

    Hindistan’da eğitim

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan Yeni Delhi’deki Delhi Üniversitesi’nde bir öğrenci adayı başvuru formu alıyor. Delhi Üniversitesi, dünyanın en kalabalık yüksek öğretim kurumlarından biri. 300 bin öğrencisi var. ‘O’ anın berisi böylesine kalabalık bir üniversitede kendisini bekleyen sıkışıklığı akla getiriyor. (Associated Press / Manish Swarup)

    ‘Uğurlu’ vuruş

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika’da Arkansas Eyaleti’nde düzenlenen rodeodan bir enstantane. Lucky Strike “Uğurlu-Şanslı Vuruş” adlı boğa katılımcılardan Missourili Brandon Reynolds’u sırtından attıktan hemen sonra. Karenin solunda binicinin dağılmış çaresizliği, sağındaysa “Uğurlu Vuruş”un gerilmiş öfkesi var. (Associated Press / Southwest Times Record, Brian D. Sanderford)

    Üç kuşak

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan’ın Jaipur şehrinin eski kent bölümü. Eski bir evin penceresinde üç kuşak. Bir ailenin fertleri tarihi kentti gezen İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla’yı izliyor. (Associated Press / PA, John Stillwell)

    Yabancı renkler

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Vezir Abad semtinde bir sokak. Sokakta elindekilerin çocukları cezbetmesini bekleyen baloncu. Balonlar renkleriyle oraya yabancı. Çocuklar pek alıcı görünmüyor. Ama balonları çocukların hayalleri adına sokaktaki su birikintisi alıyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Yüzle yanıt

    İşte O 'Anlar.....

    Almanya’da Federal Parlamento... Bütçe görüşmeleri sırasında Başbakan Angela Merkel, yapılan eleştirileri henüz söz hakkı olmadığından yüzüyle yanıtlıyor. (Associated Press / Jan Bauer)

    Nadiren böyle korkarız...

    İşte O 'Anlar.....

    Gazze... Okudukları okulun yönetimi yılda bir kez düzenlenen bir organizasyonla genç kızları kentin tek lunaparkına götürmüş. Bu organizasyon, İhlas Haber Ajansı’ndan Cafer Eser’e de Filistin’de Gazze’de korkunun nadir görünen bir türünü yakalama olanağı doğurmuş. (İHA / Cafer Eser)

    Gün doğumu

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’nin New York Eyaleti’ne bağlı Canandaigua kenti yakınlarında bir çiftlikte gün doğuyor. (Associated Press / The Daily Messenger, Rikki Van Camp)


    yabanGülü bunu beğendi.
  3. Alt 10-06-2008, 21:45 #2
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Hem güldüm hem üzüldüm. Ikisini ayni anda yasamaya alistirdi bu hayat ne de olsa....

  4. Alt 10-06-2008, 21:45 #3
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Daniel’in hikayesi

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bir cenaze töreninde çekildi. Ölenin bir yakınına odaklanınca oluşan bu ‘o’ an, Daniel Beltran’ın hikayesini anlatmaktaydı. Hikaye özetle şöyleydi: Daniel Beltran 12 yaşında bir çocuktu. Bogota’da 6 Nisan günü okulundan evine dönerken bindiği otobüse konulan yangın bombasının patlaması sonucu ağır yaralandı. Bir kaç gün direnebildi. (Associated Press / William Fernando Martinez)

    Zaferin şerefine

    İşte O 'Anlar.....

    Hüzünlü bir palyaçodan, gururlu bir palyaçoya... Fransa’da hükümetin istihdam reformunu geri çekmesinden sonra Rennes kentinde gençlerin zaferi şerefine düzenlenen gösteriden bir enstantane... (Associated Press / Vincent Michel)

    Taşlı sopalı çatışma

    İşte O 'Anlar.....

    Nepal, Katmandu’da krala karşı çıkan muhalif hareketin polisle giriştiği çatışmadan kısa bir süre sonra... Diğerleri kalkanlarının üstünden gözlemeyi yeğlerken, polislerden biri merakını yenemeyip kalkanların arasından başını uzatarak göstericileri kolluyor. ‘O’ an, polisin miğferindeki taş iziyle pek bir bağdaşıyor. (Associated Press / Saurabh Das)

    Duvar resmi

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’ın başkenti Kabil’de iç savaştan önce hastane olarak kullanılan, iç savaşta harap olan, Taliban rejimi yıkıldıktan sonra göçmenlerin barınağı haline gelen yapının duvarı önünde çocuklar. AP Foto Muhabiri Rodrigo Abd, duvar resimleri ve yazılarındaki kömür karasını çocukların yüzündeki gölgelerde devam ettirip başka bir duvar resmi oluştuyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Bahar ‘ay’ı

    İşte O 'Anlar.....

    Amerikan kızılderilileri her ayın mehtabına ayrı bir isim verirlermiş. Mesela Ocak ayınınki kurtların köylere inmesinden esinlenilerek “Tam Kurt Ayı”ymış. Şubat ayının mehtabına o günlerde av olmadığından “Tam Aç Ay”, Mart ayının mehtabına ise havalar ısınmaya başladığından “Tam Ilık Ay” denirmiş. Maine Eyaleti’ndeki Bath kentine doğan mehtapsa Nisan’ın tam ayı. Kızılderililer buna baharın erkenci çiçeklerinden esinlenerek “Tam Pembe Ay” derlermiş. ‘O’ anın kimi ayrıntılarından filizlenen çekingen pembeler gözönüne alınırsa haklılarmış... (Associated Press / Robert F. Bukaty)

    Günahkar dünyaya bakış

    İşte O 'Anlar.....

