MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Buyrun Mutfağımıza (https://www.muhakeme.net/forum/buyrun-mutfagimiza/)
-   -   Makarna Pişirme Usûlleri (https://www.muhakeme.net/forum/buyrun-mutfagimiza/6598-makarna-pisirme-usa-lleri.html)

beyza 05-19-2008 22:26

Makarna Pişirme Usûlleri
 

-Makarnayı haşlarken, besin değerinin kaybolmaması için az suda haşlayıp suyunu tamamen çektirin. Eğer makarnayı bol miktarda su ile haşlıyorsanız, haşladığınız suyu çorbalarda değerlendirebilirsiniz veya plastik kaplar ve çelik tencereler için harika bir temizleyicidir. Suyun içine biraz deterjan katarsanız, bulaşıklarınızı pırıl pırıl yapar.

-Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır. Bu yüzden haşlama suyuna mutlaka tuz ekleyin ve kaynadıktan sonra makarnanın hepsini ilâve edin. 8-12 dakikadan fazla pişirmeyin.

-Makarna taze ise, haşlanırken birbirine yapışır. Bunu engellemek için makarnaları suya atmadan önce kaynatma suyuna biraz tereyağı veya zeytinyağı ekleyin. Bu, makarnanın taşmasını da engelleyecektir.
-Makarnayı haşlarken haşlama suyuna bir bardak et suyu ya da tablet atarsanız daha lezzetli olur.

-Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken zaman, onu soğuk olarak servis yapacağınız zamandır. Ya da üzerine kaynar sos döküp hemen sunacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altında gezdirin ve iyice süzün.

-Paketin üzerindeki pişirme sürelerine dikkat edin. Su kaynadıktan sonra makarnayı içine atın. Yeniden kaynamaya başladığı andan itibaren süre tutmaya başlayın.

-Pişirme sırasında makarnanın tencereye ve birbirine yapışmasını engellemek için ara sıra karıştırın.

-Makarnanızın tadı, haşlama suyuna geçeceğinden sos yaparken haşlama suyundan kullanırsanız sosun lezzeti artacaktır.

-Makarnayı pişirir pişirmez bekletmeden süzün. Süzerken kayganlığını yitirmeyecek kadar nemli bırakırsanız, sos makarnaya daha iyi karışır.

-Sade makarnayı daha lezzetli hâle getirmek için servis yapmadan 5 dakika önce küp şeklinde kesilmiş eritme peynirini 4-5 kaşık beşamel sos ile karıştırın. Peyniriniz eridikten sonra servis yapabilirsiniz.

-Tencerede kalan soslu makarna ısıtıldığında tencereye yapışır. Makarnanın yapışmaması için benmari usûlü ile makarnanızı ısıtabilirsiniz.

-Makarnanın haşlama suyuna 1-2 baş soğan, havuç vb. sebzeler eklerseniz daha lezzetli olacaktır.

-Makarnaya katacağınız kabaklar makarnanın lezzetini arttıracaktır. Bu, aynı zamanda kabak sevmeyen çocuklarınıza kabak yedirmenin iyi bir yoludur.
-Makarnayı hazırlamadan önce kısa bir süre için fırına verirseniz makarnanız dağılmaz ve tane tane olur.

-Makarnayı hazırlarken yüksek ateşte haşlayın.

-Tuzu, su kaynadıktan sonra ilâve edin. Tuzu, kaynamadan atmanız suyun kaynama süresini geciktirir.

-Eğer tuz diyetiniz varsa, yarım limon kullanabilirsiniz.

-Artan haşlanmış makarnalarınızı börek yapımında kullanıp değerlendirebilirsiniz.

PRATİK SU BÖREĞİ

Malzemeler:

3 adet yufka
1 paket makarna (haşlanmış)
4 yumurta
1 bardak sıvıyağ
2 bardak süt
1 şişe soda
250 gr. peynir
Yarım bağ maydanoz

Yapılışı

-Büyük bir kâsenin içerisine 4 yumurtayı, sıvıyağı ve sütü ekleyip karıştırın. Bu karışımın yarısını başka bir kâseye alın. Büyük kâsede kalan karışıma haşlanmış makarnayı, peynir ve maydanozu ekleyip karıştırın. Tepsinin altını yağlayıp 1. yufkayı tepsiye açık bir şekilde serin. Makarnalı karışımın yarısını yayıp 2. yufkayı büzerek yerleştirin. Kalan makarnaları da yayıp 3. yufkayı kenarları içe gelecek gibi düzgün bir şekilde yerleştirin. Böreği kareler şeklinde kesip, ayrılan iç malzemenin içerisine sodayı ekleyin ve bütün her tarafı ıslanacak şekilde malzemeyi dökün. Üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika 180 derecede pişirin. Âfiyet olsun.

