'Öğretmenlerin ders ve ek ders ücreti değişsin'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-22-2010 (13:19)   Son Mesaj: 11-22-2010 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 1162  

    11-22-2010

    'Öğretmenlerin ders ve ek ders ücreti değişsin'

    'Öğretmenlerin ders ve ek ders ücreti değişsin'


    Anadolu Eğitim Sendikası (Anadolu Eğitim-Sen), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da bazı değişiklikler yapılmasını istedi.

    Anadolu Eğitim-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, kurum idarecilerinin haftada 6 saat derse girme zorunluluğuyla ilgili sıkıntılarla karşılaştıkları, belirtilerek, örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haftada 6 saat derse girme mecburiyetinin kaldırılması talep edildi.
    Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat olan maaş karşılığı ders okutmak yükümlülüklerinin 15 saat indirilmesi gerektiği savunulan açıklamada, MEB bünyesindeki tüm okulların okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları ve Halk Eğitim Müdürlükleri gibi diğer kurumların müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının kurum ve okul ayrımı yapılmadan eşit şekilde ek ders sürelerine tabi olmaları istendi.

    Vekaleten yönetici olarak bulunanlara, kendi kadrosuna göre değil vekalet ettiği kadronun ek ders süresine göre ek ders ücreti belirlenmesi yönünde Bölge İdare mahkemelerinin verilmiş kararları olduğu hatırlatılan açıklamada, öğretmenlerin ders hazırlıklarında belirlenen fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat ek ders ücreti belirlenmesinin yetersiz olduğu öne sürüldü.

    Açıklamada, sendikanın diğer talepleri şöyle sıralandı:

    ''Yürürlükte bulunan MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 10'uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dahil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 5 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 6 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenmelidir.

    Öğretmenlerin akademik bilgi ve beceriler edinme ve sürekli gelişim içinde olmalarını teşvik etmek için; kendi alanında veya Eğitim Bilimleri alanlarından birinde yüksek lisans yapmış öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde 25, kendi alanında veya Eğitim Bilimleri alanlarından birinde doktora yapmış öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde 40 oranında zamlı olmalıdır.

    Okullardaki yönetici ve öğretmenlerin nöbet görevleri, tam gün için en az 2 saat ek ders görevi sayılmalıdır. Bu görev karşılığı belirlenecek olan ek ders süresi, yönetici ve öğretmenlerin azami ek ders saatlerinin haricinde tutulmalıdır.

    Yatılı ve pansiyonlu okulların özel şartları düşünülerek, bu okullardaki yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde 25 zamlı olmalıdır.

    Ders dışı eğitim çalışmaları kapsamında bir ders yılında ödenecek toplam ek ders saati sayısının, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısı içindeki azami sınırı yüzde 10'a çıkarılmalıdır. Bu sayede ders dışı eğitim çalışmalarının etkinliği ve çeşitliliği artırılmalıdır.

    Okul müdür yardımcıları da hafta sonu gerçekleştirmek kaydıyla ders dışı eğitim çalışmalarından yararlanabilmelidir.''




    'Öğretmenlerin ders ve ek ders ücreti değişsin' Yorumları