Suriye'de ilk hedefte Esed'i can evinden vuracaklar   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 08-28-2013 (13:31)   Son Mesaj: 08-28-2013 (13:31)    Cevap: 0    Gösterim: 526  

    08-28-2013

    Suriye'de ilk hedefte Esed'i can evinden vuracaklar

    Suriye'de ilk hedefte Esed'i can evinden vuracaklar
    Suriye'de ilk hedefte Esed'i can evinden vuracaklar

    ABD'nin Suriye'ye yönelik olası müdahalesinin farklı senaryoları bulunuyor. Uzmanlar da muhtemel bir müdahale durumunda izlenecek stratejiler hakkında öngörülerde bulunuyor. İşte senaryolar:

    ABD'nin Suriye'ye yönelik olası müdahalesinin farklı senaryoları bulunuyor. Uzmanlar da muhtemel bir müdahale durumunda izlenecek stratejiler hakkında öngörülerde bulunuyor. Ä°ÅŸte senaryolar: Suriye'de 21 AÄŸustos'ta rejim tarafından sivil halka karşı kimyasal silah kullanılmasının ardından ABD'nin Suriye'ye olası müdahalesi gündeme geldi. Kimyasal silah kullanımına tepki olarak düzenlenmesi beklenen askeri operasyonun rotası da ÅŸekilleniyor.Â*Muhtemel yöntemler arasında 2011'de Libya müdahalesi benzeri deniz ve hava kuvvetleriyle desteklenmiÅŸ çok uluslu bir gücün kullanılması öne çıkarken, insansız hava araçlarının kullanıldığı çeÅŸitli yöntemlerde tartışılıyor.

    EKONOMİK KISINTILARA RAĞMEN ABD HALA ÇOK GÜÇLÜ

    ABD, ekonomik kriz sebebiyle askeri harcamalarında kısıntıya gitmesine rağmen hala dünyanın en büyük askeri gücü. Halen dünya genelinde 750'den fazla askeri üs ve 1,4 milyon aktif görevdeki asker sayısıyla ABD, dünyanın olduğu kadar Ortadoğu'nun da en önemli aktörü.

    İngiltere'nin ise bölgede biri helikopter gemisi, ikisi firkateyn olmak üzere toplam 4 savaş gemisi bulunuyor.

    GÜDÜMLÜ FÜZELERLE AKDENİZ'DEN VURULABİLİR

    ABD'nin liderliÄŸinde uluslararası müdahale ihtimali giderek artarken, uzmanlar da muhtemel bir müdahale durumunda izlenecek stratejiler hakkında öngörülerde bulunuyor.Â*Muhtemel bir müdahale konusunda çok çeÅŸitli senaryolar mevcut. AA'da yer alan haberde bunlardan ilkine göre ABD, Suriye'nin hava sahasını kullanmak yerine Akdeniz'den savaÅŸ gemileri ve denizaltılardan atacağı isabet oranı oldukça yüksek güdümlü füzelerle Suriye'yi vurabillir. ABD, 6. filonun görev alanında yer alan Akdeniz'e ÅŸimdiden 4 savaÅŸ gemisi gönderdi. Bunlardan havada manevra yeteneÄŸiyle donatılmış güdümlü Tomawahk füzeleri ve çeÅŸitli uzun menzilli silahlarla dolu iki gemi DoÄŸu Akdeniz'de yani Suriye sahiline yakın bölgede konuÅŸlanmış durumda. Bunların dışında ABD'nin bölgede iki uçak gemisi ve nükleer güce sahip bir de denizaltısı bulunuyor.

    OPERASYON MERKEZÄ° GÃœNEY KIBRIS[/B]

    Akşam'ın haberine göre olası operasyon merkezinin Güney Kıbrıs olacağı iddia edildi. The Guardian, Suriye'ye 160 kilometre mesafedeki İngiliz üssü Ağrotur'da hareketliliğin arttığını yazdı. İki pilot, C-130 tipi askeri nakil uçakları ve savaş jeti gördüklerini anlattı. Pilotlar, uçakların Avrupa'dan geldiğini söyledi. Çevre sakinleri de, hareketliliğin normalden daha fazla olduğunu söyledi. Gazete, "Emir verilirse, hava harekatının merkezi muhtemelen Kıbrıs olacak" diye yazdı.

    NÃœKLEER DENÄ°ZALTI AKDENÄ°Z'DE

    Daily Telegraph da, Ä°ngiliz savaÅŸ gemilerinin tatbikat için Akdeniz'e açıldığını ve bir nükleer denizaltının bölgede olacağını, olası operasyonda Güney Kıbrıs'taki üssün kullanılacağını yazdı. Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu'ysa, "GeliÅŸmeleri takip ediyoruz" açıklamasıyla yetindi. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Suriye ve Lübnan'dan tahliye planlarının da hazır olduÄŸu belirtiliyor. Â*Öte yandan, Kathimerini de ABD'nin Atina'dan hava ve deniz sahasını kullanma izni istediÄŸini yazdı. Habere göre Washington, Girit'teki Sudas ve Mora'daki Kalamata üslerinin kullanılmasını istedi. Kathimerini, Yunanistan'dan geçecek uçak gemileri için koridorların bile belirlendiÄŸini yazdı. Atina'nın, "Fiili katkı olmasa bile NATO yükümlülüklerini yerine getireceÄŸi" belirtildi. Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande da, "Sivillere karşı gaz kullanmaya karar verenleri cezalandırmaya hazırız" dedi.

