Osman Hamdi Bey mezarı başında anıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-28-2011 (12:56)   Son Mesaj: 02-28-2011 (12:56)    Cevap: 0    Gösterim: 1111  

    02-28-2011

    Osman Hamdi Bey mezarı başında anıldı

    Osman Hamdi Bey mezarı başında anıldı


    Ünlü ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey vefatının 101’inci yılında kurucusu olduğu Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından mezarı başında anıldı.

    Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Osman Hamdi Bey"in mezarına çelenk bıraktı.
    Arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey vefatının 101. yılında Büyükşehir Belediyesi"nin organizasyonuyla Gebze Eskihisar"daki mezarı başında anıldı. Anma törenine kurucusu olduğu Mimar Sinan Üniversitesi"nin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, öğretim üyeleri, öğrencileri ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katıldı. Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Saatçi ve beraberindekiler daha sonra Osman Hamdi Bey"in evi ile Böcekhane olarak adlandırılan tarihi yapıyı gezdi.

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen dönem özelliklerine göre yapılan düzenlemeyle ev müze olarak faaliyete sokuldu. Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, aile resimleri ve yapmış olduğu çalışmaların birebir ölçekli geniş bir koleksiyonu da müzede yerini aldı. Müzede Osman Hamdi Bey"in mumyaları da yer alıyor.

    Yaz aylarını Eskihisar"da geçiren 'kaplumbağa terbiyecisi' lakaplı Osman Hamdi Bey, evinin planlarını bizzat kendi çizmişti. Taş temeller üzerine ahşap malzeme ile yapılan köşkün malzemelerini Fransa"nın Lyon kentinden getirtti.

    Osman Hamdi Bey, 1884 yılında yaptırılan evin değişik odalarında, bahçede ve resim atölyesinde eserlerini yaparak zamanını geçirdi. Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın oğlu olan ve 30 Aralık 1842"de İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey, hukuk öğrenimi amacıyla gönderildiği Paris"te sanata yönelerek resim ve arkeoloji eğitimi aldı. Hamdi Bey, 12 yıl kaldığı Paris"ten 1869 yılında döndü ve çeşitli devlet kademelerinde görev aldı.

    "İLK KAZI ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI"

    Eski eserlerin yabancılar tarafından götürüldüğüne dair yazılar yazarak dikkatleri üstüne çekmeyi başaran Osman Hamdi Bey, 1881"de Müze Müdürlüğü"ne getirilerek Türk arkeoloji, müze ve sanat dünyasında büyük ve verimli gelişmelerin yaşanmasını sağladı.

    İlk kazı çalışmalarını başlatan Osman Hamdi Bey, çıkarılan eserlerin bakımı ve onarımıyla ilgili çalışmalar da yaparak İstanbul Arkeoloji Müzesi"ni oluşturdu. Arkeoloji alanındaki başarılı çalışmaları sonucu Fransız, Alman, Yunan, İspanyol müzeleri, madalya ve nişanlarına layık görüldü ve birçok üniversite de kendisine fahri doktorluk unvanı verdi.

    Bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi"nin temeli sayılan "Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi"ni kuran ve Türk Sanat Tarihi"ne unutulamayacak hizmetler yapan Hamdi Bey"in en önemli eserleri arasında şunlar yer alıyor: "Kur'an Okuyan Hoca", "Silah Tüccarı", "Kaplumbağa Terbiyecisi", "Arzuhalci", "Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar", "Feracali Kadınlar", "Mimozalı Kadın" ve "Leylak Toplayan Kız"




    Osman Hamdi Bey mezarı başında anıldı Yorumları