Ağır iş makineleri kursuna kadın kursiyer   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 05-29-2013 (09:58)   Son Mesaj: 05-29-2013 (09:58)    Cevap: 0    Gösterim: 642  

    05-29-2013

    Ağır iş makineleri kursuna kadın kursiyer

    Ağır iş makineleri kursuna kadın kursiyer
    Ağır iş makineleri kursuna kadın kursiyer

    Tunceli'de, ders ücreti karşılığı İngilizce öğretmenliği yapan ve 4 yıllık turizm fakültesi mezunu olan İnsaf Yalçınkaya, branşında iş bulamayınca dozer operatörlüğü kursuna başladı.

    Tunceli'de, ders ücreti karşılığı İngilizce öğretmenliği yapan ve 4 yıllık turizm fakültesi mezunu olan İnsaf Yalçınkaya, branşında iş bulamayınca dozer operatörlüğü kursuna başladı. Turizm fakültesi mezunu İnsaf Yalçınkaya, 10 yıldan beri Tunceli'de çeşitli okullarda ek ders karşılığı İngilizce öğretmenliği yaptı. Girdiği sınav sonucunda bölümünde Türkiye çapında 64. sırada olmasına rağmen atanamayan Yalçınkaya, bu nedenle her türlü ekmek kapısını çalmaya başladı.

    Yalçınkaya'nın çabaları sonuçsuz kalınca, Tunceli İl Özel İdaresi bünyesinde SODES projeleri kapsamında açılan ağır iş makineleri kursuna kayıt yaptırdı. İki aydan beri operatör olma yolunda ter döken Yalçınkaya, kalıcı ve para kazanabileceği bir iş için, projenin mimarı olan yüksek makine mühendisi Besime Çekil'in desteğiyle kursa yazıldığını söyledi. Yalçınkaya, "Önceleri bu kadar büyük bir aracı kullanabilir miyim diye düşündüm, daha sonra kas gücüyle çalışmadığını görünce yapabileceğimi anladım" dedi.

    Kurs hocası ve erkek kursiyerlerin kendisine destek olduğunu kaydeden Yalçınkaya, "Bir bayan olmaktan ötürü beni yadırgamadılar. Kendileriyle beraber bir bayanın çalışmasından memnunlar. Çünkü farklı bir renk olarak, gökkuşağının farklı bir tonu gibi onları tamamlıyorum diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Bu işi yaparken zevk aldığını, mutlu olduğunu, ancak aynı zamanda para kazanabilmek için de yaptığını ifade eden Yalçınkaya, "Bir çocuğa sevdiği bir oyuncağı alırsınız ya, benim mutluluğum da onun gibi oldu" dedi.
    10 yıl önce Balıkesir'de turizm fakültesini bitirdiğini, ardından çeşitli okullarda İngilizce öğretmenliği yaptığını anlatan Yalçınkaya, "Sürekli ekmek kapısı aradım. Sonunda para kazanabileceğim bu mesleği edinmek üzere kursa yazıldım. Ailem de beni destekledi. Yapabileceğime inanıyorlar. Zaman zaman onlara iş makinesi üzerinde çektiğim fotoğraflarımı yolluyorum" ifadelerini kullandı.

    Makinenin kaba olmasına rağmen yaptığı işlerin ince işler olduğunu ve bayanların bu işi daha iyi yapabileceklerine inandığını belirten Yalçınkaya, "Yabancı ülkelerde kadınlar bu işi yaptıklarına göre Türkiye'de de bayanlar bu işi başarabilirler diye inanıyorum" dedi.

    Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Şimşek, gençlere meslek edindirmek amacıyla, SODES kapsamında, kura ile greyder, dozer ve silindir operatörü olarak yetiştirmek üzer 30 kursiyer aldıklarını belirterek, "Hepsine G sınıfı ehliyet vereceğiz. Arkadaşlar bu ehliyetle rahatlıkla iş bulma imkanlarına sahip olacaklar. Bunların arasında bir tane de bayan kursiyerimiz var. Kendisine çok güveniyoruz. Yetişmiş bir eleman olarak şu an özel sektörde iş başvurusu yapabilir" diye konuştu.

    Yalçınkaya'nın erkek kursiyer arkadaşları ise, başladığından beri içlerinde güzel bir yer edindiğini ve Yalçınkaya'nın diğer bayanlara örnek olacak bir başarı sergilediğini söyledi.

    Kaynak: İHA





    Ağır iş makineleri kursuna kadın kursiyer Yorumları