    Bir perdenin arkasından değil bu bakış. İspanya’nın Seville kentindeki yortu ayinleri sırasında tepeden tırnağa örtünmüş bir tövbekar, başına geçirdiği kukuletanın içinden inancına göre, günahkar dünyaya bakıyor. (Associated Press / Bernat Armangue)

    Afganistan’da günlük hayat

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’daki günlük hayattan bir ‘o’ an. Kabil’de bir belediye otobüsü yolcusu geriye dönüp bakmaya, ışık da bu adamı tanıtmaya karar verdiğinde Rodrigo Abd da hayattaki bu türden sonsuz buluşmalardan birini gördüğünde bu ‘o’ an oluşuyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Cömertliğin belgesi

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan’ın Allahabat kenti. Şehirden geçen Yamuna Nehri üzerinde dört kürekçili bir kum mavnası. Bir belgesel çalışma diyebiliriz buna. 21. yüzyılda bu alemde onca ağırlığın hala insan gücüyle taşındığının belgesi. Sudaki kürek izlerine bakılırsa sekiz kola ve onca ağırlığa rağmen tekne iyi ilerliyor. O zaman bu ‘o’ an, tabiatın nehirdeki akıntı aracılığıyla insanoğluna bahşettiği cömertliğin de belgesi oluyor. (Associated Press / Rajesh Kumar Singh)
    Gölgelerin anlatımı

    İşte O 'Anlar.....
    İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’ndan Tenerif’te limanda bir köşede dinlenen ve kendilerine verilen battaniyelerle ısınan Afrikalı kaçak göçmenler. Tekneyle adaya çıkmak isterken yakalanmışlar. Yorgun ve yakalandıkları için üzgün oldukları belli oluyor. Bu yüzden, 'o’ anda duygularını gölgeleri anlatıyor. (Associated Press /Alvaro Barrientos)

    Afganistan’da günlük yaşam

    İşte O 'Anlar.....

    Akşam saatlerinde Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir sokak... Seyyar satıcı kendi yaktığı ateşle ısınıyor. Gün ışığı çekilmeye yüz tuttuğundan yoksulluğun anlatımını ateş ve ışığı üstleniyor. Arka plandaki otelin pencerelerinden de bu anlatıma göz göz bir katılım oluyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Gaz sızıntısı

    İşte O 'Anlar.....

    Çin’in Kaixian Bölgesi’ndeki Gaogiao Kasabası sakinleri, tahliye işleminin tamamlanmasından sonra güvenli bir mesafeden kasabalarındaki gaz sızıntısının yanışını seyrediyor. (Associated Press / Xinhua, Liu Chan)

    Rakibi takip

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf, Amerika Birleşik Devletleri’nde Killington Kayak Merkezi’nde düzenlenen Serbest Stil yarışmalarında çekildi. Brian Kilcoyne adlı yarışmacı, rakibini izliyor. (Associated Press / Alden Pellett)

    Sert servis

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika’nın Florida Eyaleti’nde Key Biscayne’de düzenlenen Nasdag-100 Açık Tenis Turnuvası. Rodger Federer ile Arnaud Clement arasında oynanan maç. Kendisiyle birlikte Federer’in gölgesi de sert bir servis atıyor. (Associated Press / Wilfredo Lee)

    Uyum içinde

    İşte O 'Anlar.....

    Antalya’nın Kaş İlçesi... 14 yaşındaki Dilek Ciritoğlu, kolunun altında köpeği, arkasında kuzuları, dizlerinin üstünde tuvali, ayaklarının dibinde boyaları ve yine ayaklarının dibinde harika bir manzara kendisini ve kardeşini keşfeden ressam Aydın Çukurova’ya poz veriyor. Bölgede Eflatun Sanat Kampı’nı kuran ressam Çukurova, Dilek ve Tayfun’u keşfettikten sonra Ciritoğlu kardeşleri eğitmeye başlamış. Bu çocukların yakında sergileri açılacak. Ne kadar oluşturulursa oluşturulsun kuzuların duruşu, genç ressam Dilek, köpeği ve Kaş kıyılarının danteli ‘o’ anda harika bir bir uyum sergiliyor. Sanki tabiat, Dilek, kardeşi ve ressam Aydın Çukurova’nın hikayesini biliyor. (Aydın Çukurova)

    Mardin’de tandır yapımı

    İşte O 'Anlar.....
    Fotoğraf sanatı nedir acaba? Pek çok tanımlar yapılır kuşkusuz. Mesela fotoğraf sanatı, hayatın oluşturduğu ve pek çoğumuzun farketmediği desenleri, dokuları görmek midir? En azından bu ‘o’ an, bu tanıma pek itiraz etmemektedir. Agence France Presse’in foto muhabiri Mustafa Özer’in fotoğrafı. Mardin... Yaşlı kadın, tandır yapıyor. ‘O’ an sadece dikkat çekici dokuları karşımıza çıkarmıyor, sabırlı yorgun bir emeği de anlatıyor. Kadın tandırlardan birinin son bölümünü sıvarken, tabiat da görünmeden ötekilerin imalatına yardım ediyor. (AFP / Mustafa Özer)

    Mardin’de tandır yapımı

    İşte O 'Anlar.....

    Mardin’de tandır imalatı yine... Üretime yakından bakış. Mustafa Özer, yakına gelince, insan eliyle çamur arasındaki binlerce yıllık aşinalığı ortaya çıkarıyor. (AFP / Mustafa Özer)

    Sabırsızlanan uçurtma

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’da başkent Kabil’de o sırada baharın gelişi şerefine uçurtma yarışması yapılıyor. Dikkat edilirse dağ dahil ‘o’ anda hemen hemen her şey silüet halinde. “Ben buradayım” dercesine bir tek uçurtma renk verebiliyor. Yani sahibi rakiplerini kollarken, uçurtması, tepenin ardından batan güneşten çaldığı ışığı yüklenmiş, bununla adeta uçmak için sabırsızlığını anlatmaya çalışıyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Kızak yarışı

    İşte O 'Anlar.....

    Alaska... İditarod adı verilen yıllık Geleneksel Köpekli Kızak Yarışı’ndan bir enstantane. Hugh Neff ve ekibi, donmuş Bering Denizi’nde ilerliyor. Günün o saatinde ve orada hatta ‘o’ anda güneş ışığındaki dalga boyları buzdan denizi ve gökyüzünü maviye dönüştürerek ama aradaki boşluğa da harika bir pembe serperek fotoğrafçıya ve bu ‘o’ ana bakanlara nefis bir armağan sunuyor. (Associated Press / Al Grillo)

    Yıldırım Harekatı

    İşte O 'Anlar.....

