Perili Köşk'ün sırrı aşkmış   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-21-2010 (17:06)   Son Mesaj: 12-21-2010 (17:06)    Cevap: 0    Gösterim: 1323  

    12-21-2010

    Perili Köşk'ün sırrı aşkmış

    Perili Köşk'ün sırrı aşkmış


    İstanbul Boğazı'ndaki, kulesiyle ünlü tarihi yapıya "Perili Köşk" denmesinin sebebi, Yusuf Ziya Paşa'nın herkesten kıskandığı, "peri gibi güzel" sevgilisini yıllarca buraya kapatmış olması...

    Rumelihisarı'ndaki, Perili Köşk olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü, İstanbul Boğazı'nın büyüleyici yapılarından biri. Baltalimanı Caddesi'nde bulunan ve Boğaz Köprüsü'nü cepheden gören tarihi köşk, 8 yıldır Borusan Holding tarafından kullanılıyor. Marmara'yla Karadeniz'in buluştuğu eşsiz noktadaki köşk, 1910'da tüccar Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırıldı.
    O dönemde italya'yla Türkiye arasında gemi ticaretiyle uğraşan Yusuf Ziya, rivayete göre istanbul'da bir kadına aşık oldu. Sevgilisinin bölgedeki gençlerden iltifat gördüğünü fark eden Yusuf Ziya, ilk olarak bir kule yaptırdı. Sevgilisini de bu kuleye kapattı. Köşkün yapımı tamamlanmış tek bölümü olan bu kulede, bir süre birlikte yaşadılar. Bu nedenle köşkün adı "peri gibi güzel kızın olduğu köşk" anlamında Perili Köşk diye kaldı.

    BORUSAN HOLDİNG KULLANİYOR
    Sonraki dönemde savaş koşulları ağırlaşınca çift, Mısır'a göç etti. Savaşın bitmesi-nin ardından Yusuf Ziya, istanbul'a döndü. Sevgilisinin akıbeti ise belirsiz kaldı. Yusuf Ziya, istanbul'a döndükten sonra ikinci eşi Nebiye Hanım ve Nebiye Hanım'm ilk eşinden olan kızları Sabiha ve Melek'le birlikte, vefat ettiği tarih olan 1926'ya kadar köşkte yaşadı. Yıllar içinde atıl duruma düşen köşkü, 1993'te Gümüşhaneli Basri Erdoğan, Mısırlı varislerden satın aldı.

    Anıtlar Kurulu karanyla aslına uygun şekilde yapılmak koşuluyla yıkılan köşk, Borusan Holding tarafından 2002'de, 25 yıllığına, 6 milyon dolara kiralandı. Günümüzde Borusan Holding'in yönetim merkezi olarak kullanılan bina, Türkiye'nin ilk ışık tüpü uygulamasının hayat geçirildiği bina özelliğini taşıyor.

    Çağdaş Çetin - Sabah




    Perili Köşk'ün sırrı aşkmış Yorumları