Necip Fazıl Kısakürek - KAFA KAĞIDI ÖZETİ   Konuyu açan: açelya   İlk Mesaj: 12-29-2010 (22:05)   Son Mesaj: 12-29-2010 (22:05)    Cevap: 0    Gösterim: 16810  

    12-29-2010

    Necip Fazıl Kısakürek - KAFA KAĞIDI ÖZETİ

    ÖNCELİKLE İŞİNİZE YARADIĞI TAKTİRDE LÜTFEN DUA ETMEYİ UNUTMAYIN BANA

    KAFA KAĞIDI
    1982’nin Ağustos ayında eserini yazmaya başlar.Çapa üniversitesi Hastanesinde yatıyor.Oğlunun adı Mehmet , oda arkadaşı doktorculuk rolünde “Allah Baba” diye hitap eden zaaf ve sıfatlarını isnad edici hikayeler anlatan bir adam.Zevcesi Vakıf Gureba hastanesinde yatıyor.Kendi durumunu Danton ve Lovezyon ruh haline benzetiyor.Oda arkadaşı orta yaşlı cumhuriyet yanlısı karaciğerinden sancılı beyninden acısız.Eserini yazarken 78 yaşında.
    II.Abdülhamit zamanında 1904 yılının ilk bahar sonları 26 mayısta dünyaya geldi.Çemberli Taş tarafında bir konakta doğuyor.Babasına Deli Fazıl diyorlar. Dedesinin adı Mehmet Hilmi Efendi istinat mahkemesi reisi adalet ricalinden “Bala” rütbeli Maraşlı Kısakürek oğullarından son ucu zülkadir hanedanına dayalı bir sülaleden geliyor. Çemberlitaştaki konağa ait tasfirler bazı eserlerinde billurlaştırılmış olduğu için bahsini lüzumsuz görüyorum.
    Ahmet Necip büyükbababmın babasının ismi. Maraş müftüsü. O zamanda Maraş müftüsüne bağlı bir mutasarrıflık.
    Halep valisi Salim Paşa Maraşa geliyor ve orada büyükbabasının zekasına hayran oluyor.Onu (Mehmet Hilmi Efendi )İstanbul’a götürüp yüksek tahsil yaptırıyor.
    Salim Paşa da Hariciye müsteşarlığı ve zaptiye nazırlığı vazifesinde.
    Sonra Salim Paşanın kızı zafer hanımla evlenip damadı olur.Zafer hanıma cici anne diye hitap ediyor.Sosyetenin tipik çehrelerinden biri.
    İkinci katta hem harem hem selamlık tarafından birer kapısı bulunan büyük salonun bir köşesinde, ormanlık bir piyanosu vardır.Alagarson kesik saçlıdır.Ölümden çok korkar.Babası şımarık ve çapkın 16-17 yaşlarında 14-15 yaşlarında annesiyle evlendiriliyor.Ve Necip Fazıl Kısakürek dünyaya geliyor.Ne olduysa annesinden geldiğine inanıyor.Baba kolları ikinci planda.Dedesi soyunun tek erkek evladı olan Abdülhak Fazıla düşkünlük gösteriyor.Annesi Mediha hanımın okuma yazarlığı olmayan konağın hizmetçisi ve Fazıl beyin bilmem ne otu gibi müsekkin ilacıdır.İstanbul’a gelen otomobillerden birini babasına aldılar.İki yaşında arabanın tekerliğinde demiri çevirmeye çalışırken demir alnına çarpıp kanlar içinde yere düşüyor. Yaranın izi hala anlında duruyor. Köşkün çamaşırhanesinde kireç kaymağını yer ciğeri yanar, Çemberlitaştaki konakta en musallat olduğu eşya ciciannesinin öteberisidir, pudralar, ilaçlar, … . Babası kendi havasında ortada yok.Annesi kaynanasına karşı ağır başlı ve konak işleriyle meşgul tek ümidi oğluna bağlamıştır. Büyük babası iki kızından olma torunlarının yüzüne bile bakmaz. 4 yaşındayken hürriyet ilan edilmiş 31 mart olayı meydana gelmiş.
    Konakta bir aşçı bir aşçı yamağı, zenci uşak, bingazi muhaciri, hususi hizmetçi, iki arabacı, bir sürü halayık, besleme kadın , işçi matmazel.
    Babası mektebi hukuk mezunu.Bursa’da bir mahkemenin ara mülazımı olur.Mudanya’ya kadar vapurla gidiyorlar, oradan yaylı bir arabayla Bursa’ya geçip, Nilüfer suyu kenarında bir ev tutarlar.O sırada kızıl hastalığına yakalanır.Babası istifa eder tekrar İstanbul’a dönerler.
    Büyük babası Abdülhamit’e yapılan Yıldız suikastının muhakemesini reis sıfatıyla idare etmiş, hak insanı. Dedesi ; “ Benim saraydan gelme rütbemle değil Maraş’ta ki soyumuzla iftihar et. “ der. Dedesi ayrıca “mecelle” muharrirlesinden Necip Fazıl bir yerden sirke kokusu olsa , aklına çocukluk hastalıkları gelir.6-7 yaşlarında başlayıp üst üste gelen ve 3-5 yıl birbirini kovalayan hastalıklardan geçmiş. Doktoru meşhur Kadri Reşit Paşa. Necip Fazıl çok zeki olduğu için nazar değmesin diye tütsüler yakarlar, kurşun dökenlerdi. Mürşidi Abdülhakim Arvasi Hazretleridir.Trablusgarp savaşından sonra Bingazi muhaciri Ali alınır. Büyük babası ve Necip Fazılın hususi hizmetlerini yapar.
    Kendisinden 1 yaş küçük kız kardeşi Selma 5 yaşına kadar yaşamış.Sürekli lavman yüzünden bağırsakları delinerek ölmüş.Oku-yaz dönemi Büyük babasının ellerinde açılır.7-8- yaşlarında nota solfejini öğrenmeye çalışıyor.O zamanın şanlı dergisi Şehbal’i karıştırmaya başlar.
    8 yaşında Büyükdere’de Emin Efendi isimli hocanın işlettiği mahalle mektebine girer, 1,2 ay orada kalır.Sonra ayrılır. Fransız Papaz mektebine verilir.Orayı istemedi daha sonra Amerikan mektebine kaydolur.Bu okuldan memnun kalır.Mr. Etinik adlı hocasına akşam yemeğine gider.Gavur yemeği olduğundan tiksine tiksine yemiştir ancak fasulye pilakisinin lezzetini hiç unutmamıştır. Mektebin tatil olduğunu söyleyerek okula gitmemiş, daha sonra yalan söylediği ortaya çıkınca okuldan atılmış.
    Cici annesi afyonla uyuşturma tedbiri diye bir çare bulur ve her soyda roman okutur büyüleyici tesir altında kalır, yaramazlıklarıma engel olmak için. Eski harflerle kapağında Para Kuvveti yazılı bir kitap, parakoti diye okur. Güzel Prenses ve Aleksandır Düma’nın bütün eserleri, şövalye dö Rogeste, Kont Ablı v.b…….