    Kenya’da iki kardeş sıtma aşısı olmayı bekliyor. Bu çocukların köyü, Kenya’nın en şanslı köylerinden. Amerika’daki Kolombiya Üniversitesi’ne bağlı bir enstitütü yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı bu köyü yoksulluğa karşı mücadele laboratuvarı olarak kullanıyor. Kendi deyişleriyle köydeki yoksulluğa karşı bir “Yıldırım Harekatı” yapılıyor. Önemli miktarlarda yardım toplanıyor ve bu insanlara aktarılıyor. Sonuçta da belki de ilk defa Afrika’dan böylesine gürbüz bebeklerin yer aldığı bir ‘o’ an ortaya çıkıyor. (Associated Press / Karel Prinsloo)

    Müşteri bekleyişi

    İşte O 'Anlar.....


    AP Ajansı’ndan Rodrigo Abd’ın çektiği fotoğraf. Afganistan’da başkent Kabil’in dış mahallelerinden birinde bir seyyar satıcı yol kenarında müşteri bekliyor. Tezgahını bir el arabasının üzerine kurmuş. ‘O’ anda sanki hareket edebilen her şey bu hüzünden ve kasvetten kaçmış. Işık bile uzaklardaki dağların oralara kaçarken yakalanmış. (Associated Press / Rodrigo Abd)


    Olağanüstü ‘hal’

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika’yla serbest ticaret anlaşması imzalanmasından sonra Ekvator’un yoksul yerli halkı protesto eylemlerine başlayınca Devlet Başkanı Alfredo Palacio, 4 bölgede olağanüstü hal ilan etti. ‘O’ andaysa o bölgelerden birinde askerler protestocu yerlilerin kapattığı bir yolu temizlemek üzere konuşlanmaktaydı. Kadın da köyüne gitmekteydi. Kamyonlar, jeepler buldozer ve silahlarıyla askerler... Ama bir şekilde berideki kadın ‘o’ anda daha güçlü görünmekteydi. (Associated Press / Dolores Ochoa R.)

    Öğrenci protestosu

    İşte O 'Anlar.....

    Fransa’da hükümet, öğrencilerin protestolarına yol açan istihdamla ilgili yasayı talepler doğrultusunda biraz yumuşattı. Fotoğraf, yasa parlamentoda görüşülürken Nice’teki üniversitenin Güzel Sanatlar Akademisi’nde düzenlenen toplantı sırasında çekildi. AP Foto Muhabiri Lionel Cironneau, objektifiyle zoom yaparken deklanşöre basarak bu ‘o’ anı elde etti. (Associated Press / Lionel Cironneau)

    Mel Brooks’un son filmi

    İşte O 'Anlar.....

    Yönetmen Mel Brooks, İspanya’da Madrid’de son filmi “The Producers”ı tanıtıyor. ‘O’ anda öylesine bir neşe sergiliyor ki, bu arkasındaki posteri de canlandırıyor. (Associated Press / Juanjo Martin)

    Görünen sanat

    İşte O 'Anlar.....

    Çin’in güneyindeki Shantou Üniversitesi’nde bir grup ziyaretçi, yeryeşke içindeki bir sanat konuşlandırmasını izliyor. Sanat konuşlandırması neyse ‘o’ anda görünmüyor. Ama Elizabeth Dalziel, kompozisyonla, ışıkla, karenin içine yerleştirdiği dokuyla bize fotoğrafçılığın da bir sanat olduğunu anımsatıp, görünmeyen sanat eserinin boşluğunu dolduruyor. (Associated Press / Elizabeth Dalziel)

    Siyah öfke

    İşte O 'Anlar.....
    Kamboçya’dan bir fotoğraf. Başkent Phnom Penh’de bir bisiklet taksici müşteri bekliyor. Çek-çekler veya üç tekerlekli bisikletler ya da insan çekerli araçlar, bu ülkede hala kent içi ulaşımın ana unsuru. İplerle, tellerle birbirine bağlanmış çitler, bisiklet taksinin tentesini zor tutuyor. Öylesine bir kırılıp dökülmeye yüz tutan bir yanı var ki, ‘o’ anın hani adam eliyle desteklemese ‘o’ anda çökecekmiş gibi görünüyor. Ve bir ülkenin özeti gibi karşımızda duran ‘o’ anın bu niteliğini adamın bakışlarındaki pırıl pırıl ama simsiyah öfke tamamlıyor. (Associated Press / David Longstreath)

    Nevruz sevinci

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’ın Başkenti Kabil’de 20 Mart akşamı. İki kişi kentin ana caddesinde el ele yürüyor. Kutlamalar için hazırlanan ışıklandırma; ikircikli, zayıf ve yalnız ‘o’ ana sessiz bir Nevruz sevinci konduruyor. Ana caddede otomobillerin farlarından ve çekingen Nevruz ışıklandırmasından başka ışık kaynağı yok. İnsanlar elele ama ‘o’ anda bir yalnızlıktır gidiyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

    Köprü hali

    İşte O 'Anlar.....

    Amerikan Üniversitelerarası Spor Derneği’nin düzenlediği güreş şampiyonasında 68 kilo mücadelesinde Kaliforniya’dan Morgan Atkinson, Wyoming’den rakibi Carter Downing’i köprüye getirmiş. Köprüdeki güreşçi direncinin son haddinde. Vücudundaki direncin son nefesi adeta ağzından, zihnindeki umudun son zerresi de adeta gözlerinden çıkıyor. (Associated Press / Ty Russell)

    Yansıma

    İşte O 'Anlar.....

    Avustralya’da düzenlenen İngiliz Uluslar Topluluğu Oyunlarında Melbourne’deki senkronize yüzme yarışmalarından bir enstantane. Solo kategorisinde bir yarışmacı havuza daldıktan hemen sonra Mark Baker, havuzdaki olanaklardan da yararlanarak yüzücüyü sudaki yansımasıyla birlikte fotoğraflıyor. Böylelikle fizik kurallarının anlık cinliğini yakalayıp kayda geçiriyor. Hala tereddütü olan varsa AP Ajansı’nın bu fotoğrafla birlikte gönderdiği açıklamaya sığınıyoruz. Orada ısrarla bunun tek bir yüzücü olduğu yazıyor. (Associated Press / Mark Baker)

    Snowboard denemesi

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’nin Nebraska Eyaleti’ndeki Omaha kentindeki snowboard rampalarından birinde Jim Askew’in atlama denemesinin hüsranla sonuçlandığı an deyip kesebiliriz ama bu hoş ‘o’ anı pekiştiren bir bilgi daha var. O beride seyreden bu zatın oğlu... Oğlunun snowboardunu almış denemeye kalkmış. (Associated Press / Omaha World-Herald, James R. Burnett)

    Sudaki zenginlik

    İşte O 'Anlar.....

