Rot-Weiß-Rot Karte kalifiyeye sahip elemanların ülkeye gelişini daha da kolaylaştırac   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-20-2010 (00:08)   Son Mesaj: 12-20-2010 (00:08)    Cevap: 0    Gösterim: 1340  

    12-20-2010

    Rot-Weiß-Rot Karte kalifiyeye sahip elemanların ülkeye gelişini daha da kolaylaştırac

    Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter, Rot-Weiß-Rot-Karte projesinin detaylarını düzenlediği basın toplantısında anlattı. Bakan Fekter, Rot-Weiß-Rot-Karte ile birlikte göç politikasının daha açık, anlaşılır ve şeffaf kriterlere sahip olacağını dile getirdi.



    Ne amaçlıyor?

    Avusturya’nın gelecekteki göç politikasının temelini oluşturması planlanan Rot-Weiß-Rot-Karte projesi, yüksek kalifiyeye sahip elemanların ülkeye gelişini daha da kolaylaştıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesini öngörüyor. Bu amaçla göçmen adaylarının bilgi ve becerileri belirli kriterler esas alınarak değerlendirmeye alınacak ve ancak yüksek kalifiyeye sahip kişiler Avusturya’ya göç edebilecek. Ayrıca üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrencilerin Avusturya’da yüksek okul tahsilini tamamlamaları durumunda iş dünyasına atılmalarını sağlayacak kolaylıklar da getiriliyor.



    RWR-Karte ne getiriyor?

    Kart sahibi olan kişi oturum izni ve çalışma hakkına sahip olacak.



    Bu karta sahip olmanın şartları neler?

    Söz konusu karta sahip olmak için Avusturya’da ihtiyaç duyulan bir kilit iş gücünü karşılama ön koşulu bulunuyor. Bu konuda öncelik yerli vatandaşlara ve hâlihazırda Avusturya’da yaşayan ve çalışma izni bulunanlara tanınıyor. İşçi talebi karşılanamadığı durumlarda aşağıdaki kriterlere sahip kişiler RWR-Karte için başvuru yapabilir.



    Koşullar:

    1) Yüksek kalifiyeye sahip olmak. (Bir mesleki eğitimi tamamlamış olmak. Meslek okulu, akademi, üniversite gibi bir kurumdan mezun olmak. Okul türleri farklı bir puan sistemine göre değerlendirilir. Öte yandan Avusturya’da üniversite eğitimini tamamlamış üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının da ülkede kalmaları için kolaylaştırıcı çözümler sunulacak.)

    2) Meslek tecrübesi. (Mesleğiyle ilgili tecrübe sahibi olmak, yüksek yönetici pozisyonunda çalışmış olmak gibi kriterler değerlendirmeye alınacak. Daha önce Avusturya’da resmi olarak çalışmış olmak da puanlama sisteminde daha yüksek bir değer kazandırıyor.)

    3) Yaş (Yapacağı mesleğe uygun çalışabilecek bir yaşta olmak. Genç elemanlar daha çok tercih nedeni,)

    4) Dil Bilgisi yeterliliği (Göç etmek isteyenlerin Avusturya’ya gelmeden önce en az A1 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra 2 yıl sonra dil bilgisi düzeyinin A2 seviyesini çıkması şartı aranacak. Öte yandan A2, B1, B2, C1 ve C2 düzeyinde Almanca bilmek işçi olarak gelmek isteyenlerin şansını arttıracak.)

    5) Asgari düzeyde bir maaş sahibi olmak. (Buna göre 30 yaş altı için brüt 2.055 Euro, 30 yaş üstü için 2.466 Euro, Avusturya’da mezun olmuş yabancı öğrenciler için ise 1.849 Euro)

    Kart sahibi olmak için başvuru yapan adayların belirlenen kriterleri hangi düzeyde karşıladıkları bir puanlama sistemine tabi tutularak hesaplanacak.

    Bununla birlikte kaçak işçi olarak çalışmaya ya da çalıştırılmasına da ağır cezalar öngörülüyor.

    Rot-Weiß-Rot-Karte tasarısının 22 Şubat 2011’de mecliste görüşülerek 1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.




    Rot-Weiß-Rot Karte kalifiyeye sahip elemanların ülkeye gelişini daha da kolaylaştırac Yorumları