İNSAN ONURU ve DOĞRU OLMAYAN İDDİA

Hakaret( Ehrenbeleidigung) insan onuruna karşı yapılan bir saldırıdır. Küfretmek, incitmek ve dalga geçmek birer hakaret yollarıdır. Mesela bir kimseye karaktersiz denilmesi gibi. Buna benzer söylemlerde aşağılayan değerlendirmeler söz konusu olduğu için, hakaret eden söylediklerinin gerçek olduğunu ispat ederek kendisini temize çıkaramaz. Ama ölçülü eleştiriye müsaade vardır meşrudur. Mesela politika ve politikacılara karşı yapılan ölçülü eleştiriler hakaret değildir. Hakarete maruz kalan kimse kaybolan kazancının ( Verdienstentgang) ve pozitif zararının ( Positiver Schaden) tazminini talep edebilir. Pozitif zarardan kastedilen hali hazırda mevcut olan bir malın azaltılması yada yok edilmesiyken, kaybolan kazanç olarak ifade edilen şey ise herhangi bir mal artışının engellenmesi yada yok edilmesidir.


Bir de özellikle esnafların son derece dikkat etmeleri gereken bir diğer mevzu Rufschaedigung konusudur. Kreditschaedigung olarak da isimlendirilen bu mefhum bir kimsenin diğer bir kimsenin toplumdaki saygınlığını, kazancını veya ilerlemesini tehlikeye sokacak doğru olmayan iddiaları yayması demektir. Mesela A firmasının etleri helal değildir iddiası. Bunun neticesinde bu firma müşteri kaybına uğrayacaktır. Böyle bir iddiayı ilk çıkaran ve bunu yayınlayan kuruluşlar suçlu olmaları halinde bundan sorumludurlar yani iddianın doğru olmadığını biliyorlar yada bilmeleri gerekiyordu ise. Bu yolla zarara uğrayan kimse iddianın iptalini talep edebilir ve kamuya ilan verdirebilir.

DOKTORLAR VE HASTANELER

Bilindiği gibi acil durum yada hastanın onayı olmaksızın doktorlar tarafından gerçekleştirilen tedaviler bedene karşı yapılan hukuk dışı müdahalelerdir. Tedavi başarısız olduysa yada olumsuz yan etkilere sebebiyet verdiyse ve hastanın sağlık durumunu kötüleştirmişse, doktorlar veya hastaneler şu iki durumda sorumlu tutulabilirler. Behandlungsfehler diye adlandırılan tedavi hatası bunlardan bir tanesidir ve doktorların tedaviyi bilinen tıbbi kurallara göre yapmaması yada zorunlu olan bir tedaviyi bırakması sonucu ortaya çıkar.

Bir diğer durum ise Aufklaerungsfehler diye ifade edilen aydınlatma hatasıdır. Doktorlar hastayı hastalığının ve tedavinin türü ve sonuçları konusunda bilgilendirmesi gerekir. Eğer hasta tam olarak bilgilendirilmeden tedaviye onay vermişse bu geçersizdir ve eğer tedaviye geçilmişse doktor kasten adam yaralama suçundan sorumlu tutulabilir.

BOŞANMAK

Allahın hoşlanmadığı helallerden bir tanesi bilindiği gibi boşanma mevzusudur. Anlaşarak boşanmada her iki taraf rıza gösterirken tek taraflı boşanmayı meşru kılan kanunların sayısı giderek artmaktadır. Mesela eşlerden bir tanesinin ağır bir evlilik kusuru işlemesi yada haysiyet ve ahlaka aykırı davranışlarda bulunarak evliliği sürdürülemez hale getirmesi ve bunun sonucunda ortak bir yaşamın devam ettirilmesi beklentisini yok etmesi halinde diğer eş boşanma davası açabilir. Mesela zina büyük bir evlilik kusurudur. Tehdit veya şiddet uygulanması sonucu zinaya maruz kalan eşe karşı suçu olmadığı için diğer eş boşanma davası açamaz. Evliliğe sadık kalmamak, ısrarla ve sebepsiz yere ilişkiye girmemek, haksız yere aynı evde kalmamak veya kaldırmamak, çocukların yetiştirilmesinde ihmalkar davranmak, nafaka görevini yerine getirmemek, hastanede yatan eşi ziyaret etmemek, aşırı alkol tüketmek, eşin akrabalarına karşı kaba davranmak, önemli bir sebep olmaksızın çocuk yapmayı reddetmek boşanma sebepleridir.


ÇOCUĞUNU GÖRME HAKKI

Anne yada baba reşit olmayan çocuğu ile aynı evde kalmıyorsa, çocuğunu görme çocuğunun da onunla görüşmeye kanunen hakkı vardır. Ziyaret hakkını elde edebilmek için mahkemeye başvuruda bulunmak gerekir. Eğer çocuk yada ayrı yaşayan anne yada baba görüşmek istemiyorsa başvuru geri çevrilir. Ziyaret hakkı (Besuchsrecht) yani ziyaret zamanı ve mekanı ebeveyn ve çocuk tarafından birlikte düzenlenir. Herhangi bir anlaşmaya varılamamış ise mahkeme çocuğun ihtiyaç ve isteklerini göz önünde tutarak çocuğun huzur ve sağlığına uygun bir düzenlemede bulunabilir. Bu esnada mahkeme çocuğu dinlemeye alır. 14 yaşını doldurmuş olan çocuklar tek başlarına mahkemeye çıkarılabilirler. Eğer ziyaret hakkına sahip olan eş çocuğu eski eşine karşı soğutuyorsa mahkeme ziyaret hakkını kısabilir yada tamamen kaldırabilir