    Haiti, Port-au-Prince sahili... Bir grup balıkçı ağlarını germiş bekliyor. Hiçbiri farkında değil ama ‘o’ anda deniz, güneşin ışıklarını tercüman olarak kullanıp olağanüstü zenginliğini anlatmaya çalışıyor. (Associated Press / Ariana Cubillos)
    Evrensel barış simgesi

    İşte O 'Anlar.....

    20 Mart, Irak Savaşı’nın üçüncü yıldönümü... Fotoğraf, Amerika Birleşik Devletleri’nin Orgeon Eyaleti’ndeki Eugene kentinde yapılan Irak Savaşı aleyhine gösteriden... AP Ajansı, göstericinin elindeki ince kumaş parçasının savaş karşıtı bir mesaj olduğunu belirtiyor. ‘O’ andaysa pekiştirilmiş bir mesaj ortaya çıkıyor. Çünkü gösterici şeffaf kumaşla ışık toplarken ‘o’ anda evrensel barışın simgesini de yakalıyor. (Associated Press / The Register-Guard, Brian Davies)

    Sıfır Numaralı Delege

    İşte O 'Anlar.....

    Meksika’dan bir fotoğraf. Yerli hakları için ayaklanan Zapatista gerillaları, silahlı başkaldırının ardından dağlara çekildikten sonra silahları bırakıp, söz silahını kuşanıp ülke çapında ikinci bir tura çıktı. Zapatistalar’ın kendisine artık “Sıfır Numaralı Delege” denilmesini isteyen Lideri, Guadalajara kentindeki bir mitingde konuşmaları dinliyor. (Associated Press / Guillermo Arias)

    Ateş festivali

    İşte O 'Anlar.....

    İspanya’nın Valencia kentinde her yıl Ateş Festivali yapılır. Zaman zaman patırtı gürültü altında zaman zaman da İsa Peygamber’in annesi Meryem’in eşi Aziz Joseph adına ayinlerle geçen bir haftanın sonunda sıkıştırılmış kağıttan yapılan dev heykeller yakılır. ‘O’ anda bu heykellerden biri yakılıyor. Ama foto muhabiri Fernando Bustamante öyle bir açı ve an yakalıyor ki, heykel son bir gayretle yanmasın diye elindeki kuşu salıyormuş gibi görünüyor. (Associated Press / Fernando



    yabanGülü bunu beğendi.
  5. Alt 10-06-2008, 21:49 #4
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Arkadaşlar
    o anlar burada kalsın mı?
    devam edeyim mi?

  6. Alt 10-06-2008, 21:52 #5
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Elinize Sağlık. Devam etsin. Hatta ben bunların çoğunu alacağım. Ancak; Birde okuyan olsa da o zahmete girmesek

    selametle..

  7. Alt 10-06-2008, 21:57 #6
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Devam insaallah sonuna kadar

  8. Alt 10-06-2008, 22:09 #7
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Bolşevik Devrimi

    İşte O 'Anlar.....

    Rusya’da Volga Nehri’nin kıyısında bir kent olan Kalyazin, geleneksel keçe botlarıyla bilinir. Bu kentin insanları nesillerdir Ruslar’ın ayaklarını sıcak tutan bu geleneksel botu üretiyor. Son 80 yıldır da Valenki adı verilen botlar burada üretiliyor. Bolşevik İhtilali’nin şerefine kurulan kirli, gürültülü bakımsız Kızıl Ekim fabrikasında emekçi, Maria Lukyanova keçe ütülüyor.Yoksa Bolşevik Devrimi hala mı buharlaşıyor? (Associated Press / Mikhail Metzel)
    Dışa vurum

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan Keşmiri’nde Sirinagar. Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülen ayrılıkçı iki militanın cenaze töreni... Tören, Keşmir’in Hindistan’dan ayrılması isteminin gösterisine dönüşmüş. AP Foto Muhabiri Dar Yasin’in verdiği bilgiye göre, kadınlar o sırada Keşmir’e özgürlük sloganları atıyor. ‘O’ andaysa bütün sloganlar, bütün hüzünler, öndeki gözü yaşlı kadında birikip dışa vuruluyor. (Associated Press / Dar Yasin)

    Umursamazlık

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’da ev kümeslerinde yapılan taramalarda Kabil ve Celalabat’ta kuş gribi virüsü saptandı. Fotoğraf, Kabil’deki pazar yerinde kuş gribi tehlikesi haberi için çekildi. Karede satılık horozların kafesinin önünden geçip giden burkalı bir kadın var. Ama haber fotoğrafının hikmeti işte... Karede bir şekilde umursamazlık da var. (Associated Press / David Guttenfelder)

    İnsani soruna bakış

    İşte O 'Anlar.....

    Adı Genet Kidane... Eritreli... Etiyopya’yla Eritre arasındaki sorun nedeniyle tarlasına mayın döşenmiş. Böylelikle hem geçim kaynağından hem de evinden olmuş. 8 yıldır aynı sorunu paylaşanlar için kurulan kampta, çadırda yaşıyor. 2002 yılında Eritre ile Etiyopya arasında sınırların belirlenmesini öngören bir anlaşma imzalandığında umutlanmış. Mayınlı arazilerin temizlenmesine başlanmış. Ama sonra Etiyopya bu anlaşmayı yeniden gözden geçirmek istemiş. Mayın temizleme durmuş. Genet’in umutları da azalmış. O gün çadırından kafasını uzattığında dünyanın bir köşesindeki insani bir sorunu başkalarının da bilmesine vesile oluvermiş. (Associated Press / Rodrique Ngowi)

    Sağlık hizmetiyle tanışmak

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan, dünyada çocuk felcinin hala tehdit oluşturduğu 6 ülkeden biri. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ülkede bir aşı kampanyası yürütüyor. 4 yaşındaki Marufa ‘o’ anda sağlık hizmetiyle tanışıyor. (Associated Press / Musadeq Sadeq)

    Boyalı banyo

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan’da insanların parlak renkli boya tozları atarak birbirlerini boyadığı baharın gelişi şerefine düzenlenen Holi Renkler Festivali’nden bir enstantane. Eğlencenin bir de banyo faslı var. Madras’ta çekilen fotoğraf Holi Festivali’nin bu aşamasını gösteriyor. (Associated Press / M. Lakshman)

    “Hiç de eğlenceli değil”

    İşte O 'Anlar.....

