Hz.Enes bin Nadr R.a / el-Ensari : أنس بن مالك بن النَّضر الخزرجي ا

أ نس بن مالك بن النَّضر الخزرجي الأنصاري, أنس Ebu Hamza Enes bin Malik bin Nadr el-Ensari Enes b. Malik'in amcası Enes b. Nadr, Ömer b. Hattab, Talha b. Ubeydullah ...


  1. Alt 05-31-2009, 15:54 #1
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    أنس بن مالك بن النَّضر الخزرجي الأنصاري, أنس



    Ebu Hamza Enes bin Malik bin Nadr el-Ensari


    Hz.Enes bin Nadr R.a  / el-Ensari : أنس بن مالك بن النَّضر الخزرجي ا


    Enes b. Malik'in amcası Enes b. Nadr, Ömer b. Hattab, Talha b. Ubeydullah ve muhacir ile ensardan bazı kimselerin yanına vardı. Onlar savaştan tamamen el çekmiş bir vaziyette idiler. Onlara, "Neden oturuyorsunuz'?"dedi. "Hz. Peygamber öldürüldü"dediler. Enes b. Nadr, "O halde peygamberden sonra hayatı ne yapacaksınız? Kalkınız, peygamber nasıl ölmüş ise siz de öyle ölünüz"dedikten sonra müşriklere yöneldi. Şehit düşünceye kadar savaştı. (1)

    [1] Bidâye, IV/34 (İbn İshak'dan)


    Enes bin Nadr'ın R.A Yaralanması



    Hz.Enes bin Nadr R.a  / el-Ensari : أنس بن مالك بن النَّضر الخزرجي ا


    Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayâtû's Sahâbe 12.06.2006 Enes şöyle anlatıyor: Amcam Enes b. Nadr, Bedir savaşında bulunamadığı için, "Ey Allah'ın Resûlü! Ben müşriklerle ilk yaptığın savaşta bulunmadım. Yemin ederim ki, eğer Allah beni başka bir müşrik savaşında bulundurursa ne yaptığımı görecektir"dedi. Uhud günü olduğunda Müslümanlar peygamberi bırakıp kaçtılar. Bunun üzerine amcam, "Ey Allah'ım! Şunların yaptığından ötürü senden özür diliyorum. Şu müşriklerin yaptıklarından da sana iltica ediyorum"dedi. Sonra savaş meydanına yürüdü. Sa'd b. Muaz ile karşılaştı ve Sa'd'a, "Ey Muaz'ın oğlu Sa'd! İşte cennet Nadr'ın rabbine yemin ederim ki, ben cennetin kokusunu Uhud dağının eteğinde hissediyorum"dedi. Sa'd Hz. Peygamber'e, "Ey Allah'ın Resûlü! Onun yaptığını ben yapamadım"dedi ve "Biz onu bulduğumuzda vücudunda seksen küsür yara vardı. Müşrikler gözlerini oymuş, burun ve kulaklarını kesmiş ve onun cesedini o kadar bozmuşlardı ki, kimse onu tanıyamâdı. Ancak kızkardeşi onu parmak uçlarından tanıdı. Biz, "Mü'minler içinde Allah'a verdikleri sözde durup sadakat gösteren nice erler vardır..."(Ahzab/23) ayetinin o ve benzerleri hakkında indiğini biliyor veya sanırdık. (1)Enes şöyle anlatıyor: Adını bana koydukları amcam Enes b. Nadr, Bedir'de bulunamadığı için üzülüyor ve 'Hz. Peygamber'in ilk savaşında bulunamadım. Eğer Allah onunla beraber bir savaşta bulunmayı bana nasip ederse, benim ne yapacağımı görecektir"diyordu. Bundan fazla bir şey de söylemiyordu. Nihayet Uhud savaşında Hz. Peygamber'le beraber bulundu ve savaş esnasında Sa'd b.Muaz'a rastladı. Ona, "Ey Eba Amr! Nereye gidiyorsun? Cennet kokusu ne hayret vericidir! Onu Uhud'un yanında hissediyorum"dedi. Sonra şehid oluncaya kadar savaştı. Cesedinde kılıç, mızrak ve okların açtığı seksen küsür yara vardı. Kızkardeşi, "Ben kardeşimi ancak parmak uçlarından tanıyabildim"diyordu. İşte, "Mü'minler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. Onlardan kimi adağını yerine getirdi, kimi de bunu bekliyor. Onlar hiç bir şekilde ahidlerini bozmadılar"(Ahzab/23) ayeti onun ve arkadaşlarının hakkında inmiştir. (2)





    Hz.Enes bin Nadr R.a  / el-Ensari : أنس بن مالك بن النَّضر الخزرجي ا

    [1] Terğib, II/436 (Buharî, Müslim ve Nesâî'den)

    [2] Bid3aye, IV/32 (İmam Ahmed'den), Tayalasî, İbn Sa'd, İbn Ebî Şeybe, İbn Münzir, İbn Hatim, İbn Merdeveyh de zikretmişlerdir. Kenzü'l-Ummal, VIII/15, Hilye, I/121; Beyhakî, IX/44



    [SES]http://www.umutfm.com/izle_ic_001.php?id=391[/SES]


  2. Alt 05-31-2009, 16:33 #2
    Ziyaretci
    abı-hayat Mesajlar: n/a
    tşkler bekkeciğim çok faydalı bir paylaşım olmuş.emeğine sağlık..... rabbim bizleri peygamber efendimizin ve o güzide arkadaşlarının yolundan ayırmasın.layıkıyla ümmetlik yapabilmeyi nasip eylesin...bizleri onlarla komşu eylesin.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.