Beş yıldır şam'a giden ilk batılı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 09-03-2008 (18:37)   Son Mesaj: 09-03-2008 (18:37)    Cevap: 0    Gösterim: 849  

    09-03-2008

    Beş yıldır şam'a giden ilk batılı

    Beş yıldır şam'a giden ilk batılı
    Bugün Suriye'ye Giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Son Beş Yıldır Batılı Bir Liderin Şam'a Yapacağı İlk Resmi Ziyaret ile Esad Yönetimi'ni Uluslararası İzolasyondan Biraz Daha Kurtaracak. Sarkozy Yarın Şam'da Başbakan Erdoğan ile de Bir Araya Gelecek.



    Bugün Suriye’ye giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son beş yıldır Batılı bir liderin Şam’a yapacağı ilk resmi ziyaret ile Esad Yönetimi’ni uluslararası izolasyondan biraz daha kurtaracak. Sarkozy yarın Şam’da Başbakan Erdoğan ile de bir araya gelecek.
    AVRUPA Birliği Dönem Başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iki günlük Suriye ziyaretine resmen başlıyor. Selefi Jacques Chirac’ın yakın bir dostu olan Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin 2005 yılında öldürülüşünden beri, suikastin arkasında olduğu iddia edilen Şam Yönetimi ile ilişkileri soğutan Sarkozy, tarihi ziyaretiyle hem arayı ısıtacak, hem de Suriye’nin uluslararası izolasyondan kurtarılma sürecine katkıda bulunacak.


    Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in de eşlik ettiği Sarkozy bu akşam Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir akşam yemeği yiyecek. Yarın da Ortadoğu barış sürecinin tartışılacağı dörtlü zirvede, Esad’ın yanısıra, "bölgesel arabulucular" Türkiye ve Katar liderleriyle bir araya gelecek. İsrail ve Suriye arasındaki dolaylı barış görüşmelerinde mayıs ayından beri arabuluculuk yapan Türkiye’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkesi Katar’ı ise Şeyh Hamad bin Halife al Tani temsil edecek.

    ABD’yi etkiler mi

    Sarkozy’nin ziyaretiyle "diplomatik zafer" kazandığı belirtilen Esad, altı hafta önce de Paris’teki Akdeniz Birliği zirvesine katılmıştı. Paris, Lübnan’da yapıcı bir rol oynamaya başlayarak mayıs ayında Michel Sleiman’ın devlet başkanı seçilmesini sağlayan Suriye’yi, yeniden diplomatik ilişki kurarak ödüllendirmişti. ABD, Suriye’yi "terör sponsoru bir devlet" olarak görmeyi sürürken, Sarkozy’nin ziyareti bu algılamanın değişmesine katkı yapabilir. Suriye yönetimine yakın olan Şam merkezli Stratejik Araştırma Merkezi’nin Başkanı İmad Şeybi, "Bu ziyaret Washington ile temasların gelişmesine katkı sağlayacak. Suriye, son dönemde gösterdiği sabrın meyvelerini topluyor" dedi. İngilizce yayın yapan Syria Today editörü Andrew Tabler da, Sarkozy’nin ziyaretinin "ABD ile ilişkileri geliştirmek isteyen Suriye için bir kapı, bir fırsat olacak görüldüğünü" yazdı. Suriye liderliği, Türkiye aracılığıyla İsrail ile sürdürdüğü müzakerelerde "Washington’ın da odada bulunmasını" istiyor.




    Beş yıldır şam'a giden ilk batılı Yorumları