200 Haymatlos, Türk vatandaşı oldu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-21-2011 (18:57)   Son Mesaj: 02-21-2011 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 917  

    02-21-2011

    200 Haymatlos, Türk vatandaşı oldu

    200 Haymatlos, Türk vatandaşı oldu


    Kırıkkale'de bulunan ve bir vatana sahip olmayan kişi olarak tanımlanan ''Haymatloslar'' Türk vatandaşı oldu.

    Kimlikleri olmadığı için sosyal birçok sorunla karşılaşmaları üzerine Kırıkkale Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce ''Haymatlosların Kayıt Altına Alınması Projesi'' kapsamında Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü ve muhtarlıkların yardımıyla tespit edilen 200 Haymatlosa, Kırıkkale Öğretmenevi'nde düzenlenen törenle kimlikleri verilmeye başlandı.
    Törende konuşan Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini alan ve evlenecek genç kızlara da gelinlik sözü verdi.

    Haymatlosların verilen kimliklerle resmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu dile getiren Güner, şöyle konuştu:

    ''Yolda sizi çeviren polise kimliğinizi gururla göstererek (kardeşim ben Kırıkkale'de yaşıyorum Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım) diyebileceksiniz. Haymatlos olarak tanımlanan bu insanların da bizim insanımız olduğu bir gerçek. Bu nedenle her haktan bu insanların da yararlanması gerek. Burada yapılan bu işlem biraz gecikmiş bir işlem. Herkesin değişik bir isimle adlandırdığı bu insanlar bizim içimizde yaşayan, kimseye zararı olmayan ve bizimle aynı şartlarda yaşamaları gerekirken birçok şeyden mahrum olan insanlarımız oldukları bir gerçek. Hükümetimizin yapmış olduğu çalışmalar ve yasalara paralel olarak, şimdiye kadar bu konuyla ilgili çalışmalar yapıldı.''

    İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Berrin Özmutlu ise Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri ve Belediye katkılarıyla Kırıkkale'de yaşayan 200 Haymatlosun kayıt altına alınacağını söyledi.

    Törene katılan 50 yaşındaki Mehmet Vatansever, ''Bir suçtan dolayı 10 yıl cezaevinde yattım. Burada kimse kimlik sormadı, cezaevinden çıktıktan sonra hastaneye gittim, kimliğim olmadığı için muayene olamadım, sokakta gezerken kimliksiz olduğumuz için sürekli tedirgin oluyorduk, çocuklarımızı okula gönderemiyorduk. Şimdi ise nüfus kağıdımıza kavuştuk'' dedi.

    AA




    200 Haymatlos, Türk vatandaşı oldu Yorumları