    IRAK VE ÃœRDÃœN'DEN HAVA SAHASINA Ä°ZÄ°N YOK

    Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin bir Fransız haber ajansına verdiği röportajda muhtemel bir müdahale için Irak'ın hava sahasının kullanılmasına izin vermeyecekleri yönündeki açıklamasının ve dün de Russia Today'de ismini açıklanmayan Ürdünlü bir hükümet yetkilisinin Ürdün hava sahasının Suriye'ye karşı kullanılmasına izin vermeyecekleri yönündeki iddiaları sonrasında Akdeniz bölgesi haricindeki üslerin kullanılması ihtimalini oldukça zayıflatmış durumda. Bu durumda, seçenek olarak geriye uçak gemilerine ek olarak, ya Kıbrıs adasındaki İngiliz üslerinin, ya da Türkiye'deki ABD üslerinin kullanılması kalıyor ki, Kıbrıs'ta son günlerde yaşanan hareketlilik bu ikinci seçeneği daha da güçlendiriyor ama müdahalenin kesinlik kazanmasıyla hesapların değişmesi de kuvvetle muhtemel.

    ABD'nin yanında müttefiki İngiltere ve Fransa'nın da Ortadoğu'da çok sayıda askeri üssü bulunuyor fakat bu üslerin kullanılma ihtimali de şimdilik oldukça zayıf görünüyor.

    Ä°HA'LAR KULLANILACAK MI?

    Diğerlerine göre oldukça zayıf fakat tamamen de gözardı edilmeyen bir başka seçenek ise insansız hava araçlarının (İHA) kullanılması. Uzun süredir ABD tarafından Yemen, Pakistan ve Afganistan'da yürütülen hava operasyonlarında kullanılan İHA'ların savaş uçaklarına göre en büyük dezavantajı ise taşıma kapasitesi. Buna karşılık İHA'lar, uzun sürede havada kalabilme, uzun mesafeler kat edebilme ve en önemlisi can kaybı riskini ortadan kaldırma gibi olumlu özellikleriyle dikkati çekiyor.

    TÜRKİYE HAVA SAHASINI AÇACAK MI?

    Türkiye'ye gelince, ABD ve müttefiklerinin Türkiye'deki üslerin kullanamasıyla ilgili bir talebi henüz gündeme gelmedi. İncirlik hava üssündeki hareketsizlik de bu durumu doğruluyor. Bu bakımdan tezkere tartışmaları oldukça erken başlamış gibi görünüyor.

    HEDEF LÄ°STESÄ° Ä°STANBUL'DA VERÄ°LDÄ°

    ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da dün BBC'ye, tüm seçeneklere hazır olduklarını ve BaÅŸkan Barack Obama'nınÂ*emir vermesi halinde her an saldırabileceklerini açıkladı. Suriyeli muhaliflerse, Batılı ülkelere ‘vurulması gereken' hedeflerin listesini, Ä°stanbul'da önceki gün yapılan toplantıda verdiklerini duyurdu.

    İŞTE O SENARYO: 72 FÜZE VE 24 UÇAK YETER

    Foreign Policy dergisi, Amerikan yönetiminin saldırı planının dayandığı bir raporu ele geçirdi.

    Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW)'nin yayınladığı raporda, vurulacak hava üsleri ve hedefler tek tek sıralandı.

    - İLK HEDEF 6 HAVA ÜSSÜ: Suriye rejimine bağlı 27 hava üssü var. Öncelikli olarak hedefe alınacak Suriye havaalanları ise 6 tane. Bunlar Şam Uluslararası Havaalanı, Tiyas, Bassel al-Assad Uluslararası havaalanı, Al-Qusayr, Mezzerh. Bu ana havaalanları Suriye hava operasyonlarının en önemli fonksiyonlarını destekleyen bölgelerde. 4 havalimanı şu an isyancıların kontrolünde.

    - DELİCİ BOMBALAR ATILACAK: Bu havalimanlarındaki pistlerin yanı sıra uçak bakım ve radar merkezleri ile yakıt depoları da hedefler arasında olacak. Pistlerin 1-2.5 tonluk delici bombalarla vurulması amaçlanıyor.

    - ATEŞ GEMİLERDEN: 6 pistin vurulması için başta Tomahawk olmak üzere 72 ağır bombayla tahrip edilmesi gerekiyor. Bunların 24'ü Akdeniz'deki 3 Amerikan destroyerinden fırlatılacak 8'er Tomahawk füzesinden oluşacak. Ayrıca 12'şer F-15 ve F-18 uçakları da her uçaktan 2 adet olmak üzere toplam 48 füze fırlatacak.

    - 100 SAVAŞ UÇAĞI: Suriye'nin 100'e yakın savaş uçağı olduğu sanılıyor. Uydu görüntülerinde, hava üslerinde uçakların tutulduğu 109 hangar tespit edildi. Bunların her birine en az 1 füzenin fırlatılması ve en az bir uçağın havada olması gerektiği düşünüldüğünde 100 F-15/18 uçağının Esed'in hava kuvvetlerini yok etmek için yeterli olacağı hesap ediliyor.

    Kaynak: Haber7, AA, AkÅŸam, Vatan





    Suriye'de ilk hedefte Esed'i can evinden vuracaklar Yorumları