Ihaleyi verin, nükleer deneyimimizi paylaşalım   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-03-2008 (20:08)   Son Mesaj: 09-03-2008 (20:08)    Cevap: 0    Gösterim: 806  

    09-03-2008

    Ihaleyi verin, nükleer deneyimimizi paylaşalım

    Dünyanın En Hızlı Gelişen Devi Çin, Türkiye'nin İlk Kez Kuracağı Nükleer Santral İhalesine İddialı Giriyor.



    Dünyanın en hızlı gelişen devi Çin, Türkiye’nin ilk kez kuracağı nükleer santral ihalesine iddialı giriyor.
    Türkiye’nin nükleer enerji santrali ihalesi için şartname alan firmalardan biri olan China Engineer Corporation (CEC), Türkiye’ye nükleer teknoloji deneyimini aktarma ve bu alanda Türk mühendisleri yetiştirme sözü verdi. Urumçi Uluslararası Ticaret Fuarı için Çin’de temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, CEC’in Başkan Yardımcısı Başkan Yardımcısı Zhang Weiging ile Genel Müdürü Jimmy Wong ile Pekin’de "Nükleer Santral" konusunu görüştü. CEC firması yetkilileri şu mesajları verdiler: "Türkiye’nin nükleer enerji ihalesine katılıyoruz. Bu ihale, bizim için çok önemli. Türkiye-Çin ilişkileri için daha da önemli. Bu yatırım iki ülkenin dostluğunun pekişmesi, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir aşama olacak. Bunun için Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti de, bize güvenini bildirdi, destek taahhüt etti. Çin Hükümeti, 12 adet yeni nükleer santral kurmaya karar verdi. İhaleler açıldı ve 12’den 10’unu CEC olarak biz aldık. Çin, dünyada en fazla nükleer santrala sahip ülke. CEC de Çin’de en fazla nükleer santral kuran ve işleten şirket. Nükleer santralı planlıyor, inşa ediyor ve işletiyoruz. Türkiye, 1 milyon megavat saatlik santral planlıyor. Türkiye’nin ihalesini biz kazanırsak; sizinle en ileri teknolojimizi ve tüm deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Biz, kendi hükümetimizin tam desteğini aldık, Türk hükümetinden de dostluk bekliyoruz."


    Hükümetime ileteceğim

    Tüzmen de "Çin’in nükleer gücünü ve geldiği düzeyi biliyoruz. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Başkanı ve Çin ile ticaretin gelişmesini isteyen bir bakan olarak, bu önemli projeyi ben de izliyorum. Bu görüş ve temennilerinizi Hükümetime ileteceğim" dedi.

    Tüzmen çifte telli oynadı

    DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in, "Tüzmen önerdi, ama Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmedi" sözleriyle yalanlamasını, Urumçi’de akşam yemeğinde öğrendi. Gazeteciler açıklama beklerken Tüzmen, sahneye çıkarak restaurantta şarkı söyleyip oynayan yaşlı bir Uygur vatandaşı ile yaklaşık 5 dakika çifte telli oynadı.




    Ihaleyi verin, nükleer deneyimimizi paylaşalım Yorumları