    KAHRAMANLAR

    AHMET NECİP
    Büyükbabamın babasının ismi. Maraş müftüsü, Şanlı bir sat. Harep valisine bağlı bir sancak mutasarrıflık.Haysiyetli bir aristokrat ruhu taşıyan bir kişi.

    MEHMET HİLMİ EFENDİ
    Büyükbabamın ismi.Zekalı ve edebli bir kişi.Yüksek tahsil yapmış.Alturka.İstinaf mahkeme reisi.Bala rutbeli.Maraşlı.

    SALİM PAŞA
    Halep valisi.Mehmet Hilmi efendiyi İstanbul’a okutmak için götürüyor.

    ZAFER HANIM
    Salim paşanın kızı. “ Cici anne “ diye hitap ediliyor.Mehmet Hilmi efendi ile evlendiriliyor. “DeLİ Fazıl “ adında çocukları oluyor.Alafranga – Sosyetelerin tipik çehrelerinden biri.

    DELİ FAZIL
    Necip Fazıl’ın babasının ismi.Şımarık ve azgındır.16-17 yaşlarında 14-15 yaşlarında bir kız ile evlendiriliyor.Gerek adı Abdülbaki Fazıl. 2 ablası var.Annesinden haraç kesiyor. Sıhhatli, kırmızı yüzlü.Mekteb-i hukuk mezunu.

    MEDİHA HANIM
    Deli Fazıl’la evlendirilen kız.Okuma yazma bilmeyen, konakta ırgar olarak çalıştırılan müslüman aile kızı.3 kardeştir. Evlenmeden önde Aksarayda kulubemsi, basık, ahşap bir evde oturuyordu.

    SELMA
    Necip Fazıl’ın kardeşi.Bağırsak parçalanmasından dolayı vefat etti.Selamanın vefatı üzerine mediha verem oldu.

    ZAFER HANIM
    Sinirlidir.Babaanne denilmesinden hoşlanmıyor.Bu yüzden ona cici anne denildi.Boğulmaktan korktuğu için vapura binemez.Ölümden, yangından korkar.

    MATMAZEL
    Zengin bir portreli.45-50 yaşı arasında.İlk bakışta bir kokona.Saçları vıcık, vıcık briyantinli.Sarkık çeneli.Daima danteli yakalı.İliştirme göz korolonla göğsüne asılı bir ip.Bakire.Babama Fransızca öğretsin bana da mürebbiyelik etsin diye konağa alınmış.

    BÜYÜK BABA
    Abdülhamid’e karşı yapılan Yıldız Cami suikastının muhakemesini reis sıfatıyla idare etmiş hak insanı

    KADRİ REŞİT PAŞA
    Doktor.Çocuk hastalıkları mütehassısı.Zait.İnce endamlı.İpek pantezi yelekli.Zarif adam.Necip Fazıl’a çok zeki olduğu için nazar değiyor.Bu yüzden sürekli hastalanıyor.

    MEHMET HİLMİ EFENDİNİN MALI MÜLKÜ
    Çemberlitaştaki konak
    Beykoz ile Şile arasındaki çiftlik
    Sarıyerde Köşk
    Büyükderede yalı
    Karamustafa paşa da han ve evler
    Kapalıçarşıda dükkanlar

    GİTTİĞİ MEKTEPLER
    Necip Fazıl mektebe gidiyor ( 8 yaşında )
    -Hocası emin efendi (Burada 3 ay kadar kalmış.)
    --Sonra Fransız Papa mektebine gitti.
    ---Amerika mektebine gitti.
    ----Rehber-i İttihaa ( yatılı ) mektebi
    -----Büyük Reşit Paşa mektebinde okuyor.
    ------Bahriye mektebi







    Necip Fazıl Kısakürek - KAFA KAĞIDI ÖZETİ Yorumları