MANTARLI MAKARNA

Malzemeler:

1 paket ıspanaklı makarna

Sos için;

2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarımsak
300 gr. mantar
1 su bardağı krema
Yarım su bardağı süt
100 gr. kaşar peyniri
Toz, zerdeçal, kişniş

Yapılışı:

Makarnayı bol suda haşlayın. Bir tavaya zeytinyağı, doğranmış mantarları, sarımsağı ekleyip çevirin. Krema, süt, peynir, tuz ve baharatlarını ekleyip koyu kıvama gelene kadar pişirin. Makarnaların üzerine sosu ekleyip karıştırın. Üzerine de kaşar peyniri rendesi serpip servis yapabilirsiniz.

ZEYTİNLİ KREMALI SPAGETTİ

Malzemeler:

3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı soğan
4 sarımsak
6-7 adet domates
Tuz, kekik
Yarım su bardağı siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
Yarım su bardağı krema
14 bağ maydanoz
1 paket makarna
1 su bardağı kaşar peyniri

Yapılışı:

Tereyağını bir tavada eritip, soğanı ve sarımsağı yumuşatıncaya kadar soteleyin. Kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri, kekiği ekleyin; sos koyu bir kıvama gelene kadar pişirin. Elde ettiğiniz sosa, zeytinleri, kremayı ve tuzunu ekleyip haşlamış olduğunuz makarna ile karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra rendelenmiş kaşar peynirini üstüne serpin.

ERİŞTE YAPIMI

1 çay bardağı süt ve 2 yumurtayı bir kapta mikserle iyice çırpın. 4 su bardağı unu hamur yoğurma kabına eleyin. Bir tatlı kaşığı tuzu ilâve edip, harmanlayın, ortasını havuz gibi açıp, sütlü yumurtalı karışımı ekleyip yoğurun. Hamuru iki eşit bezeye ayırın. Tepsinin tabanına temiz nemli bez yayın. Üzerine hazırladığınız bezeleri yerleştirin ve 1 saat dinlendirin. Hamurları un serpilmiş tezgâhta oklava ile yarım santim kalınlığında yufkalar şeklinde açın. Oda ısısında iki tarafını arada bir çevirerek 1 saat dinlendirin. Yufkaları istediğiniz şekilde kesin. 200ºc fırında kuruyana kadar pişirin. Temiz bir bez torbaya aktarıp saklayabilirsiniz.

FIRINDA MANTARLI ERİŞTE

Malzemeler:

3 su bardağı erişte
6 su bardağı su
1 adet bulyon
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay bardağı ceviz içi
500 gr. mantar
3 adet taze soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Pul biber, tuz, karabiber
Üzeri için iki adet haşlanmış patates

Yapılışı:

Erişteyi bulyonla suda yumuşayana kadar haşlayın. 15 dakika kadar suyunda bekletip daha sonra süzün. Başka bir tencerede yağı kızdırıp içine elinizle kıydığınız cevizi ve ince kıyılmış mantarları atıp 2-3 dakika soteleyin. Ocaktan alıp ince kıyılmış taze soğanı ilave edip karıştırın. Tenceredeki eriştelerin üzerine döküp harmanlayın. Tuz, karabiber, rendelenmiş kaşar peyniri, pul biberi ekleyin. Tekrar harmanlayıp yağladığınız fırın kabına aktarın. Püre yaptığınız patatesi sıvıyağ rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırıp eriştelerin üzerine kapatacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 200ºc fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Âfiyet olsun.

beyza 05-19-2008 22:35


mehmet_1749 05-21-2008 22:08

Paylaşım için teşekkürler.

alptraum 07-07-2008 22:35

Makarna cekti canim bunu bir uygulayim en yakin zamanda:)

Eline saglik

pınaran 08-26-2009 01:28

--->: Makarna Pişirme Usûlleri
 

Makarnanın haşlama suyundan sos yapmayı deneyin o unlu unlu kısmından hem demiri memiri de harcanmamış olur.

mhmt 08-26-2009 02:11

--->: Makarna Pişirme Usûlleri
 

Yavv en kolay yaptığımız yemeği zorlaştıra zorlaştıra.... :)

Elinize Sağlık.

selametle..


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 06:59 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük