Lüks gayrimenkul devi Türkiye'de   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-15-2010 (01:20)   Son Mesaj: 12-15-2010 (01:20)    Cevap: 0    Gösterim: 662  

    12-15-2010

    Lüks gayrimenkul devi Türkiye'de

    Lüks gayrimenkul devi Türkiye'de


    Dünyada 44 ülkede, 530 ofisle lüks gayrimenkul danışmanlık hizmetleri veren Sotheby's International Realty, Hitay Yatırım Holding girişimiyle Türkiye'deki ilk ofisini açtı.

    Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay, konuya ilişkin olarak Nişantaşı'ndaki ofiste düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, lüks gayrimenkul pazarında eksikliği hissedilen kişiye özel gayrimenkul hizmetlerini yerli ve yabancı müşterilere sunmayı amaçladıklarını belirterek, Turkey Sotheby's International Realty'nin, dünyadaki ofisleri aracılığıyla yurt dışından Türkiye'de gayrimenkul almak ya da kiralamak ve yurt dışında gayrimenkul sahibi olmak isteyenlere hizmet vereceklerini söyledi.
    Bu yıl Türkiye'de lüks tüketime 14 milyar dolar harcandığını kaydeden Hitay, ''İstanbul'da hayata geçirilen konut projelerinin yüzde 15'i lüks konutlardan oluşuyor. İstanbul'daki lüks konutların metrekare fiyatları 4-5 bin dolar ile 20-25 bin dolar arasında değişiyor. Bu fiyatlar, özellikle İstanbul'un bazı bölgelerinde Londra, Paris, New York fiyatlarını yakalamış durumda ve ileride büyük ihtimalle bu rakamlar daha da yukarıya tırmanacak'' diye konuştu.

    2010'un ilk çeyreğinde 566 milyon dolar olan yabancı gayrimenkul alımlarının ikinci çeyrekte 916 milyon dolara ulaşmasını, Türkiye'deki gayrimenkul pazarına yabancı ilgisindeki artışın bir göstergesi olarak yorumlayan Hitay, 5 yıl içerisinde ofis sayılarını 8-10'a çıkarmayı planladıklarını, Antalya, Bodrum gibi tatil bölgelerinde ofisler açsalar da ağırlığın İstanbul'da olacağını belirtti. Hitay, ''İşlem bazında yıllık 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı, sonrasında da yıllık yüzde 20 büyüme kaydetmeyi hedefliyoruz'' dedi.

    Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Hitay, son yıllarda kişi başına gelir artışıyla birlikte gayrimenkul yatırımlarının da arttığını belirterek, Sotheby's International Realty'nin Türkiye ofisinin açılışının tam kriz sonrasında pazarın hızlı şekilde büyüyeceği bir döneme denk geldiğini, önümüzdeki dönemde lüks gayrimenkul yatırımlarında hızlı artış beklediğini kaydetti.

    ''LÜKSÜ TETİKLEYEN, ARAZİNİN İNANILMAZ PAHALANMASI''

    Hitay, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımında pratikte ciddi sıkıntılar olduğunu, ancak hükümetin bu konuda üzerinde çalıştığı kanunla bu konuda bir kolaylaşma sağlanacağını belirtti.

    Lüks kavramının göreceliliğini vurgulayan Hitay, geçmişle kıyaslandığında yeni yapılan projelerin gerçek anlamda lüks tanımını karşılamaya başladığını ifade etti. Hitay, ''Bunu tetikleyen de arazinin inanılmaz pahalanmaya başlaması oldu. Bunu düşük fiyatlı imalatla ziyan etmek yazık olur'' dedi.

    Boğaziçi etrafındaki yalıların sayısının kısıtlı olduğunu ve buradaki evlerin değerinin giderek artacağını söyleyen Hitay, ''Buradaki daireler 5-6 milyon dolarlardan başlıyor ve 150 milyon dolarlara kadar giden rakamlar var. Daha Türkiye ofisimiz işe başlamadan yurt dışından istekler gelmeye başladı'' dedi.

    ''YABANCILAR ESKİ İSTANBUL'A İLGİ GÖSTERİYOR''

    Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver de, verecekleri hizmetlerde hem müşteri hem envanter açısından seçici bir yaklaşım benimseyeceklerini belirterek, Türkiye'de gayrimenkullerin hukuki durumunun sıkıntılı olabildiğini, portföylerine sorunsuz gayrimenkulleri alacaklarını, müşterilere butik hizmet vererek gayrimenkul ediniminin her aşamasında yanlarında olacaklarını anlattı.

    Lüks konut olarak yalıların ve eski İstanbul'un önem kazandığına işaret eden Özver, yabancıların eski İstanbul'daki gayrimenkullere büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

    Sotheby's International Realty Üst Yöneticisi (CEO) Mike Good ise müzayede hizmetleri veren Sotheby's'in gayrimenkul alanına girmesiyle kurulan şirketin İngiltere, Fransa, Portekiz, İspanya, Rusya, Katar gibi ülkelerde faaliyet gösterdiğini belirtti.

    Stratejik bir konumda bulunan Türkiye'de önemli bir fırsat gördüklerini söyleyen Good, şirketin ''en büyük olmayı değil, en iyi kaliteye sahip olmayı'' amaçladığını dile getirdi.

    Good, uluslararası alanda geçen yıl yüzde 50'lik bir büyüme kaydettiklerini söyledi.




    Lüks gayrimenkul devi Türkiye'de Yorumları