ABD'yi 1 trilyon zarara uğratan Ajan   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 09-23-2013 (16:29)   Son Mesaj: 09-23-2013 (16:29)    Cevap: 0    Gösterim: 637  

    09-23-2013

    ABD'yi 1 trilyon zarara uğratan Ajan

    ABD'yi 1 trilyon zarara uğratan Ajan
    ABD'yi 1 trilyon zarara uğratan Ajan

    ABD'nin sırlarını deşifre eden eski CIA çalışanının ülke ekonomisine zararı 1 trilyon doları geçti.

    ABD'nin sırlarını deşifre eden eski CIA çalışanının ülke ekonomisine zararı 1 trilyon doları geçti. Eski CIA çalışanı Edward Snowden'in son ifşaatı ABD'ye pahalıya patladı. Snowden'in, ABD istihbaratının Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef ile devlet petrol şirketi Petrobras'ın tüm iletişimini izlediğini sızdırmasının ardından Roussef, 23 Ekim'deki ABD gezisini iptal etti.

    Brezilya'nın 1.3 trilyon dolar değerindeki petrol sahası için açtığı ihaleye hazırlanan ABD'li petrol şirketleri Exxon ve Chevron ise iki ülke arasında oluşan gerginlik nedeniyle ihale başvurusunu geri çekmek zorunda kaldı. İhaleye Asya'lı enerji şirketleri yoğun ilgi gösterdi.

    EKONOMİK İSTİHBARAT

    Brezilya'nın televizyon kanalı Globo'da 2 Eylül'de yayınlanan ünlü Fantastico programına çıkan İngiliz gazeteci Glenn Greenwald, Edward Snowden'e dayandırdığı haberinde, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef'in tüm konuşmalarının yanı sıra Brezilya'da 1.3 trilyon dolar değerindeki Libra petrol ve doğalgaz yataklarının işletilmesini ihaleye açmaya hazırlanan devlet petrol şirketi Petrobras'ın tüm iletişimini izlediğini duyurdu.

    Brezilya'yı ayağa kaldıran haberin ardından konuşan Devlet Başkanı Roussef, iddiaların ispatlanması halinde ABD'nin 'endüstriyel istihbarat' yapmakla suçlanması gerektiğini söylemesi ülke arasında tansiyonu yükseltti.

    ABD GEZİSİNİ İPTAL ETTİ

    Gelecek yıl seçimlere hazırlanan sosyalist lider Roussef, sızıntıya büyük tepki gösteren halkın yoğun desteğini de alarak ABD'ye karşı sert bir tutum takındı. Brezilya hükümeti, 17 Eylül'de yaptığı açıklamada Roussef'in ABD'ye 23 Ekim'de yapacağı ziyaretini iptal ettiğini duyurdu.

    Krize müdahale eden ABD Başkanı Obama ise Roussef'i telefonla arayarak ikna etmeye ve güvence vermeye çalıştı. Gezi iptaline karşılıklı karar verildiğini iddia eden Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney'in söylemi 'durumu kurtarmak' şeklinde yorumlandı.

    Meksika lideri izlenmiş

    Snowden, ABD'nin Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun da tüm iletişimini izlediğini sızdırdı. Rusya'daki G20 toplantısında Meksika'lı lideri kenara çeken Obama'nın Nieto'yu ikna etmeye çalıştığı görüldü. Nieto, Obama'nın kendisine olayın iç yüzünü araştırdığını söyledi.

    NSA ekonomik casusluk yaptı

    ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) eski teknik çalışanı Edward Snowden, ABD tarihinin en sarsıcı ifşaatını gerçekleştirdi. Snowden'in CIA'dan elde ettiği dökümanları İngiliz The Guardian gazetesinden Glenn Greenwald aracılığıyla tüm dünyaya duyurdu.

    Sızıntı, ABD'nin en derin istihbarat kurumu olarak bilinen Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Google, Facebook gibi Amerikan şirketlerinin teknolojik imkanlarını kullanarak tüm dünyadan illegal şekilde ticari ve siyasi istihbarat topladığını ortaya çıkardı.

    BREZİLYA İFŞAATLA SARSILDI

    2 Eylül'de Brezilya'nın en büyük kanalı Globo'da en çok izlenen televizyon programı Fantastico'da yayınlanan ifşaat Brezilya'yı sarstı. Snowden programda, ABD Ulusal İstihbarat Kurumu'nun (NSA) Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef'in kişisel konuşmalarını, e-postalarını ve tüm internet trafiğini izlediğini açıkladı.

    Snowden NSA'in ayrıca Brezilya devlet petrol şirketi Petrobras'ın tüm iletişimini gözetlendiğini açıkladı. NSA'in casusluk yaptığı belgelerin arasında Brezilya'nın yakında ihaleye açacağı 1.3 trilyon dolar değerindeki petrol ve doğalgaz yataklarının bulunduğu Libra sahasıyla ilgili dökümanlar da bulunuyor.

    Chevron ve Exxon ihale dışı kaldı

    Casusluk skandalının ardından, siyasi krize kurban gitmekten çekinen ABD petrol şirketleri Exxon Mobil ve Chevron ihaleden çekildiğini ilan etti. İngiliz enerji şirketleri BP ve BG de ihaleye katılmayacağını açıkladı.

    Açıklamaların Roussef'in ABD ziyaretini iptalinin ardından gelmesi dikkat çekti. Öte yandan ABD'yi petrol şirketleri adına ekonomik istihbarat yapmakla suçlayan Brezilya hükümetinin ABD'li şirketlere yaptırım uygulayabileceği de dile getiriliyor.

    Kaynak: Yeni Şafak





    ABD'yi 1 trilyon zarara uğratan Ajan Yorumları