    Burası İsrail Tel Aviv. Musevilerin antik İran’dan kurtuluşları şerefine yapılan Purim Bayramı sırasında çekilen bir fotoğraf. Geleneğe göre, bu bayramda çeşitli eğlenceler düzenleniyor. Fotoğraftaki renkler eğlenmeye hazır. Ama sanki çocukların içinde bulundukları coğrafyanın genel fotoğrafından bir şeyler, ‘o’ ana giriyor. Her nedense hüzün ağır basıyor. (Associated Press / Ariel Schalit)

    İnsanın kuraklığı

    İşte O 'Anlar.....

    Afrika ülkelerinden Kenya’nın kuzeybatısına bir yıldır yağmur yağmıyor. Buralarda yaşam zaten zordu. Üstüne üstlük yaşanan kuraklık, Somali ve Etiyopya’dakilerle birlikte 11 milyon insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Fotoğraftaki Turkana Kabilesi’ne mensup yaşlı bir kadın. Gözlerindeki feri, bedenindeki hayatı, yaşlılık değil, çaresizlik kurutuyor. ‘O’ an da insanlıktaki kuraklığın fotoğrafı oluyor. (Associated Press / Karel Prinsloo)

    Kuş gribiyle mücadele

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’dan bir David Guttenfelder fotoğrafı. Ötede kendi içine çekilmiş Kabil, beride alta futbol oynayan çocuklar, merakla evinden çıkan bir kız çocuğu ve en tepede gururla dikilen yakışıklı bir horoz. Fotoğraf, Afganistan’daki kuş gribi dolayısıyla serviste. Ülkede 5 yerdeki ev kümeslerinde kuş gribi tespit edildi. Horozun diklenişi ve ‘o’ anın geneline olan uzaklığı, Afganistan’da kuş gribiyle mücadelenin zorluğunu temsil ediyor olsa gerek. (Associated Press / David Guttenfelder)

    Seyir hali

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri Teksas... Çocuklar, dünyanın en büyük çıngıraklı yılan koleksiyonunun bir bölümünü seyrediyor. Elbette ‘o’ andaki halleriyle asıl seyirlik olanın kendileri olduğunu bilmiyorlar. (Associated Press / Abilene Reporter-News, Nellie Doneva)

    Bahar çiçekleri ve kelebekler

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri Ohio... 10 yaşındaki Gregor Long Colombus’ta “Bahar çiçekleri ve kelebekler” sergisine gitmiş. Ve ‘o’ an’da bir kelebek burnuna konmuş. (Associated Press / Columbus Dispatch, Tim Revell)

    Tabiatın sevgisi

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nden. Montana Eyaleti’ndeki Büyük Şelaleler bölgesi. Bizim algıladığımız gibi değil ama olsun. Bir yavru geyik annesini öpüyor. ‘O’ anın arka planı da tesadüf değil ama olsun. Tabiat, bu sevgi anını bize iyi göstermek istercesine sadeleşiyor. (Associated Press / Great Falls Tribune, Robin Loznak)

    yabanGülü bunu beğendi.
  9. Alt 10-06-2008, 22:11 #8
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Çaresizliğin fotoğrafı

    İşte O 'Anlar.....

    Sınırlarımız ötesinde günün olayından bir fotoğraf. İsrail ordusu, Filistin Halk Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadet’in serbest bırakıldığı yönündeki söylentiler üzerine Filistin’de Eriha kentindeki cezaevine baskın düzenledi. Tanklar cezaevini kuşattı. Füze saldırısı oldu. Cezaevine buldozerlerle girildi. Çatışma çıktı, 2’si cezaevinin güvenlik görevlisi 3 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Hedef isim Ahmet Saadet teslim olmayı reddetti. Ama diğerleri böyle teslim oldu. İsrail güçleri pantolonlarını çıkarmalarını da istedi. ‘O’ ansa Filistin’deki dengesizlik karşısında, sanal otoritenin ve çaresizliğin fotoğrafı olarak tarihe geçti. (Associated Press / Muhammed Muheisen)

    Zırhlı tahliye

    İşte O 'Anlar.....

    Memleketimizde günün olaylarından birinin fotoğrafı. Edirne’de su baskını. Karaağaç’taki Süleyman Demirel Fen Lisesi ve Pansiyonlu İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler, askeri birliklere ait zırhlı araçlarla tahliye edildi. Hayatın ikilemleri ve gençlik işte... Anadolu Ajansı’ndan Jale Müminoğlu ‘o’ anı yakalarken, güven içinde olmanın rahatlığını ve galiba biraz da kikirdemeyi kayda geçiriyordu. (Anadolu Ajansı / Jale Müminoğlu)

    Hareketli bakışlar

    İşte O 'Anlar.....

    AP Muhabiri David Guttenfelder’in bir çalışması... Afganistan’ın başkenti Kabil. Kurutulmuş balık satan esnafın tezgahından kent merkezindeki hareketliliğin görünümü ve araya giren çocuk. Meraklı ama ümitsiz bakışlar orada bekleyen ışıkla buluşunca, Kabil kent merkezi donuyor. Buna karşılık çocuğun bakışları hareket ediyor. (Associated Press / David Guttenfelder)

    ‘O’ anın boyanışı

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan’ın Gauhati kenti. İnsanların birbirine boya tozu attıkları Holi Festivali’nden bir enstantane. Havada uçuşan tozlar orada sadece davulcuyu değil, ‘o’ anı da boyuyor. (Associated Press / Anupam Nath)

    Keşif değil yarış

    İşte O 'Anlar.....

    Alaska... Elbise ve hatta patik giydirilmiş köpekleriyle bir kızakçı. Bu bir keşif değil, yarış. Yarışmacılardan biri, her yıl geleneksel olarak yapılan yarışta kar fırtınası altında ilerliyor. (Associated Press / Al Grillo)

    Garip bir ‘o’ an

    İşte O 'Anlar.....


