Taksiler GPS'yle takip edilecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-12-2011 (14:56)   Son Mesaj: 01-12-2011 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 796  

    01-12-2011

    Taksiler GPS'yle takip edilecek

    Taksiler GPS'yle takip edilecek


    İSPARK, 'Taksi Yönetim ve Takip Merkezi' ile taksi gasp ve kaçırılmasını önleyecek bir proje geliştiriyor.

    Yeni sistemde tehlike anında sürücünün vereceği uyarı ile aracın yeri belirlenebilecek.

    Üsküdar'da geçtiğimiz günlerde kimliği belirlenemeyen kişilerce üç kurşunla öldürülen taksi sürücüsü Kenan Önal (54) gözyaşlarıyla toprağa verildi. Son olayla birlikte İstanbul'da 10 yılda öldürülen taksici sayısı 105'e yükseldi.

    İstanbul genelinde trafikte seyreden 17 bin 395 taksinin tek çatı alında toplanmasını sağlayacak sistemle araçlar 24 saat merkezden takip edilecek. Tehlike anında sürücünün vereceği uyarı ile birlikte aracın yeri anında tespit edilecek. Ücretsiz olarak takılacak GPS ve Navigasyon sayesinde aracın yeri polise bildirilecek. Projenin İstanbul'da başarılı olması durumunda İzmir, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlerde de uygulanması hedefleniyor.
    Yaşanan her gasp ve cinayete isyan eden taksiciler yetkililerin bir an önce önlem almasını istiyor. 2008 yılından bu yana gündemde olan taksilerin tek merkezden idare edilerek 24 saat takip edilmesi projesi, 3 yıllık bir sürenin ardından ihale aşamasına geldi. 'Taksi Yönetim ve Takip Merkezi' isimli proje ile ilgili dosya, geçtiğimiz yıl ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sunuldu. Projenin ihalesi için hazırlanan şartname de belediye encümeninin onayını bekliyor.

    Topbaş, çalışmanın eksiklerinin tamamlanarak hayata geçirilmesi için bürokratlarına talimat verdi. Taksilerin tek elden yönetilip denetlenebilmesine imkan sağlayacak düzenlemenin 14 Ocak'a kadar belediye meclisinde görüşüleceğini belirten İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, "Meclisten çıkacak kararın ardından taksilerin işletilmesi ve çağrı merkezinin kurulması için yol haritası çıkacak. Taksi durakları, park yerleri, araçların durak ile entegrasyonu, araç takip sistemi ve elektronik ödeme çalışmaları bu kararın çıkması ile hızla devreye alınacak." diye konuştu.

    İSPARK'ın yürüteceği çalışma kapsamında kamuya ait taşınmazlardaki taksi durakları belediye tarafından yapılıp işletilecek. Özel mülkiyete ait yerlerde kurulacak taksi durakları ise kiralama suretiyle işlettirilecek. Kiralama yöntemi ile özel kişi ve kurumlara verilen duraklardaki taksiler de çağrı merkezi tarafından yönlendirilebilecek. Taksi durak ve park yerleri, Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı'nın yapacağı teknik çalışmalar sonucu belirlenecek.

    Taksi Takip Merkezi Projesi

    Taksilere ücretsiz takılacak GPS, Navigasyon ve LCD ekranla konumları canlı olarak izlenecek. Konum bilgisi istenen sürelerde kayıt altında tutulacak.

    Navigasyon sayesinde adres bulma, trafik bilgileri, çağrı merkezinden gelen iş talepleri görülebilecek.

    Araç içine yerleştirilecek alarm butonu ile sürücü tehlike anında merkeze alarm sinyali gönderebilecek.

    Araç içi kamera ile alarm butonuna basıldığında merkeze araç içinden görüntü ulaşacak.

    Müşteri telefonla veya internet üzerinden taksi talebinde bulunacak.


    ZAMAN





    Taksiler GPS'yle takip edilecek Yorumları