gizli plan amerıkayı karıştırdı   Konuyu açan: 3rd eng   İlk Mesaj: 07-15-2009 (14:55)   Son Mesaj: 07-15-2009 (14:55)    Cevap: 0    Gösterim: 1068  

    07-15-2009

    gizli plan amerıkayı karıştırdı

    ABD’de Bush yönetiminin gizli icraatları bir bir ortaya çıkıyor.
    İstihbarat örgütü CIA’in El Kaide’yi imha etmek için Kongre’ye bilgi vermeden gizli bir plan geliştirdiği ve eğitimler düzenlediği belirlendi.

    New York Times gazetesi, CIA'in, gizli bir terörle mücadele programını, eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin talimatı üzerine Kongre'den sakladığını yazdı.

    Gazete, adını açıklamadığı iki kaynağa dayandırdığı haberinde, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta'nın, geçen ay sonunda kongre istihbarat komitesindeki brifingde olayı açıkladığını belirtti.

    Habere göre, bu yıl başında göreve gelen Panetta, mevcudiyetini astlarından 23 Haziran'da öğrendiği, gizli kalmış söz konusu programı yürürlükten kaldırdı.

    İstihbarat ve kongre yetkililerinin, programın 11 Eylül saldırılarından sonra hazırlandığını ancak hiçbir zaman uygulanmadığını söyledikleri bildirildi.

    Cheney, terörizm şüphelilerine karşı suda boğulma hissi yaratan "waterboarding" gibi yöntemlerin önde gelen savunucuları arasında bulunuyordu.

    11 Eylül planı

    "Wall Street Journal", 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası başlatılan gizli programın El Kaide üyelerini tutsak almayı ya da öldürmeyi öngördüğünü yazdı. Program kapsamında CIA'nin bazı planlar yaptığı ve eğitimler düzenlediği belirtildi.

    Demokrat Parti senatörlerinden Dick Durbin, hükümetin kongreyi bilgilendirmeden bu tür programlar geliştiremeyeceğini söyledi. Bir başka Demokrat, Senato'nun Adalet Komisyonu Başkanı Patrick Leahy ise “İddiaların doğru olup olmadığını merak ediyorum. Bu ülkede hiç kimse yasaların üzerinde değil” dedi.

    ABD Adalet Bakanı Eric Holder, CIA hakkındaki işkence iddialarını araştırmak üzere özel görevli atanmasının düşünüldüğünü söyledi. Söz konusu girişimin, CIA görevlilerinin Bush yönetiminin talimatlarının ötesine geçerek terör zanlılarına şiddet uygulanıp uygulanmadığını aydınlatması bekleniyor.

    Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Dianne Feinstein, Cheney'in yasaları ihlal ettiğini söyledi. "Washington Post"un sorularını yanıtlayan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi Anna Eshoo, iddiaların soruşturulması için bağımsız komisyon kurulmasını önerdi.




    gizli plan amerıkayı karıştırdı Yorumları