    Afganistan’dan bir fotoğraf. Oralı olmayanlar içinde karenin her köşesi iki anlamda da garip... Burası bir mezarlık. Toprak garip, mezar taşları garip. Hatta ışığın üzerinden anlık uzaklaşmasıyla mezar taşı gibi görünen Afgan da garip. Aslında ışığın ‘o’ anda kilim üzerinde toplanmasıyla farklı bir mekanın aydınlanması da garip. O kilim mezarlıktaki çayhane. Afgan, bir demlik çay ısmarlamış, mezar taşlarının arasında ya da mezarların üzerinde dinleniyor. Demiştik ya, ‘o’ anın her köşesi iki anlamda da garip. ‘O’ anın kendisi de iki anlamda garip... (Associated Press / Rodrigo Abd)


    Baharın gelişi

    İşte O 'Anlar.....

    Kuzeydoğu Hindistan’da, Varanasi’de Holi diye bilinen renkler festivalinden bir ‘o’ an. AP Ajansı’ndan Rajesh Kumar Singh’in fotoğrafı. Bu bölgede Hindu mitolojisinden esinlenilen bir gelenekle insanlar, birbirlerine parlak renkli tozlar atarak baharın gelişini kutluyor. ‘O’ anın kahramanı ise o hengame içinde farklı muamele görüyor. Zira bu zat, bir Hindu din adamı. 7 el tarafından boyanıyor. Geleneğe teslim olmuş, içten bir hoşnutlukla keyfini çıkarıyor. O kadar memnun ki halinden, o keyif ‘o’ anda donmuş olmasına rağmen gülümsemeye devam ediyor. (Associated Press / Rajesh Kumar Singh)

    Arınma amacıyla

    İşte O 'Anlar.....

    Bir başka yer, bir başka bahar kutlaması... Japonya’da başkent Tokyo yakınlarındaki Takao Dağı. Baharın gelişinin kutlanmasının yanısıra bu etkinlikte Budist keşişler, çıplak ayakla közler üzerinden yürüyor. İnanışa göre amaç, arınmak. Keşiş acıyı dışlamak için içine gömülürken, ateş ve yakıcı sıcaklığı ‘o’ anda ne kadar da masum görünüyor. (Associated Press / Junji Kurokawa)

    Pırıl pırıl bir an

    İşte O 'Anlar.....

    Bulgaristan’daki Çingene azınlığın önemli bir kolu olan kalaycıların oluşturduğu aşiret, her yıl bir fuarımsı bir etkinlik düzenler. Burada bekar gençler biraraya gelir ve eş seçer. Başlık parasında anlaşma olursa evlilik gerçekleşir. Petar Petrov, bu etkinlikte düğünlerden birinden hemen sonra geline odaklanıyor. Ve utangaçlıkla arzuların çatıştığı bakışları, mutluluğun kalaylandığı pırıl pırıl ‘o’ anı yakalıyor. (Associated Press / Petar Petrov)

    Köpek sahibine benzer

    İşte O 'Anlar.....

    İngiltere’de Birmingham Köpek Gösterisi’nden bir enstantane. Olayı izleyen AP Foto Muhabiri Rui Vieira-pa açıdan, köşeden yararlanarak sahibiyle bütünleşmiş bir doberman görüntüsü ortaya çıkarıyor. (Associated Press / Rui Vieira-pa)

    Gökkuşağı altında

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya’da bir fırtınadan hemen sonra... Belli ki arazinin sahibi, aynı familyanın farklı türlerini belirli bir düzen içinde dikmiş. Bir ondan, bir ondan... Birbirlerine yaslanmış badem ağaçları, havadaki pusdan da yararlanıp, baharı karşılamadaki farklılıklarını hoş bir desenle ortaya koyuyor. Gökkuşağı da bu güzel sürprizi kutsuyor. (Associated Press / Fresno Bee, John Walker)
    Anne kalbi

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan’ın Manipur eyaletindeki Tengnoupal kentinde bir kadın yağışlı havada bebeğini şalının altına gizlemiş yürüyor. Bu bölgede terör ya da kimilerine göre ayrılıkçı gerillalar var. Gözlerindeki korku, ‘o an’daki sessizliğini en azından bir fısıtlıya dönüştürebiliyor. (AP Photo/Sucheta Das)

    Kaçak göç, kaçamak bakış

    İşte O 'Anlar.....

    Afrika’dan İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’na kaçak göç, 2006 yılının önde gelen insani sorunlarından biri. Fotoğraf duyguları zerreler halinde kaydeden bir sanat olduğundan mıdır bilinmez, duygu ağırlıklı olaylardan sürekli çok iyi fotoğraflar çıkıyor. Hem bunlar adeta fotoğraf editörlerine ilgi mesajları gönderip seçicileri ikna eden o an’lar oluyor. (AP Photo/Arturo Rodriguez)

    Formula 1!

    İşte O 'Anlar.....

    Kamboçya’da Ölüler Festivali sırasında düzenlenen öküz yarışlarından bir enstantane. Kamboçyalılar bu yarışa “Formula 1” diyorlar. Haliyle formula yarışlarındaki pan fotoğraflarının çoğu da böyle çıkıyor. Öküz üzerine reklam alınmamış yalnız... (AP Photo/Heng Sinith)

    Hücuumm

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’ndeki futbol liginden bir fotoğraf. Kırmızı formasıyla ev sahibi New York Red Bulls takımı savunma oyuncusu, New England Revolution takımının hücum oyuncusunu durdurmaya çalışıyor. Her iki oyuncunun bedenlerinin değişik yerlerine aldıkları darbe yüzünden canları yanıyor. (AP Photo/Bill Kostroun)

    Kara leke

    İşte O 'Anlar.....

    Lübnan’a 34 gün süren İsrail saldırısında ne çok dram yaşandı... Üstüne bir de çevre felaketi... Bir enerji santralinin bombalanması sonucu 110 bin varil fuel oil Lübnan sahiline yayıldı. Beyrut’un güneyinde 20 kilometrelik bir şerit hâlâ petrolle kaplı. Kayıklar üzerindeki kara leke, savaşın ve hoyratlığın çirkinliğini gözler önüne seriyor. (AP Photo/Petros Karadjias)

    Yalazlar neden öfkeli?

    İşte O 'Anlar.....

