Ingiltere: Ögrenci vizeleri zorlasiyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-11-2010 (00:55)   Son Mesaj: 02-11-2010 (00:55)    Cevap: 0    Gösterim: 1192  

    02-11-2010

    Ingiltere: Ögrenci vizeleri zorlasiyor

    Son yıllarda İngiltere'ye öğrenci olarak gelenlerin farklı amaçlara yöneldiği ve öğrenci vizesini ülkeye yerleşmek için bir araç olarak kullandığını açıklayan İngiltere İçişleri Bakanlığı, özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışından gelecek öğrencilere daha sert uygulamaların getirileceğini duyurdu.


    İngiltere İçişleri Bakanı Alan Johnson, katıldığı bir televizyon programında, AB dışındaki ülkelerden gelecek öğrencilerin daha sıkı önlemlere tabi olacağını açıkladı. Alan Johnson, İngiltere'de bulunan mevcut göçmenlerin yüzde 30'unun ülkeye öğrenci vizesiyle giriş yaptığını belirterek, öğrenci vizesinin su istimal edilmesini önleyeceklerini söyledi.

    Buna göre Türkiye'den İngiltere'ye dil öğrenimi almak için gelecek öğrenciler en az orta seviye (intermediate) İngilizceye sahip olmak zorunda. Mevcut prosedüre göre öğrencilerden en az başlangıç (beginner) seviyesinde olmaları isteniyor. Bunun dışında 6 aydan az bir süre için İngiltere'ye eğitim amaçlı gelecek olanlar evli olmaları durumunda yanlarında eşlerini getiremeyecek. Ayrıca 6 aydan fazla vizesi olanların 20 saatlik çalışma hakları 10 saate indirilirken, lisans düzeyi altındaki kursların ülkenin belirlediği 'güvenlik kurumlar' listesinde yer alması gerekiyor.

    Öğrenci vizesinin bazı kişilerce suistimal edildiğini belirten Alan Johson, öğrencilerden önceden depozito karşılığında ücret talep edilmesi fikrine ise yararı olmayacağına inandıklarından dolayı gereksiz bulduklarını açıkladı.

    Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Detroit şehrine giden bir uçağa terör saldırısında bulunmak isteyen Nijeryalı öğrencinin İngiltere'de eğitim aldığı ortaya çıkmasının ardından yeni önlemler getirilmişti. İngiltere, Nepal, Kuzey Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde öğrenci vizesine başvuranların sayısında büyük artış olduğu gerekçesiyle başvuruları askıya almıştı.

    Bu arada Alan Johnson, yabancı öğrencilerin İngiltere ekonomisine her yıl 8 milyar sterlin civarında bir katkısı olduğunu ve buna zarar vermek istemediklerini de açıkladı.




    Ingiltere: Ögrenci vizeleri zorlasiyor Yorumları