İnternet üzerinden kuma   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 07-23-2009 (17:29)   Son Mesaj: 07-23-2009 (17:29)    Cevap: 0    Gösterim: 1023  

    07-23-2009

    İnternet üzerinden kuma

    İnternet üzerinden kuma
    Bu köyün erkekleri internet aracılığıla Fas'tan eşlerine kuma bulup getiriyor...

    Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ne bağlı 4 bin nüfuslu Gökçe Beldesi'nde evli bazı kişilerin internet üzerinden irtibat kurdukları Faslı kadınları kuma getirdikleri, bu yöntemle gelen kadınların sayısının 15'i bulduğu ileri sürüldü.

    Arap kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu Gökçe Beldesi'nde bulunan 3 internet kafenin, Arap ülkelerinden ikinci eş bulmak isteyenlerin akınına uğradığı konuşuluyor. Ana dilleri Arapça olduğu için internette Arap kadınlarla kolayca diyalog kuran erkeklerdan bazıları onları kuma olmaya ikna ediyor.

    Beldede bakkallık yapan 37 yaşındaki Halit Öncel, 3 yıl önce internet aracılığıyla tanışytığı Faslı Monia adlı kadınla ikinci evliliğini yaptı. Önceki evliliğinden 11 çocuğu olan Öncel, eşini resmi anlamda boşayarak, Monia ile resmi nikah yaptı. Her iki eşiyle de aynı evde yaşamayı sürdüren Halit Öncel’in Faslı eşi Monia’dan, Yunus Emre adında bir de çocuğu var. Eşini çok sevdiğini belirten Öncel, “Faslı eşim Üniversite mezunu. Fransızca ve İngilizce biliyor. Biz evde Arapça konuşuyoruz. Çok uyumlu bir evliliğimiz var” diyor.

    Kamyon şöförü 60 yaşındaki Nurettin Yıldırım’ın Fas’ın Marac kentinden ikinci eşi olarak getirdiği 35 yaşındaki Saida ise hiç okula gitmemiş. İnternette web kamerasından birbirlerini görüp konuştuklarını belirten Saida, “Kader, kısmet meselesi. Kumamdan 8 çocuk var. Gündelik ev işlerini yapıyor, çocukların temizliğiyle uğraşıyorum, başlarını yıkıyor, saçlarını tarıyorum. Uydu aracılığıyla Arap kanallarını televizyondan izleyerek memleketime olan özlemimi de gideriyorum. Fas’ın Marac kentinde yaşayan ailemle haftada iki defa netten görüntülü olarak görüşüyorum” diye konuşuyor.

    BAŞKAN: FASLI GELİNLER ÜÇ DİL KONUŞABİLİYOR

    Gökçe Belediye Başkanı AKP'li Haluk Çelik, “Yapılan evlilikler bizim kontrolümüzün dışında gelişiyor. Faslı gelinlerimiz, Fransızca, İspanyolca ve İngilizce olmak üzere en az 3-4 dili konuşuyor. Son zamanlarda Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce beldemizde açılan Türkçe okuma-yazma kurslarına yabancı gelinler de katılıp sertifika aldı” dedi.

    Beldede internet kullanımının çok yüksek olduğunu ve evlerin yüzde 70’inde internet bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Haluk Çelik, “Öyle sanıyorum ki; beldemizdeki yabancı gelin oranı daha da artacak. Gelinlerin Arap ülkelerinden olmasını ise, ortak dil ve kültür benzerliğine bağlıyorum. Gelen gelinlerin çoğu çocuklu erkeklerle ikinci evliliği yapıyor olması bizi de düşündürüyor. Şu ana kadar beldeye ondan fazla yabancı gelin geldi. Gelinlerden sadece biri geri döndü. Diğerleri ise normal yaşamlarını halen burada sürdürüyorlar. Yabancı dil bilen gelinlerimizden, gençlerimize yönelik dil kursu vermelerini sağlayacağız.”




    İnternet üzerinden kuma Yorumları