Musevi-Müslüman Cemiyeti Kuruldu   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-12-2008 (20:56)   Son Mesaj: 12-19-2010 (17:31)    Cevap: 1    Gösterim: 2395  

    03-12-2008

    Musevi-Müslüman Cemiyeti Kuruldu

    Almanya'nın güneyindeki Nürnberg şehrinde Musevi-Müslüman Cemiyeti kuruldu. 20 seneden beri dinlerarası diyaloga katkıda bulunan Medina adlı bir derneğin inisiyatifi ile kurulan cemiyet, Almanya genelinde bir ilk. Cemiyetin sözcülüğünü ise bir Türk üstlendi. Aynı zamanda Medina Buluşma Derneği'nin sözcülüğünü de yürüten Ali Nihat Koç, ilk başlarda Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki diyaloğa ağırlık verdiklerini ancak daha sonra Yahudi-Müslüman ilişkilerinin de Alman toplumunun huzuru için önemini gördüklerini kaydetti. İsrail-Filistin krizinden dolayı Almanya'da da Müslüman-Yahudi ilişkilerinin oldukça gergin seyrettiğine parmak basan Koç, "Uzun soluklu bir diyalog için galiba her iki tarafta da yeteri kadar motivasyon mevcut değil." tespitini yaptı.

    Toplumdaki diyalog hazırlığını artırmak amacıyla iki sene önce semavi din mensuplarına yönelik ortak bir müzik akşamı düzenlediklerini aktaran Koç, programda bir Hristiyan korosunun yanı sıra sahne alan Yahudi klezmer grubu "Naechama 2" ile Müslüman müzisyen grubu "Turnam" arasında yakın bir dostluk geliştiğini belirtti. Bu dostluğu esas alarak şimdi de bir Musevi-Müslüman cemiyetinin temeli atıldığını kaydeden Koç, ileride çeşitli kültürel ve dinî buluşma programları düzenlemeyi planladıklarını aktardı. Herhangi bir siyasi gündemleri olmadığını vurgulayan Koç, "Her türlü şiddete, hor görüye ve radikalizme karşıyız. Musevi-Müslüman Cemiyeti, farklı din gruplarının siyasi amaçlarla kutuplaştırılmasına karşı çaba sarfedecek." şeklinde konuştu. Bavyera devlet radyosuna değerlendirmede bulunan Ali Nihat Koç, ayrıca Nürnberg örneğinin Almanya genelinde benzer inisiyatiflere yol açacağını umduklarını belirtti.




    Musevi-Müslüman Cemiyeti Kuruldu Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  12-19-2010, 17:31

    --->: Musevi-Müslüman Cemiyeti Kuruldu


    Alıntı:
    musevi cemiyeti nerde kurulmustur-musevi-müslüman cemiyeti kuruldu

    1913
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci