İliksiz: Gazetecilik bir zeka oyunudur   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-30-2010 (18:16)   Son Mesaj: 12-30-2010 (18:16)    Cevap: 0    Gösterim: 678  

    12-30-2010

    İliksiz: Gazetecilik bir zeka oyunudur

    İliksiz: Gazetecilik bir zeka oyunudur


    On5yirmi5.com, Haber7’nin yeni Genel Yayın Yönetmeni Yaşar İliksiz'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. İliksiz, sohbet esnasında On5yirmi5.com ekibinin merak ettiği soruları da yanıtladı.

    > Bazı internet siteleri için haberin içeriğinden çok ne kadar tık aldığı önemli. Haberin başlığının sadece ilgi çekici olmasına dikkat ediliyor. Size göre gazetecilikte bu durumun karşılığı nedir?

    > Hassas bir soru. Biz öncelikle haberin içeriği ile başlığının ayrı olduğu durumlarda kendi içerimizde bir hesaplaşma yapıyoruz ve o arkadaşı kınıyoruz. Bu durum bilgi birikimi ile potansiyelle ilgilidir. Ama şunu da karıştırmamak lazım... Espri üretimi bir yetenektir. Zekâ göstergesidir. Haber7 içerisinde o zekaya sahip, espri üretebilen çok sayıda arkadaş var. Dolayısı ile haberi çok esprili bir dille, ilgi çekecek şekilde özünü muhteva ederek de sunabiliyoruz. Bunda da bir kaygı olmadığını düşünüyorum. Çünkü gazetecilik bir zekâ oyunudur. Biraz daha zeki olan öne çıkar. Ama dediğim gibi zeka oyunu diye haberin başlığı ile içeriğinin örtüşmemesi durumu olmamalı.

    > Başarının tanımı kişiden kişiye değişir. Kimine göre başarı eşittir hırs kimine göre ise başarı eşittir egodur. Peki, Yaşar İliksiz"e göre başarı neyi ifade eder?

    > A noktasından B noktasına gitmek başarıdır. Bunu insanlar çeşitli şekillerde yapabilirler. Ama insanların B noktasına nasıl gittiği önemlidir, kendisi olarak gitti ise zaten sorun yoktur. Ve o noktaya gittikten sonra sorgulanması gereken, "geldiğim noktaya layık mıyım?" sorusudur. Bunu öncelikle kişinin kendi içerisinde sorgulaması lazım... Bir de Peter prensibi vardır. Bu prensibe göre bir insan verimsizleştiği yere kadar yükselir. Verimliyse terfi eder, nerede verimsiz olursa orada kalır. Şimdi başarı dediğimiz olgu, özellikle yükselme, terfi anlamında olduğunda acaba verimsizleştiğim yere mi geldim kaygısını insanın kendi içerisinde tartması gerekir. Eğer tartarsa o başarısının devam edeceği anlamını taşır. Ama bunu tartamayacak bir konumda ise zaten onu fark edemez. En önemli olansa kişi ulaştığı yerde o yerin içerisini doldurabiliyor mu? Kapasitesi var mı? En azından bunun için çalışıyor mu? Zaten bunlar yoksa o başarısı çok uzun sürmeyecektir.




    portajın devamını okumak için tıklayınız...




    İliksiz: Gazetecilik bir zeka oyunudur Yorumları