Hamilelere güneÅŸ çarpması ve havuz uyarısı   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 07-08-2013 (10:03)   Son Mesaj: 07-08-2013 (10:03)    Cevap: 0    Gösterim: 617  

    07-08-2013

    Hamilelere güneş çarpması ve havuz uyarısı

    Hamilelere güneş çarpması ve havuz uyarısı
    Hamilelere güneş çarpması ve havuz uyarısı

    Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Harma hamilelerin sıcak havalarda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

    Bülent Ecevit Ãœniversitesi (BEÃœ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Harma hamilelerin sıcak havalarda dikkatli olması gerektiÄŸini belirtti. Mehmet Harma,Â*Â*"GüneÅŸ çarpması durumunda anne adaylarında görülen tansiyon düşüklüğü, yüksekliÄŸi ya da bayılma sırasında ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerini temin edemeyen bebek açısından yaÅŸamsal risk ortaya çıkabilir" dedi.

    Harma, tüm bireylerde olduğu gibi gebeler için de "güneş banyosunun" ışınların zararlı etkilerinin daha az olduğu sabah, akşamüstü ve ikindi saatlerinde yapılması gerektiğini söyledi.

    Özellikle güneş tepedeyken ciltte ciddi yanıklar oluşabileceğini, vücudun su kaybedebileceğine işaret eden Harma, baş dönmesi, göz kararması, baygınlık ve baş ağrısı gibi belirtilerin gözlenebileceğini dile getirdi.

    Kan basıncı yüksek olan gebelerde güneş çarpması durumunda tansiyonun daha da artabileceğini ve anne karnındaki bebekte ölüm riski yaratabileceğine dikkati çeken Harma, şunları kaydetti:

    "Güneş çarpması durumunda anne adaylarında görülen tansiyon düşüklüğü, yüksekliği ya da bayılma sırasında ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerini temin edemeyen bebek açısından yaşamsal risk ortaya çıkabilir. Gebelerin güneş şemsiyesi ya da bir çardağın altında olması ve koruyucu faktörü yüksek güneş kremi kullanması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki gölgede de olunsa güneşin bronzlaştırıcı etkisinden istifade edilebilir. Bu sırada bol ayran, limonata, şerbet, su gibi sıvılar ile kavun ve karpuz gibi sulu meyvelerin tüketilmesi, kaybedilen sıvı ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir.

    Gebeler yaz aylarında mümkün olduğunca yağlı gıdalar ve kızartmalardan uzak durmalıdır. Kalori alımı fazla olmamalı, yağsız gıdalar yenilmelidir."

    "Yüzmek, gebelerde ağrıları azaltıyor"

    Prof. Dr. Harma, normal sıcaklıktaki deniz suyunun kan dolaşımına fayda sağladığını belirterek, "Deniz suyu temiz olduğu sürece girmekte mahzur yoktur. Bacaklarda oluşan varislerin yarattığı şikayetleri azaltır. Suyun kaldırma gücü sayesinde gebenin kas-iskelet sistemindeki ağrılar azalarak kişiyi rahatlatır" ifadesini kullandı.

    Soğuk suda oluşabilecek soğuk alerjisi ve kramplara dikkat edilmesi uyarısında bulunan Harma, havuzlarda yoğun şekilde kullanılan dezenfektan ve diğer kimyasal maddeler nedeniyle alerjik reaksiyonlar görebileceğini dile getirdi.

    Harma,havuzların özellikle gözlerde tahrişe neden olabileceğini vurgulayarak, "Çok yoğun kullanılan havuzlarda günün ilerleyen saatlerinde suyun adeta bir mikrop çorbasına dönebileceği akılda tutulmalıdır" dedi.

    Kaynak: AA





    Hamilelere güneş çarpması ve havuz uyarısı Yorumları