Gönderilmiş olan soru: “iltica konusunda yeni bir gelişme var mı ve İltica oturum hakkı ne olacak?”

Oturum hakkının ne olacağı konusunda bir şey söyleyemem, fakat bundan sonra İlticayla ilgili ret gelen kararlarının itirazı ve şikâyetleri için artık İltica Danıştayı kurulmuştur. Bir başka gelişme ise Eylül 2007’de Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu iki kararla (B 328/07, B 1150/07) oturum hakkı için kriterlerin konulmasıdır.



Asylgerichtshof5 Aralık 2007’de milli mecliste alınmış kararla 1 Haziran 2008 den itibaren ilticacıların itirazlarına İltica Danıştayı (Asylgerichtshof) karara bağlıyacak ve böylelikle Bağımsız Federal İltica Kurulun (Unabhängiger Bundesasylsenat) yerine geçecek, dolayısıyla son merci olacak. Aşağıdaki alt başlığı oturum hakkında biraz daha geniş yazmak istediğim için bu konuyu burada noktalıyorum.



Oturum HakkıAnayasa mahkemesince Avusturya’da kalabilmek için sadece bu ülkede kalmış olduğunuz zaman süresi değil davanın tümüne bakarak karar verilmesi gerekmektedir. Kişiden kişiye ve davadan davaya durum değişmektedir. Her devlet makamı bir kişiyi sınır dışı etmek için karar çıkardıysa, ilk önce bu sınır dışı kararını kamusal menfaatleri ile sınır dışı atılan kişinin kişisel menfaatlerini Art. 8 Avrupa İnsan Hakları Anlaşmasını (aile yaşantısı ve özel yaşantıya saygı gösterilmesi hakkı) temel alarak kıyaslaması gerekmektedir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin çıkarmış olduğu kararlara dayalı kriterler (kıstas) koymuştur. Anayasa Mahkemesine göre konulmuş olan bazı kriterler:

— oturma süresi

— aile yaşantısı bulunup bulunmaması ve yoğunluğu

— sicilinin temiz olması

— ülkesiyle olan bağı

— ne kadar entegre olmuş ve ne kadar sosyal

— aile yaşantısının ve özel yaşantısının ne zaman başladığı ve bu kişilerin oturum haklarının belirsiz olduğunun farkında olup olmamaları



İşte bu esaslara dayanarak Anayasa Mahkemesi yukarıda belirtmiş olduğum iki itirazı karara bağlamıştır.Dolayısıyla bir itirazda bir kişinin sınır dışı edilmesini 5 sene yaşadığı Avusturya’da anayasa kanununa göre uygun olmayabilir, tabi ki diğer kriterleri de unutmamak gerekir, bir diğer itirazda ise Anayasa mahkemesi 11 sene Avusturya’da yaşamış bir kişinin sınır dışı edilmesini anayasa kanununa uygun bulmuştur.