Avusturya en kötüsü ....   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-11-2010 (00:47)   Son Mesaj: 02-11-2010 (00:47)    Cevap: 0    Gösterim: 1614  

    02-11-2010

    Avusturya en kötüsü ....

    Entegrasyon endeksi: Avusturya AB sıralamasında sondan ikinci sırada

    Siyasi katılım, eşitlik ve iş pazarına giriş konularında sadece Letonya daha kötü

    Kısa süre önce kararlaştırılan Ulusal Hareket Planı’nda (UHP) dil bilgisi, başarılı bir entegrasyon için anahtar olarak gösteriliyor. Fakat Avrupa Birliği bunu nasıl görüyor? Burada konu, siyasi katılım, eşitlik ya da iş piyasasına giriş gibi kategorilere ayrılarak biraz daha geniş kapsamlı inceleniyor.

    Bu tür faktörleri ölçmek için “Migration Integration Policy Index (Mipex)” isimli bir enstrüman mevcut. Bir ülkenin politikasının AB dışı ülkelerden gelen göçmenlerin entegrasyonunu olumlu ya da olumsuz nasıl etkilediği, altı farklı alanda değerlendiriliyor.

    Peki, bağımsız uzmanlar tarafından ilk kez 2004 yılında açıklanan endekste Avusturya’nın durumu nasıl? Kötü. 24 AB üyesi (Romanya ve Bulgaristan dahil değil), Kanada ve Norveç ile kıyasla Avusturya, entegrasyon için çok kötü şartlara sahip. 28 Mipex-Ülkesi arasında, Avusturya, Kıbrıs ile 26. sırayı paylaşıyor. Sadece Letonya daha kötü.

    Hatta vatandaşlık alanında Avusturya Mipex’e göre göçmenlere vatandaşlık alma yolunda en büyük engel çıkaran ülke. Aile birleşimi alanında ise Avusturya, Kıbrıs’tan sonra en kötü ülke. Bu alanlarda Avusturya sıralamada 2004 yılına kıyasla daha da geriledi.

    Ayrımcılığa karşı olma, siyasi katılım ve oturma hakkı konularında da orta sıralarda yer alıyor. İş piyasasına giriş, Avusturya’nın 2004 yılından bu yana düzelme kaydettiği tek alan, hatta Avusturya AB “Best –Practise” yolunda, yolu yarılamış durumda.

    Sonuç olarak şu söylenebilir: Değerlendirilen 28 ülkeden sadece İsveç “entegrasyon dostu” olarak tanımlanabilir. İsveç, toplamda 100 puan üzerinden 88 puan almış. Aralarında 39 puanla Avusturya’nın da bulunduğu beş ülkenin çerçeve şartları, genel olarak “yetersiz” olarak tanımlanabilir.

    Katılım yerine uyum

    Göç araştırmacısı Bernhard Perchinig, Mipex’in sadece hukuki çerçeve şartlarını uluslararası ölçülerle kıyaslama imkânı tanıdığını vurguluyor. AB belgelerindeki entegrasyon anlayışı daha çok hukuki eşitlik üzerine yoğunlaşmış. Avusturya’nın ağırlık verdiği konular ise daha çok dil öğrenimi, uyum ve değerler toplumu. Fakat çoğu Avrupa ülkesinde göçle ilgili olarak güvenlik politikası vurgusunun arttığı gözleniyor, bu da AB’nin istemediği bir husus.

    Yeni Ulusal Hareket Planı Avusturya’nın Mipex değerlerini nasıl değiştirir? Perchinig’e göre Plan bilhassa iş pazarına giriş, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtlığı alanlarında düzelme vaat ediyor. Oturma hakkı ise daha da kötüleşebilir.

    Fakat uzman şunu da ekliyor: “UHP’de sertleştirilen şartlardan, iyileştirmelerden daha somut şekilde bahsediliyor.” Endeksin temel hedefi ise Bakanlıkları zayıf noktaları analiz etmeye yönlendirmek. Bu yapıldı mı? İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mipex’in her halükarda ciddiye alındığı, fakat hukuki durumun, entegrasyonun temel taşlarından sadece biri olduğu ve diğer alanların da aynı derecede önemli olduğu belirtildi.


    Entegrasyon - Uluslararası kıyaslama (MIPEX)


    Avusturya’nın aldığı sonuçlar : (Azami değer %100)


    Çalışma Hakkı: %45


    Aile Birleşimi: %34


    Oturma Hakkı: %55


    Siyasi Katılım: %34


    Vatandaşlık: %22


    Ayrımcılık Karşıtlığı: %42

    Margarita Schubert / Die Presse, 4 Şubat 2010




    Avusturya en kötüsü .... Yorumları