Avusturya: zorla sinirdisi....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-17-2010 (16:06)   Son Mesaj: 10-17-2010 (16:06)    Cevap: 0    Gösterim: 970  

    10-17-2010

    Avusturya: zorla sinirdisi....

    Fransa'daki ilticacıların ve vizesiz kişilerin sınır dışı edilmesi olayları şimdi de Avusturya'da ortaya çıktı. Bu yıl başında sertleştirilen iltica yasası ile birlikte başlayan tartışmaların, özel polis timlerinin ilticacıların evlerine yaptıkları baskınlar ve ailelerin sınır dışı edilmesiyle farklı bir boyuta ulaştı.

    Yeni iltica yasasıyla iltica başvurusu yapan ve başvurusu kabul edilmeyen binlerce ilticacı, ülkeden sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle son bir hafta içerisinde yaşanan iki olay kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

    İlk olay Viyana'da sekiz yaşındaki ikizlerin polis tarafından gözaltına alınmasıyla başladı. Kosovalı bir baba ve ikiz kız çocukları Dorentine ve Daniela'nın anneleri hastanede psikolojik tedavi gördüğü bir zamanda, sabahın erken saatinde polis tarafından göz altına alınması ve ertesi gün sınır dışı edilmesi kamuoyunu ayağa kaldırdı. Çevrelerinde oldukça sevilen küçük ikizler bir gün hücrede kaldıktan sonra anneleri olmadan ülkelerine dönmek zorunda kaldı.

    Olaydan birkaç gün sonra bu kez Ermeni bir anne polis tarafından sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. 14 yaşındaki kızını yakalamak üzere okuluna giden polis ekipleri çocuğu okulunda bulamadı. Araksya M. isimli kız çocuğundan hâlâ haber alınamıyor. Anne, kızıyla beraber sınır dışı edileceği için şimdilik serbest bırakıldı.

    Olayların üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, "Çocukların parmaklıkların ardında bir işi yok." ifadelerini kullandı. Avusturya'da hukuki süreci beş yıldan fazla süren ve olumsuz sonuçlanan ve sayıları binlerle ifade edilen ilticacı aileler sınırdışı edilme korkusuyla yaşıyor.

    Yeşiller Partisi Avusturya Milletvekili Alev Korun olayları, "İçişleri Bakanı Maria Fekter, 'ne pahasına olursa olsun bu insanları sınır dışı etmemiz lazım' politikasını güdüyor. Yüzlerce insan sırada. Bakan ve partisi bu olaylarla oy kazanmayı hedefliyorlar. Bütün ilticacılar potansiyel suçlu olarak görülüyor." şeklinde değerlendirdi.

    Yukarı Avusturya bölgesinde Haziran ayında yine Kosovalı bir genç kız ve ailesi dokuz yıldır Avusturya'da yaşamaları ve çok iyi uyum sağlamalarına rağmen sınır dışı edilmişti. Olay sokak gösterileri ile protesto edilmişti.




    Avusturya: zorla sinirdisi.... Yorumları