özbekistan pamuğunu görücüye çıkardı   Konuyu açan: oguzhan   İlk Mesaj: 10-16-2008 (00:46)   Son Mesaj: 10-16-2008 (00:46)    Cevap: 0    Gösterim: 846  

    10-16-2008

    özbekistan pamuğunu görücüye çıkardı

    özbekistan pamuğunu görücüye çıkardı

    Dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ülkelerinden Özbekistan'da pamuk fuarı düzenleniyor. Taşkent'te bu yıl dördüncüsü düzenlenen fuarda kurulan stantlarda pamuk ve çeşitli pamuk ürünleri sergileniyor.
    Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un inisiyatifi üzerine 2005'ten itibaren her yıl geleneksel olarak Ekim ayında düzenlenen pamuk fuarına, bu yıl 35'e yakın ülkeden 400 dolayında firma katılıyor. Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Amerika'ya, aralarında Nijerya, ABD, Malezya, İran, Pakistan, Türkiye, Hindistan, Çin, İtalya, Almanya, Rusya, Endonezya ve Güney Kore'nin de bulunduğu ülkelerden fuara katılan firma temsilcileri Özbek pamuğunu yakın takibe aldı. Katılımcılar fuar alanını gezerek yerli firma temsilcileriyle görüştü, çalışmaları hakkında bilgi adlı.

    Ülkenin önde gelen fuar alanlarından Özekspomerkez'de düzenlenen pamuk fuarında, katılımcı firma temsilcilerine, sergilenen değişik kalitedeki pamuk türleri hakkında detaylı bilgi verildi.

    Öte yandan fuar alanını Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyar Ganiyev ile birlikte ziyaret eden Özbekistan Başbakanı Şavkat Miziyoyev, bazı yabancı firma temsilcileriyle ayak üstü görüştü. Başbakan Mirziyoyev, Özbekistan'ın pamuk bakımında önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek yabancı yatırıcıları bu alana yatırım yapmaya davet etti.

    Özbekistan, sahip olduğu yıllık ortalama 3 milyon 500 bin ton dolayındaki pamuk potansiyeliyle üretimde dünya beşincisi ve ihracatta ise dünya üçüncüsü konumunda.

    Diğer yandan pamuk üretimini yıllık 3 milyon tonun üzerinde tutmaya çalışan Özbekistan, yaptığı pamuk lifi ihracatını ise kademeli olarak aşağıya çekmeye çalışıyor. Özbekistan, bundan böyle ürettiği yaklaşık 1 milyon 100 bin ton dolayındaki pamuk lifinin büyük kısmını iç pazarda kullanmaya çalışacak. Pamuk lifi ihracatını 2010 yılına kadar 500 bin tona düşürmeyi planlayan Özbekistan, bu yolla şu anda 1 milyar dolar dolayında seyreden yıllık pamuk gelirini daha da artırmayı hedefliyor. Özbekistan bu yeni uygulamayla bu güne kadar dışarıya verdiği ham pamuğu, bundan böyle iplik, kumaş veya hazır giyim şeklinde ihraç ederek daha çok kazanç elde etmemin yollarını arayacak.

    Özbekistan daha çok, Çin, Türkiye, İtalya, Rusya, ABD ve Pakistan gibi ülkeleri pamuk ihracatı yapıyor.




    özbekistan pamuğunu görücüye çıkardı Yorumları