    Kuzey İrlanda’da her sene 11 Eylül’de geleneksel olarak yakılan dev şenlik ateşi bu sene de yakıldı. Bu kare Batı Belfast’taki bir kutlamadan... Küçük bir çocuk ateşe odun atıyor. Ateş 1690’da Protestan Orange Kralı William’ın Katolik Kral James’e karşı kazandığı zaferin anısına 300 küsur yıldır yanıyor. İnsan sormadan edemiyor; acaba her ateş fotoğrafı bu kare kadar kırmızı mı diye... Yoksa Kuzey İrlanda’da hâlâ süren Protestan-Katolik ayrımındaki derinlik yüzünden mi yalazlar böyle öfkeli? (AP Photo/Peter Morrison)

    Bolivya’nın gazı

    İşte O 'Anlar.....

    Bolivya’da bir raifneri işçisi El Alto kenti yakınlarındaki tesiste likit gaz tüplerini diziyor. Bolivya’daki yeni yönetim petrol ve doğalgaz tesislerini devletleştiriyor. Bu süreç gerilimli geçiyor. Petrol Bakanı istifa etti, uluslararası enerji sektörü de gelişmeleri tepkiyle izlemeye aldı. (AP Photo/Dado Galdieri)

    Zafer illüzyonu

    İşte O 'Anlar.....

    Avustralya ile İngiltere arasında Londra’da oynanan kriket maçında Avustralyalı oyuncu atletik bir hareketle topu yakalıyor ama çizgi dışına düştüğü için takımı sayı kaybediyor. Ancak sonucun henüz farkında değil. Buna yüzden İngiliz seyircilerin sevinci fotoğrafa yansıyor. (AP Photo/Matt Dunham)

    Yaz oyunu

    İşte O 'Anlar.....


    ABD Florida’da sıcak bir gün... Daytona Beach kentindeki bir havuzda çocuklar, o anın coşkulu renklerinin zeminde bu eğlenceye katılmasından habersiz oynuyor. (AP Photo/Daytona Beach News Journal, Pam Lockeby)


    Gölgedeki kuş

    İşte O 'Anlar.....

    Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bir çiftlik... Bir kuş, gölgeliği bir koyunla böyle paylaşıyor. (AP Photo/Bee, John Walker)
    Anne ve bebek

    yabanGülü bunu beğendi.
  10. Alt 10-06-2008, 22:22 #9
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    İşte O 'Anlar.....
    Amerika Birleşik Devletleri’nden bir fotoğraf. Beyzbol takımı Rangers'ların ünlü oyuncusu Alfonso Soriano'nun talihsiz bir ‘o’ anı. Angelslar’la çekiştikleri pazar günkü maçta çekildi. Vuruş anında beyzbol sopası sapından kırılıyor ama top yoluna devam ediyor. Ancak oyuncunun istediği yere gitmiyor. Beyzbol sopası mı çürüktü yoksa oyuncunun kasları mı güçlüydü? Ve insan ekibi bunu bilemiyor…

    ***

    Güneşe yolculuk
    İşte O 'Anlar.....
    Fotoğraf Almanya'nın güneyinde düzenlenen ''Serbest Uçuş'' adlı fuarda çekilmiş. Profesyonel bir paraglıdıngçi, tek motorla güçlendirilmiş paraşütüyle güneşin önünde bir gösteri yapıyor. Adeta güneşe yolculuk ediyor...

    ***

    Küçük şeyler
    İşte O 'Anlar.....
    Fotoğraf, yaz tatillerinde yürüdüğümüz kumsallarda ayağımızın ucuna gelebilecek bir ‘o’ anda çekilmiş. Melih Arıcan’ın San Francisco’nun çıplaklar plajı olarak da bilinen Baker Plajı’nda bu fotoğrafı çektiği ‘o’ anda, dalganın bıraktığı beyaz köpükler ve iki tane küçük taş üzerinde parlayan ışığın yarattığı yakın kompozisyon, yazın sunduğu özgürlük duygusunu çağrıştırıyor. Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Melih Zafer Arıcan’ın “Küçük şeyler” isimli fotoğraf sergisi, 16 nisan’a kadar Beyoğlu Fotoğrafevi Koç Allianz Galerisi’nde görülebilir.
    Bir sari uğruna yaşananlar

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan'ın Uttar Pradeş Eyaleti’nde, bir adayın seçim toplantısında, bedava sari umudu izdihama neden olmuş, 21 kişi ölmüştü. Ölen kadınlardan biri de bu iki kız kardeşin anneleriydi.

    ***

    Karşılıklı güç kullanımı

    İşte O 'Anlar.....
    İsrail askeri el bombasını daha ileriye atabilmek için bütün vücudunu kullanıyor. Sarsma etkili bomba elinden çıkıyor, hedefine varıp patlıyor. Hedefteyse İsrail'in ördüğü güvenlik duvarını protesto eden Filistinli gençler bulunuyor. Peki onlar silah olarak ne kullanıyor? Askerin arkasındaki ayrıntı bu soruya yanıt veriyor: Karşıdan fırlatılan ve düşüp de patlamayan taşlar...

    ***

    Komşu İzleme Komitesi

    İşte O 'Anlar.....

    Çin’in başkenti Pekin'de bir sokakta oturan üç yaşlı Çinli… Üçü de aynı yöne dikkat kesilmiş çünkü onlar Komşu İzleme Komitesi'nden... “Peki neyi izliyorlar?” sorusunun yanıtıysa önde netsiz çıkan bisikletlerde. Yaşlı komite üyeleri bir bisiklet yarışını izliyor...

    ***

    Son çare

    İşte O 'Anlar.....

    Bu ‘o’ an son çarenin fotoğrafı. İsveç'te yapılan Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonası’nın yarı finalinde 66 kiloda mücadele eden Finlandiyalı güreşçi, Ukraynalı güreşçinin kendisini yerden kaldırmasını engellemek için son çare olarak ağzını rakibinin ayağına bastırmış. Ama sonuç alamamış…

    ***

    Kanatlı uygarlık

    İşte O 'Anlar.....

    Özgürlüğün simgesi bir güvercinin uçuş anında çekilmiş bir fotoğraf. Kanatlarını yeni çırpmaya başlamış ve uçtuğu yer bir havuz olunca da fıskiyelerden fışkıran suların altında bu estetik ‘o’ an ortaya çıkmış...
    Çağrışımlarla ‘kırmızı’

    İşte O 'Anlar.....

