Avrupa Rektörler Kulübü'ne Türk aday   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-03-2010 (12:52)   Son Mesaj: 11-03-2010 (12:52)    Cevap: 0    Gösterim: 87752  

    11-03-2010

    Avrupa Rektörler Kulübü'ne Türk aday

    Avrupa Rektörler Kulübü'ne Türk aday


    Avrupa İş Konseyi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Gültekin Çetiner'i görevi sırasındaki başarılı çalışmaları nedeniyle, Avrupa Rektörler Kulübü üyeliğine (CRE; Club of the Rectors of Europe) aday gösterdi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Avrupa yüksek öğrenim camiasında saygın bir yeri bulunan ve üyelik seçiminde çok titiz davranan Avrupa Rektörler Kulübü, sınırlı sayıda başarılı rektöre üyelik kapılarını açıyor. CRE, Bologna süreçlerinin dünya bilim çevrelerince yerleştirilmesi yolunda çaba sarfediyor. Aday göstermek için, Avrupa'daki yüksek öğrenim süreçlerinin örgütlenmesinde en iyi örnekleri ortaya koyma, akademik profesyonellik, kaliteli araştırmacılık, uluslararası programların geliştirilip gerçekleştirilmesi gibi kriterlere bakılıyor. Avrupa İş Konseyi, Prof. Dr. Gültekin Çetiner'e adaylık önerisini ''profesyonellik ve sosyal etkinlikler'' alanındaki başarıları nedeniyle yaptı.
    Çetiner'i aday gösteren Avrupa İş Konseyi, İngiltere Oxford'da merkezi bulunan ve birçok alanda faaliyet gösteren işadamlarından oluşuyor. Çetiner'in aday olduğu Avrupa Rektörler Kulübü'ne en fazla üye 2009 yılında 22 kişinin kabulu ile gerçekleşirken, kulübün 30 ülkeden 200 civarında üyesi bulunuyor.

    Üniversitelerin üç temel işleyişinin bulunduğunu belirten Çetiner, bunların ''Araştırma'', ''Eğitim-öğretim'' ve ''Sosyal sorumluluk-toplumsal hizmet'' işlevleri olduğunu söyledi. Çetiner, çoğu kez üniversitelerin üçüncü işlevinin ihmal edildiğini belirterek, ''Bosna-Hersek gibi savaş sonrası yaralarını sarmaya çalışan bir toplumda üniversitenin vizyonunu kurgularken, sosyal sorumluluk ve toplumsal hizmet işlevlerinin çok önemli olacağını düşündük. Üniversite öğrencilerinin toplumsal hizmet için büyük bir potansiyel olması gerçeğinden hareketle Bosna-Hersek için yapmış olduğumuz eko-sosyal araştırma ve analizler neticesinde önemli bir sentez gerçekleştirdik'' dedi.

    Malezya, Singapur, Japonya gibi uzakdoğu ülkelerindeki ekstra müfredat (cocurricular activities) aktivitelerinden oluşan dersler ile batıdaki üniversitelerde yaygın olarak gerçekleştirilen hizmet öğrenmesi (service learning) kavramlarını kendi geliştirdikleri metodlarla harmanladıklarını ifade eden Çetiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Öğrencilere her dönem bunlardan bir tanesini kredisiz ders almak zorunluluğunu getirdik. Onların kendilerini sosyal olarak geliştirmeye yönelik 5 farklı sosyal program tanımladık. Önkoşulları tamamlamak şartıyla, 'Proje Dersi' dediğimiz sivil toplum hizmeti (civic engagement project) dersinde öğrencilerin sahaya yayılarak sosyal projelerle öncü rol gerçekleştirmelerini sağladık. Balkanlarda bir ilk olan bu uygulamayla öğrencilerimize savaş sonrası yaraları sarmaya çalışan bu toplumda hizmet etme yolunu açtık. Başta Türkiye'mizdeki İzcilik Federasyonu olmak üzere Bosna-Hersek'teki çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği anlaşmaları da yapıldı. Kendilerine teşekkürü borç bildiğimiz Türkiye İzcilik Federasyonu yetkilileri 5 alan içinde yer alan Toplumsal Hizmet kapsamında tüm dönem boyunca izcilik eğitimi verdiler. Hatta uzmanlarca verilen eğitimleri İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, Bosna'ya sürekli gelmek suretiyle bizzat kendisi yönetti. Onların da özverili şekilde çabalarıyla yetiştirilen öğrencilerimizin kurduğu İzcilik Kulübü üyeleri başta Srebrenitsa Katliamının Anma Yıldönümü ve 500. Ayvaz Dede Şenlikleri olmak üzere pek çok sosyal etkinlikte öncü rol oynadı. Sivil Hizmet Proje Dersi kapsamında da öğrenciler sayısız projeye imza attılar. Bu konsept Bosna genelinde çok olumlu bir hava oluşturdu. Bu sinerjiyle Türkiye'den gelen öğrencilerimizle diğer Boşnak öğrencilerin ortaklaşa oluşturdukları sosyal projeler, üniversite için bir gurur kaynağı olmaya devam etmektedir.''

    Profesör Çetiner, şu anda Yalova Üniversitesi ve İstanbul'da akademik ve sosyal faaliyetlerini yürütüyor.




    Avrupa Rektörler Kulübü'ne Türk aday Yorumları