Meğer bebekler de konuşuyormuş   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-21-2012 (03:15)   Son Mesaj: 09-21-2012 (03:15)    Cevap: 0    Gösterim: 2339  

    09-21-2012

    Meğer bebekler de konuşuyormuş

    Meğer bebekler de konuşuyormuş
    Meğer bebekler de konuşuyormuş

    Eğitim ve dil gelişimi alanlarında ABD ve Japonya'da araştırmalar yapan Yasemin Yusufoff, yeni doğmuş bebeklerin bile en az beş kelimelik doğal bir lisana sahip olduğunu söyledi.

    Eğitim ve dil gelişimi alanlarında ABD ve Japonya'da araştırmalar yapan Yasemin Yusufoff, yeni doğmuş bebeklerin bile en az beş kelimelik doğal bir lisana sahip olduğunu söyledi. ''Pozitif Disiplin'' kitabı okuyucuyla buluşan Yusufoff, dünyada giderek önem kazanan bu yaklaşımın akıl, emek, sabır, gayret ve azim istediğini ifade etti.

    Pozitif disiplinin, dürtülere hakim olmamayı gerektirdiğini anlatan Yusufoff, şunları belirtti:

    ''Çocuklarımız bizim hangi şeylere olumsuz tepki verdiğimizi çok iyi bilir. Bazen sınırlarımızı test etmek için ellerinden geleni yaparlar. Önce hoşunuza gitmeyen bir davranışta bulunur, sonra da gözümüzün içine bakıp ne tepki vereceğimizi beklerler. Bu ebeveyn için bir sınavdır. Doğru tepkide bulunursanız çocuğunuza iyi bir hayat dersi vermiş olursunuz. Bu, doğru iletişim ve zor zamanlarda bile sakin kalma ve mantıklı düşünme dersidir. Kendinizi kaybederseniz çocuğunuz da sizin kadar sabırsız ve sinirli olur. Çocuklarımızı iyi disipline etmek için önce kendimizi disipline etmeliyiz. Pozitif disiplin önce anne ve babada başlar.''

    Çocukların ilgi çekmek ve öç almak istediklerinde ya da üzgün olduklarında olumsuz davranışlar sergileyebileceklerini ifade eden Yusufoff, bir çok çocuğun ailelerinin yeterince bilinçli olmaması nedeniyle gereksiz yere cezalandırıldığını bildirdi.

    ''Mutsuz annelerin mutsuz çocukları olur''

    Mutsuz ve depresif annelerin, mutsuz ve depresif çocukları olduğunu kaydeden Yusufoff, mutlu ve ruh sağlığı iyi annelerin çocuklarının ise mutlu olduğunu söyledi.

    Yusufoff, ''Hayat çok zor, kocam çok kötü, elimde değil, çocuğuma iyi davranamıyorum, bana çok zor geliyor'' şeklindeki bahanelerin kabul edilemeyeceğini ifade eden Yusufoff, ebeveyn olmanın büyük sorumluluk gerektirdiğini vurguladı.

    ''Çocuğum ne isterse, o olsun, uğraşmasın, ben yediririm, temizlerim, dersini yaparım, gençliğini yaşasın, çalışmasın, otursun, ben gider çalışırım'' yaklaşımının da büyük bir hata olduğunu bildiren Yusufoff, bu tür çocukların ilerde problemli bireyler haline geleceğini söyledi.

    Yusuoff, şu uyarılarda bulundu:

    ''Çocuğunuzun iyi biri yetişmesi için, ona kötü davranmak, cezalandırmak zorunda değilsiniz. Çocuk yetiştirme mesleğinde böyle bir kural yok. Çocuğumuzun en iyi şekilde yetişmesi için ona sorumluluklar vermeliyiz, beklentilerimiz olmalı. Yani, çocuklarımız için her şeyi yaparak, onları devre dışı bırakmamalıyız. Çocuklarımızı bol sevgiyle, az vicdan azabıyla, iyi insanlar yetiştirmek mümkün.''

    Bebekler de konuşuyor

    Yasemin Yusufoff, kitabında dile getirdiği, çocukların yaşlarına göre pozitif disiplin konusunda da bilgiler aktardı.

    Çocukta negatif hisler ortaya çıktığında bununla nasıl başa çıkacağını öğretmek gerektiğini ifade eden Yusufoff, ''Çocuğun duyguları kabul edilmeli, ama kötü davranışları kabul edilmemelidir'' dedi.

    Yeni doğmuş bebeklerin bile en az beş kelimelik doğal bir lisana sahip olduğunu dile getiren Yusufoff, bunu, insan seslerini ayırt etmede olağanüstü bir yeteneğe sahip dünyaca ünlü Avustralya'lı opera sanatçısı Priscilla Dunstan'ın keşfettiğini söyledi.

    Bebeklerin ağlarken bu doğal refleksleriyle bir takım sesler çıkardığını anlatan Yusufoff, ''neh'' sesinin ''açım', ''Ovh''un ''uykum var'', ''Heh''in ''rahatsızım'', ''eh''in ''Gazım var'', ''Eair''in ise ''karnım ağrıyor'' anlamına geldiğini ifade etti.

    AA





    Meğer bebekler de konuşuyormuş Yorumları