    İspanya deyince akla ilk gelen renklerden biri kırmızıdır. Boğa güreşleri, flamenco, kırmızıyı çağrıştırır. Madrid'de çekilen bu fotoğrafta da kırmızı çıkıyor karşımıza… Ama bu defa kırmızı matemin rengi oluyor. Çünkü bu ellerin sahibi ‘o’ anda Madrid saldırılarında hayatını kaybeden bir yakını için dua ediyor.

    ***

    Yoksulluk sınırında yaşamlar

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Mersin'de, D-400 Karayolu’nda, Anadolu Ajansı’ndan Ali Güreli tarafından çekildi. Kadınlar, otoyoldan geçen buğday yüklü kamyonlardan dökülen buğday tanelerini topluyor.

    ***

    Ateş topu

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Çin'de çekildi. Bu gösteride akrobat ağzına yanıcı bir sıvı alır, sonra bunu ateşe karşı püskürtür ve yalazlar oluşur. Ama akrobat ustaysa bu yalazı bir ateş topuna çevrebilir. Foto muhabiri de ustaysa hem aeş topunu yakalar hem de bu ateş topunu akrobatın elleri arasında gösterir.

    ***

    Sorumluluk

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Yunanistan'da çekildi. İzleyici ve hakemler, senkronize yüzücülerin suyun üstündeki görüntülerini izler ve puan verir. Ama suyun altında olanlarla ilgilenenler de var. Atina’daki olimpik yüzme havuzu yetkilisi de onlardan biri. Aslında onun için sporcuların değil sorumlusu olduğu havuzun performansı önemli...
    Fırtınanın ardından

    İşte O 'Anlar.....

    Bangladeş'te, ülkenin kuzeyini yerle bir eden şiddetli fırtınanın ardından çekilen bir ‘o’ an. 55 kişinin öldüğü, evlerin yıkıldığı, ağaçların kökünden söküldüğü fırtınadan sağ çıkmayı başaran iki kadın… Biri hala acı içinde kıvranıyor. Diğeriyse ona elleriyle hindistan cevizinin suyunu içiriyor...

    Barışın anahtarı kimin elinde?

    İşte O 'Anlar.....

    Ürdün'de çekilen bu fotoğraftaki eller, iki milyona yakın Filistinli mültecinin kaldığı El Hüseyin Kampı'nda bir çocuğa ait... Anahtar, büyükbabasının evinin anahtarı. Abdullah üç yaşında ve bu kampta doğmuş. Daha ne kadar bu kampta yaşayacak ya da ne kadar etrafında olanların farkında bilinmez ama her Filistinli gibi bir gün kendi topraklarına dönebileceği günlerin özlemini hep yaşayacak. Barışın anahtarıysa Bush'un, Şaron'un ve Filistinli liderlerin elinde...

    Yardım bekleyişi

    İşte O 'Anlar.....

    Afganistan’da 4 çocuk, evlerinin önündeki pis suların aktığı bir kanalın üstünden atlıyor. Biraz ileride küçük köprücükler yapılmış ama onlar biraz da oyun olsun diye atlayarak karşı tarafa geçmeyi tercih ediyor. Başkent Kabil’de, güneşe rağmen, ülkenin üstündeki karanlık gitmemiş. Yeniden yapılandırma için bağışlayıcı ülkelerin 8 milyar dolarlık yardımını bekleyen ülkede yapılacak çok şey olduğunu anlatan bir fotoğraf...

    Ayin

    İşte O 'Anlar.....

    Roma'da, Papa 2. Jean Paul’ün başkanlık ettiği bir ayin sırasında çekilen bir ‘o’ an. Roma Kolezyomu’nda düzenlenen bu ayin, Hazreti İsa'nın çarmıha geriliş sürecini simgeleyen geleneksel bir tören aslında... Ve ayin sırasında bir duvarın önünde her tarafı kapalı, siyah bir kadın elindeki İncil'i okuyor...

    Balık keyfi

    İşte O 'Anlar.....

    Türkiye'nin doğal güzelliğini gösteren ‘o’ anlardan biri... Gün batımında bir balıkçı teknesi, Ege'de huzur içinde yoluna devam ediyor. Sakız Adası’yla Çeşme arasından geçerken de AP'nin Yunan foto muhabiri Petros Giannakouris de bu muhteşem ‘o’ anı yakalıyor.
    Ortadoğu’dan bir kayıp daha

    İşte O 'Anlar.....

    Fotoğraf Ortadoğu'dan... Filistinli Hüseyin Awad Shueni Ramallah'ta İsrail askerlerine taş atarken başından vuruldu ve öldü. Cenazesi Batı Şeria'daki köyünde kaldırıldı. Tören sırasında Hüseyin'in cansız bedeni cenazeye katılanlara gösterildi. Foto muhabiri objektifini kalabalık üzerinde dolaştırırken Hüseyin Awad Shueni'nin bir yakınına odaklandı ve bu ‘o’ an ortaya çıktı. Hüseyin Awad Shueni 17 yaşındaydı.

    ***

    Fotoğraftaki farklılık

    İşte O 'Anlar.....

    Hindistan'dan bir ‘o’ an. Bir ay boyunca Ujian Bölgesi’nde süren Nehirde Yıkanma Festivali’nde çekilmiş bu fotoğraf. Binlerce Hindu rahip nehre girip günahlarından arınmak için toplanmış. İçlerinden biri, sakalıyla, sarığıyla, güneş gözlüğüyle, asasıyla ve parlak giysisiyle göze çarpıyor. Ayaktaki hariç diğerlerini, kazınmış kafaları ve çıplaklıklarıyla birbirlerinden ayırt etmek çok zor. Üstelik görünüşleri gibi ‘o’ anda duyguları da ortak. Çünkü tören tamamlanınca rahipliğe kabul edilecekler.

    ***

    Masumiyetin ışıkları

    İşte O 'Anlar.....

    Adı Malena ve 5 yaşında. Ailesi Afganistan'daki çatışmalar yüzünden ülke dışına çıkıp geri döndü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin gözetiminde bir mülteci kampına yerleştirildiler. Onların bahtına bir çamur ev düştü. Malena da o evin penceresinden dışarı baktı. AP fotoğrafçısı Emillio Morenatti deklanşöre bastı. Sonuçta yeni hayata, umudun ve masumiyetin ışıklarıyla yüklü bakışları yakalayıverdi.

    oguzhan ve yabanGülü bunu beğendiler.