Çocuklar aynı zamanda zehirleniyorlar!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-31-2010 (01:49)   Son Mesaj: 12-31-2010 (01:49)    Cevap: 0    Gösterim: 731  

    12-31-2010

    Çocuklar aynı zamanda zehirleniyorlar!

    Çocuklar aynı zamanda zehirleniyorlar!


    Meclis komisyonunun Mardin'deki YİBO'yla ilgili 'Servisleri yok, karınları aç, üşüyorlar...' şeklinde özetlenebilecek raporun açıklandığı gün, Erzurum'daki YİBO'dan da 150 çocuğun zehirlendiği haberi geldi.

    Karayazı ilçesinde yatılı öğrenciler, çamaşır suyu ve tuz ruhundan zehirlendi.
    İlçe merkezinde bulunan Şehit Onbaşı Ahmet Şükrü Karataş Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) özel bir şirketin çalışanları, öğrencilerin etüt sınıflarında bulunduğu sırada eğitim kurumundaki lavabo ve tuvaletleri çamaşır suyu ve tuz ruhu ile temizledi.

    Kaloriferlerin yanması sonucu okulda oluşan buhardan rahatsızlanan 150'ye yakın öğrenci, öğretmenlerin yardımıyla dışarı çıkartıldı.

    Zehirlendikleri belirlenen öğrenciler daha sonra ambulans, öğretmenlerin araçları ve çevre sakinlerinin yardımıyla Karayazı İlçe Devlet Hastanesine kaldırıldı.

    Burada tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

    MARDİN RAPORU

    Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Mardin'deki Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile Mazıdağı ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulundaki incelemelerine ilişkin raporunu bugün açıklamıştı.

    Raporda, Mazıdağı'ndaki YİBO'da göze çarpan en büyük sorunun, mevcut kapasitesini altında hizmet veriyor olması şeklinde aktarılmıştı.

    Eksiklikler de şöyle sıralanmıştı:

    ''Çocuklar yemekleri beğenmediklerinden değil, yemeklerin karınlarını doyurmadığından bahsetmişlerdir. Günümüz Türkiye'sinde bir eğitim kurumunda hala bu şikayetlere muhatap kalmak üzücüdür.

    Çocukların kaldıkları yerin soğuk olduğu ve bulaşık makinesi arızalı olduğundan tabakların yeterince temiz olmadığı görüldü...

    Öğrenciler için karşılanan günlük üç öğün yemek, iaşe bedelinin 4 lira 20 kuruş gibi oldukça düşük olduğu açıktır. Ziyaretimiz sırasında öğrencilerin karınlarının doymadığını belirtmesi de buna işaret etmektedir..."

    Raporda, öğrencilerin ayrıca, yatakhanelerde üşüdükleri, suların soğuk olması nedeniyle ellerinin çatladığı, etütlerde öğretmenlerin bulunmadığı, hafta sonlarında köylerine yürüyerek gitmek zorunda kaldıkları ve servislerinin olmadığı yönünde şikayetlerde bulundukları belirtildi.

    YÖNETİCİLER TEKRAR AÇIĞA ALINDI

    Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, rapora ilişkin yazılı bir açıklama gelmiş, konuyla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatıldığı ve daha önce açığa alınan ancak mahkeme kararıyla dönen okul yöneticilerin tekrar açığa alındığı kaydedilmişti.




    Çocuklar aynı zamanda zehirleniyorlar! Yorumları