ABD´de Rusya´ya füze garantisi vermedi   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 01-13-2012 (11:51)   Son Mesaj: 01-13-2012 (11:51)    Cevap: 0    Gösterim: 748  

    01-13-2012

    ABD´de Rusya´ya füze garantisi vermedi

    ABD´de Rusya´ya füze garantisi vermedi
    ABD´de Rusya´ya füze garantisi vermedi

    ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Avrupa'ya kurulması planlanan füze kalkanı konusunda Rusya'ya yasal bağlayıcılığı bulunan bir belge vermeyeceği bildirildi.

    Foreign Policy dergisi, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ellen Tauscher'ın Savunma Yazarları Grubu ile toplantısında Rusya'nın füze kalkanının güvenliğine karşı tehdit oluşturmadığına dair yazılı güvence istemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Hiç bir zaman yasal bağlayıcılığı bulunan bir anlaşma yapmayacağız. Böyle bir şeyi onaylatamam. İstesem bile yapabileceğimi zannetmiyorum'' dedi.

    Tauscher, Rusya'nın istediği şeyin gelecekteki ABD yönetimlerini ilgilendiren bir durum olduğunu belirterek, ''Bu böyle bir şeyi de gerçekten yapamazsınız'' diye konuştu.

    Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili hemen hemen tüm sorunların çözüldüğünü ve ABD'nin Rusya ile füze kalkanında iş birliği anlaşmasını bu yıl sonuna kadar yapabileceklerini belirten Tauscher, ''Bu Rusları füze kalkanı konusunda nereye kadar getirebileceğiniz konusunda yeni olan tek şey. Bu nokta (iş birliği) soğuk savaşı bir kenara koyabileceğimiz ve karşılıklı güvence altına alınmış istikrara doğru hareket edebileceğimiz nokta'' dedi.

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ABD ile füze kalkanı konusunda ortak çalışma alanı bulamamaları halinde ülkenin Avrupa sınırına İskender füzeleri yerleştirileceği ve Nükleer Silahların Yayalmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan (START) çekilebilecekleri açıklamasının hatırlatılması üzerine Tauscher, ''Rusya ile hem stratejik hem de stratejik olmayan konularda tekrar masaya oturmak istiyoruz. Bu her şey anlamına geliyor. Seçimlerin (Mart ayında Rusya'daki başkanlık seçimi) geçmesini beklememiz gerekiyor ki bu sayede masaya tekrar dönelim'' ifadesini kullandı.




    ABD´de Rusya´ya füze garantisi vermedi Yorumları