Mahkemeden cem uzan'a: 'öfkene hakim ol ve kitap oku' cezası"   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-09-2008 (00:52)   Son Mesaj: 09-09-2008 (00:52)    Cevap: 0    Gösterim: 1217  

    09-09-2008

    Mahkemeden cem uzan'a: 'öfkene hakim ol ve kitap oku' cezası"

    Genç Parti (Gp) Genel Başkanı Cem Uzan, Partisinin 13 Haziran 2003'te Bursa'da Düzenlenen Mitinginde Yaptığı Konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Hakaret Ettiği İddiasıyla Yargılandığı Mahkemece Önce 8 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı, Ardından Denetimli Serbestlik Yasası Uyarınca '5 Yıl Denetim Süresine Tabi Tutulma' Cezasına Çarptırıldı. Uzan, Bu Süre İçerisinde En Az Üç Ay Süreyle Rehber Eşliğinde 'Öfke Kontrol Programı'na Tabi Tutulacak ve 1 Yıl İçerisinde 5 Adet Kişisel Gelişim Kitabı Okuyacak. 5 Yıllık Süre İçerisinde Cem Uzan, Suç İşlemezse Dava Düşecek, Suç İşlediği Taktirde Uzan Yeniden Yargılanacak.



    Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan, partisinin 13 Haziran 2003'te Bursa'da düzenlenen mitinginde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece önce 8 ay hapis cezasına çarptırıldı, ardından Denetimli Serbestlik Yasası uyarınca '5 yıl denetim süresine tabi tutulma' cezasına çarptırıldı. Uzan, bu süre içerisinde en az üç ay süreyle rehber eşliğinde 'Öfke Kontrol Programı'na tabi tutulacak ve 1 yıl içerisinde 5 adet kişisel gelişim kitabı okuyacak. 5 yıllık süre içerisinde Cem Uzan, suç işlemezse dava düşecek, suç işlediği taktirde Uzan yeniden yargılanacak. 13 Haziran 2003 tarihinde Gökdere Meydanı'nda düzenlenen Genç Parti mitinginde yaptığı konuşmasından dolayı; "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına madde-i mahsusa tayini ve isnadı suretiyle hakaret" suçundan dava açılan Cem Uzan, psikolojik cezaya çarptırıldı. Uzan, Yargıtay'ın yerel mahkemenin verdiği 8 aylık hapis cezası kararını sanık lehine olan TCK hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle bozmasının ardından yeniden Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce geçtiğimiz Şubat ayında yeniden yargılanmaya başlamıştı. Davanın bugünkü karar druşmasına sadece Cem Uzan'ın avukatları Mehmet Ferhat Ünalan ve Şaylan Çığlın katıldı.


    HAKİME PENGUEN VE Tuncay Özkan DAVASINI HATIRLATTI


    Avukat Mehmet Ferhat Ünalan, Mahkeme Başkanı Hakim Mustafa Öztürk'e, Uzan'ın Başbakan'a yönelik sarfettiği sözlerin 'ağır eleştiri' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avukat Ünalan; "Müvekkilimin beyanları ifadeyi ve düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında olduğu düşünülmesi gerekmektedir. Bu konuda Penguen davası, Tuncay Özkan davası, CHP'li Haluk Koç davası örnek verilebilir. İktidardakiler ağır eleştirilere tahammül etmek durumundadırlar. Bu hususların nazara alınarak müvekkilime önce beraat kararı verilmesini istiyoruz. Mahkeme aksi kanaatte ise yasal ve takdiri tüm indirim sebeplerinin uygulanmasını, ceza verilecekse paraya çevrilmesini ve ertelenmesini istiyoruz" dedi.

    Avukatın savunmasından sonra kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hakim Mustafa Öztürk, AK Parti tüzel kişiliği adına açılan davada Cem Uzan'a beraat kararı verdi. Başkan Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına açılan davada ise, Uzan'ın Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle TCK 482/1-4 maddesi gereğince olayın ve fiilin özellikleri, suçun işleniş şekli, sanığın suçtan önceki ve sonraki davranışları ve kastının yoğunluğu nazara alınarak 6 ay hapis ve 15 YTL para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Mahkeme Başkanı Öztürk, sanık Cem Uzan'ın eyleminin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'na karşı işlemesi nedeniyle cezanın 1/3 oranında artırılarak 8 ay hapse çarptırıldığını bildirdi. 8 ay hapis ve toplam 688 YTL adli para cezasına çarptırılan Uzan'ın cezası Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında 5 yıl denetim süresine çevrildi.

    Karara göre, Uzan için 1 yıl süreyle rehber görevlendirilecek ve Cem Uzan rehber tarafından en az 3 ay müddetle 'Öfke Kontrol Programı'na tabi tutulacak. Uzan ayrıca, 1 yıl süre içerisinde öfke kontrolü ve kişisel gelişim konusunda 5 adet yayın okuyacak. Karar gereği Cem Uzan, mahkeme masrafları yanısıra Başbakan Erdoğan'ın davaya bakan avukatlarının da 500 YTL'lik vekalet ücretini ödeyecek. 5 yıl süre içerisinde Cem Uzan, suç işlerse dava yeniden ele alınacak; ancak Uzan bu süre içerisinde suç işlemezse dava düşecek. Cem Uzan'ın karara 7 gün içersinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Dava kapsamında yargılanan Genç Parti Miting Düzenleme Komitesi üyelerinin davası da düştü.


    Cem Uzan NE DEMİŞTİ?


    Genç Parti Genel Başkanı Cem ıÜüUzan, 13 Haziran 2003'teki Bursa Gökdere Meydanı'ndaki mitingde şu sözleri söylemişti: "Dokunulmazlığı kaldıramadılar. Kaldırsalar, kabinenin yarısı devleti soymaktan hapse girecek. Hükümetiz ama iktidar değiliz, diyorlar. Yani bunlar iktidarsız iktidar. Genel başkanları kendi ağzıyla (Bizim tek rakibimiz Cem Uzan ve Genç Parti'dir) diyor. Bu lafın üzerinden iki gün geçmeden, ÇEAŞ ve KEPEZ'i işgal ettiriyor. Senin bu yaptığına eşkıyalık denir. Ey kalleş adam! Sana ÇEAŞ ve Kepez'i yedirirsem bana da adam demesinler. Bak kalleş adam! Sen ne biçim bir Müslümansın be adam. Müslüman haram yemez. Müslüman kul hakkına tecavüz etmez. Senin gözünü korku ve ihtiras bürümüş. Kalleş adam, sen yoldan çıkmışsın. Sen iflah olmazsın. Sende Allah korkusu kalmamış. Sen Allahsız kişisin. Allahsız herif! Aklınca beni yıldıracak, beni sindirecek. Ey kalleş adam, bilesin ki, benim malım da, canım da bu vatana feda! Kalleş adam! Beni iyi dinle bak! Bu beyaz gömlek var ya, bu benim kefenim. Hadi gel canımı da al, alabiliyorsan! Bütün bürokratlara sesleniyorum. Siyasilerin siyasi emelleri uğruna, size hukuk dışı uygulamalar yaptırmalarına izin vermeyin. Unutmayın ki, sizler devletin esas yöneticilerisiniz. Siz hancısınız, onlar yolcu."

    Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 8 ay hapis, 693 milyon 569 bin lira para cezasına çarptırılan Cem Uzan, kararın Yargıtayca bozulmasının ardından Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Şubat ayından bu yana yargılanıyordu.




    Mahkemeden cem uzan'a: 'öfkene hakim ol ve kitap oku' cezası" Yorumları