Islamic Association of Utica Camii 1 dolara mal oldu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-30-2009 (08:51)   Son Mesaj: 11-30-2009 (08:51)    Cevap: 0    Gösterim: 960  

    11-30-2009

    Islamic Association of Utica Camii 1 dolara mal oldu

    Islamic Association of Utica Camii 1 dolara mal oldu
    Boşnakların 1 ABD doları karşılığında satın alıp hizmete açtığı cami, 1869 yapımı. Daha önce kilise olarak hizmet veren binanın ek inşaatı bile 1912'de yapılmış.

    Yaklaşık 5 bin Bosnalının yaşadığı Utica'da cami bir ihtiyaç olunca, nüfusun yaklaşık yüzde 12'sine tekabül eden Boşnakların bu isteğine belediye kayıtsız kalamaz. Kendilerine iki alternatif sunulan Boşnak topluluğu, gösterilen büyük bir araziyi kabul edip üzerine cami inşa etmektense, 2006'dan beri cemaatsiz kalan kiliseyi alıp, restorasyondan geçirmeyi daha hesaplı bulur. Belediyenin de işine gelir bu pazarlık, aksi takdirde kilisenin yıkımı bile yüklü bir meblağ tutacaktır. Sembolik olarak 1 ABD dolarına anlaşılır ve el sıkışılır. 6 Haziran 2008'de yapılan bu anlaşmadan sonra Boşnak topluluğu dört elle sarılır yeni camilerine ve ulaşabildikleri her yerden ve kişiden yardım toplarlar.

    MİHRABIN ÇİNİLERİ KÜTAHYA'DAN

    Camilerine sahip çıkan Boşnaklardan 400 aile caminin dernek üyesi olur ve her ay düzenli aidatlarını öder. Çalışan Bosnalılar hem kendileri yardımda bulunur, hem de işverenlerine de teklif ederler. Bu şekilde iki bankadan, bir oto galericiden hatırı sayılır bir bağış alınır. Chicago'dan Boşnak topluluğuna yönelik yayın yapan Bostel TV'yi Kanada'dan seyreden bir Boşnak ise, televizyon kanalının aracılığıyla yardımlarını ulaştırır.

    Bosnian Islamic Association of Utica'nın Başkanı Avlim Tricic, cami mihrabının çinilerinin Türkiye'nin Kütahya şehrinden getirtildiğini ve bunun New York City'de yaşayan Ago Kolenoviç adlı Sancaklı hemşerileri tarafından bağışlandığını ifade ediyor. Kiliseyi satın aldıklarında eski faturalar, tapu ve evrak masrafı olarak 4 bin dolar harcadıklarını kaydeden Avlim Tricic, restorasyon için bugüne kadar yaklaşık 180 bin dolar sarf edildiğini hatırlatıyor.

    Ne Bosna'dan, ne de Utica Belediyesi'nden herhangi bir yardım aldıklarını ifade eden Başkan Tricic, Müslüman olan veya olmayan halkın yardımlarıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Yeterli bağış toplanması durumunda caminin dış cephesinin beyaza boyatılacağını sözlerine ekliyor dernek başkanı. Camiye yardımda bulunanlar arasında Müslüman Hintliler'in yanısıra Hıristiyan Amerikalılar da var.

    HEM DİNLERİNİ, HEM DİLLERİNİ KORUYORLAR

    Ramazan'da iftarlar verilen cami bünyesinde, hafta sonları imam Ahmedin Mehmedoviç tarafından 5 ile 16 yaş grubu arası yaklaşık 160 öğrenciye, Kuran ve ilmihal dersi verilen sınıflar mevcut. İmam Mehmedoviç, öğrencilerin kendi dillerini unutmaması için dersi Boşnakça veriyor. Avlim Tricic, tüm çabalarının yeni neslin kendi özlerinden, geleneklerinden kopuk yetişmemesini; dinlerini bilmesini ve dillerini yaşatmasını sağlamak için olduğunu vurguladı. (CİHAN)




    Islamic Association of Utica Camii 1 dolara mal oldu Yorumları