Et üreticileri devletten teşvik bekliyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (11:23)   Son Mesaj: 01-14-2011 (11:23)    Cevap: 0    Gösterim: 801  

    01-14-2011

    Et üreticileri devletten teşvik bekliyor

    Et üreticileri devletten teşvik bekliyor


    Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Melek Us, ette maliyetler düşmediği sürece üreticinin üretim yapmaya devam edemeyeceğini ifade ederek, ''Bu şartlarda, hiç kimse yatırıma devam etmez'' dedi.

    Türkiye'de şu anda kırmızı etin üretim maliyetinin 16-17 lira olduğunu, daha ucuza üretmenin mümkün görünmediğini belirten Us, devletin sektörün rekabet edebileceği oranda gümrük vergisi koyması gerektiğini, et ile kasaplık hayvanın vergisinin aynı olamayacağını söyledi.
    Et ithalatıyla maliyetlerin düşemeyeceğinin altını çizen Us, yerli üretimin sürdürülebilmesi için et ithalatında ihtiyaç duyulan ve şu anda yüzde 30 olan gümrük vergi oranlarının yüzde 70-75 seviyesine çıkarılması gerektiğini savundu.

    Marketlerin ithal et ile üreticinin yerli etini aynı fiyattan sattığına, ithal etin Türkiye'ye maliyetinin 11 lira olduğuna dikkati çeken Us, şöyle devam etti:

    ''Maliyetler düşmediği sürece, üretici bu maliyetlerle üretim yapmaya devam edemez. Şu andaki maliyetlerle birlikte satış fiyatı 16-17 lira. Eğer siz piyasaya 11 liraya kesilmiş, kemiksiz karkas et sokarsanız adam boşu boşuna kendi hayvanını 16 liraya beslemek için uğraşmaz. Yapılması gereken nedir? Gümrük vergileri, iç piyasadakinin rekabet edebileceği seviyede olması lazım. Gümrük vergileri tespit edilirken iç piyasa dengeleri gözetilmek zorundadır. Et sektörünün sürdürülebilirliğini istiyorsan süte verdiğin teşvikleri ete de vereceksin. Bugüne kadar et sektörüne hiçbir teşvik verilmedi. Süt sektörüne primler veriliyor, ete bir tane bile teşvik yok. Madem ki et sektörü bu kadar problemli destek vereceksin. Bunun kaynağı nereden gelebilir? Devlet, bugüne kadar gelen ithal etten, hayvandan 350 milyon lira gümrük vergisi elde etmiş. Bu gümrük vergisi reel sektöre prim olarak verilebilir.''

    -''BÜYÜCÜ DAHİ GELSE BECEREMEZ''-

    Melek Us, üretimin de desteklenmesi ve et hayvanı yetiştirtilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu işin süt hayvanının erkekleriyle olmadığını, gerçek et ırkı hayvan beslemenin zorunlu olduğunu söyledi.

    Bunların damızlık çiftliklerinin de teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Us, şunları kaydetti:

    ''Sütte ürettiğimizi tüketemiyoruz, ette de tükettiğimizi üretemiyoruz. Türkiye'nin hayvancılıktaki problemi bu. Bu ikilemi çözmek zorunda. Verilen teşvikler sütü daha fazla artırıyor. Ondan sonra süt tozunu ne yapalım diye piyasayı dengelemek için farklı teşvikler veriyoruz. Oysa direkt ete teşvik vermek lazım. Et ırkı hayvanı için 2 lira prim, diğerleri için kilo başına 1 lira prim verilmesi lazım. Devlet, besilik hayvan yatırımlarını destekleyecek. Türkiye'de et ırkı hayvan ıslahı, yetiştiriciliği son derece sınırlıdır. Et ırkı damızlık hayvanları ithal edilerek et ırkı hayvan yetiştiriciliği ve beslenmesi özel olarak desteklenmelidir. Başka türlü biz ete elveda deriz. Bu şartlarda, teşvikler verilmediği ve gümrük vergileri artırılmadığı sürece hiç kimse yatırıma devam etmez. Mümkün değil. Et sektörüne yönelik tedbirler alınmazsa üretim durur. Bazıları bu yönde karar aldı. Bunlar boşuna değil. Hükümete karşı bir blöf değil. Net ekonomik gerekçelerle yapılıyor.''

    Durumun düzelmemesi halinde büyük et üreticilerinin aldığı durdurma kararının ardından yavaş yavaş diğerlerinin de geleceğinin altını çizen Us, ''Tabii ki üretici bu koşullar altında üretimden çekilecektir. Ne kadar uğraşırsa uğraşsın mevcut maliyetlerle ithal et ile rekabet etmesi mümkün değilir. Üretici maliyeti nereye kadar düşer? Arz-talep olmadığı için buzağının maliyeti düşebilir. Ama onun dışında yem maliyetlerine hiçbir şey yapmadık. Dünyanın en pahalı enerjisini, en pahalı yemini kullanıyoruz. Bunları düşürmeden ne yapılırsa yapılsın, kim olursa olsun, büyücü dahi gelse beceremez'' dedi.

    -''SÜT SEKTÖRÜNÜN GELİRLERİ DÜŞECEK''-

    Büyük süt çiftliklerinden sütlerin erkekleri olan besiye alınacak hayvan çıktığına işaret eden Us, ''Artık süt çiftliklerindeki erkekleri de kimse almıyor. Dolayısıyla büyük süt çiftlikleri de zarar görecek. Eskiden erkek hayvanı para ediyordu. Şu anda süt danasını satmaya çalışsanız kilosu 11 liraya... İthal et geliyor 11 liraya... Et ithalatındaki fiyat 10-11 lira iken, hiçbir besici besi danasını 10-11 liraya alıp 6 ay besleyip satmaz. Besilik hayvanlarına talep olmadığı için süt sektörünün gelirleri düşecek, satamayacaklar. Çiftlikler kapanırsa kime satacaklar?'' diye konuştu.

    Bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığına 7 Aralık 2010'da sıkıntıları dile getirdikleri bir mektup gönderdiklerini belirten Us, henüz yazılı bir cevap gelmediğini, ancak toplantılarda konuşulduğunu söyledi.

    Melek Us, ''Yapılacağına inanıyoruz. Başka türlü olamaz. Vatandaşa ucuz et yedireceğim politikasıyla bu iş olmaz. Üreticinin rekabet edebileceği, daha ucuza üretebileceği şeyler yapılabilir. Somut olarak vatandaş yine ucuz yesin. Öncelikle yüzde 75 ile piyasada karkas etin fiyatı 14 lira bandına oturtulmalı. Şu anda piyasada 11'e getirip, fahiş fiyatlara satıyorlar. Halbuki Türkiye'de oturması gereken rakam 14 lira'' şeklinde konuştu.

    Bakanlık ile kavga etmek istemediklerinin altını çizen Us, ''Birlikte ortak çözüm üreteceğimize inanıyoruz. Biz, farklı kesimlerin düşüncelerini bir masada ortaya konulup ortak akıl üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.




    Et üreticileri devletten teşvik bekliyor Yorumları