Türk Gemileri Beyaz Listede   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-07-2009 (12:11)   Son Mesaj: 12-07-2009 (12:11)    Cevap: 0    Gösterim: 2179  

    12-07-2009

    Türk Gemileri Beyaz Listede

    Türk Gemileri Beyaz Listede
    Türk bayraklı gemilerin, dünyanın en prestijli denizcilik kuruluşu Paris Mou'nun ''Beyaz Listesi''ne girmesi, AB limanlarında alıkonulma oranlarını yüzde 85 azalttı.

    Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde, ''Türk bayraklı gemilerin tutulma oranında azalma sağlanacağı'' taahhüdünü yerine getirmesiyle, Ay yıldızlı gemiler denetimlerde giderek artan bir performans yakaladı.


    Bu başarı sonucunda Türk bayraklı gemilerin geçen yıl ilk kez Paris Mou tarafından oluşturulan ''Beyaz Liste''ye adını yazdırması, AB limanlarında bekletilme ve alıkonulma süre ve oranlarını da azalttı.

    AB limanlarında 2003'te denetlenen 749 Türk bayraklı gemiden 131'i tutulurken, Türkiye'nin Beyaz Liste'ye girdiği geçen yıl denetim geçiren 774 gemiden 40'ı alıkonuldu.

    Bu yıl denetlenen 508 Türk bayraklı gemiden ise sadece 21'i tutuldu. Böylece, Ay yıldızlı gemilerin AB limanlarında tutulma oranı, 2003 yılına göre yüzde 85 azaldı.

    Bekletilme ve alıkonulma nedeniyle oluşan olumsuz durumların ortadan kalkması, bir yandan eksikliklerin giderilmesine yönelik harcamaları azaltırken, öte yandan Türk ticaret gemilerinin yıllık bazda ticari faaliyette bulundukları gün sayısını yükseltti ve Türk deniz ticaret filosunun itibarını artırdı.

    -TÜRKİYE ÖNCELİKLE KENDİ GEMİLERİNİ DENETLEDİ-

    Türkiye, Türk bayraklı gemilerin teknik durumlarının iyileştirilmesi, emniyet standardının artırılması ve yurt dışında alıkonulma sayılarının azaltılması için Ay yıldızlı gemilerin denetimine öncelik verdi. Bu bağlamda, Denizcilik Müsteşarlığı'nca, konunun uzmanı personel istihdam edilerek başlatılan ''Denetim ve Eğitim Seferberliği'' ile denizcilik eğitimi almış personel sayısı büyük ölçüde artırıldı.

    Bu çalışmalar sonucunda Paris Mou'nun Kara Listesi'nde ''Çok Yüksek Riskli'' grubunda bulunan Türk bayraklı gemiler, 2005 yılında ''Orta Dereceli Riskli Gemiler'' grubuna alındı, 2006'da ''Gri Liste''ye geçmeyi başaran Ay yıldızlı gemiler, geçen yıl sonu itibariyle de ''Beyaz Liste''ye adını yazdırdı.




    Türk Gemileri Beyaz Listede Yorumları