Ukrayna hükümeti ABD'yi rahatsız etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-31-2010 (20:57)   Son Mesaj: 12-31-2010 (20:57)    Cevap: 0    Gösterim: 724  

    12-31-2010

    Ukrayna hükümeti ABD'yi rahatsız etti

    Ukrayna hükümeti ABD'yi rahatsız etti


    Ukrayna'da bu yıl iş başına gelen ve Rusya yanlısı olarak bilinen iktidarın, Batı yanlısı eski iktidar üzerindeki baskısını arttırması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetini rahatsız etti.

    Ukrayna'daki, ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada; "Kural olarak ABD hükümeti başka bir ülkenin iç işleri için yorum yapmıyor. Yalnız Ukrayna hükümeti için endişeliyiz" denildi. Ülkelerin içişleriyle ilgili yorum yapmadıklarının altının çizildiği açıklamada, son zamanlarda Ukrayna'da muhalefet partililere karşı izlenilen politikadan ve gelişmelerden ABD hükümetinin endişeli duyduğu kaydedildi.
    ABD elçiliği açıklamada yolsuzlukla mücadelenin gerekli olduğu, fakat bu konuda siyasi davranılmaması gerektiğine dikkat çekildi.

    28 Aralık'ta muhalif siyasilere karşı açılan yolsuzluk davalarına ilişkin açıklama yapan, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov; "İntikam almak ve kötü niyetle bu işleri yapmıyoruz, ama ülkemizde de bir intizam olması lazım. Beni kabinemdeki bakanlara da diyorum. Bu makamlar sonsuza dek onların değil. Bir gün buradan ayrıldıklarına rahat uyuyacak şekilde işlerini yapsınlar" dedi.

    Ukrayna'da son dönemlerde açılan davalar sonucunda, eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun takımından yedi kişi tutuklanmıştı. Timoşenko'nun ekibinden ilk olarak, Ukrayna Naftogaz kurumunun eski başkanı İgor Didenko ve akabinde Devlet Gümrük Servisi eski Başkanı Anatoliy Makarenko gözaltına alındı. Aralık ayında ise eski İçişleri Bakanı Yuriy Lutsenko ile eski Çevre Bakanı Georgiy Filipçuk içeri alındı. Eski Adalet Bakanın Birinci Yardımcısı Yevgeniy Korniyçuk ve eski Savunma Bakanın vekili Valeriy İvaşenko da tutuklandı.

    Bu arada Timoşenko'nun kabinesinde görev yapan ve yurtdışına kaçan eski Ekonomi Bakanı Bogdan Danilişin ise İnterpol tarafından Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yakalandı. Hâlihazırda ise Bogdan Danişilin'in, Ukrayna'ya iadesi konusunda görüşmeler devam ediyor.

    Timoşenko'ya ise yurtdışına çıkma yasağı konuldu. Son dönemlerde, Timoşenko zamanının büyük kısmı hakkında açılan davalar nedeniyle başsavcıya ifade vermekle geçiriyor.




    Ukrayna hükümeti ABD'yi rahatsız etti Yorumları