'Kayısı bademi' kanseri önlüyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 05-10-2011 (19:27)   Son Mesaj: 05-10-2011 (19:27)    Cevap: 0    Gösterim: 676  

    05-10-2011

    'Kayısı bademi' kanseri önlüyor

    'Kayısı bademi' kanseri önlüyor
    Halk arasında kayısı bademi olarak bilinen `acı kayısı çekirdeği`nin kanserli hastaların tedavisinde kullanıldığı ve olumlu etkilerinin gözlendiği belirtildi.Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim üyesi ve Akaryakıt Petrol Analiz Laboratuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, acı kayısı çekirdeğindeki kanser önleyici madde olarak bilinen amigdalin veya vitamin B17 adlı maddelerini yüzde 6 oranında bulunduğunu belirtti. Amigdalin"in Amerika"da kanser önleyici madde olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını anlatan Önal, bu maddenin Türkiye"de üretilmesi için Hollanda"da yaşayan bir Türk işadamı ile bir şirket kurduklarını ifade etti.

    Yrd. Doç. Dr. Önal, şöyle devam etti: "Kayısının ekonomik olarak toplam rantı 5 milyar dolar civarındadır. Kayısı çekirdeği, bu çekirdeğin yağı gibi yan ürünler de var. Amigdalin Amerika"da üretilen bir üründü. Biz bundan 3 yıl önce bu konuda çalışma başlattık. Bundan 2 ay önce Hollanda"dan bir Türk işadamı acı kayısı çekirdeği üretmeyi planladığını belirterek, bizi aradı. Ön görüşmeler yaparak bir şirket kurdu. İlk etapta Çin"den getirilecek ürünü burada paketleyerek pazarlayacak. Daha sonra da Malatya"da yetiştirilen acı kayısı çekirdeklerinden üretilecek dünyaya pazarlanacak. Merkez Malatya olacak. Bu yaz ilk etap çalışması yürütülecek. 1,5 yıl içinde Malatya"da üretim yapılacak."

    Acı kayısı çekirdeği üretim projesinin Malatya"ya önemli girdiler sağlayacağını aktaran Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Bu konu şimdiye batı ülkelerinde biliniyordu ama Türkiye"de bilinmiyordu. Kayısı çekirdeği yağını dünyadaki rantı yaklaşık 2.5 milyar euro. Bunun Malatya'ya girdisi kayısını kendisinden çok çok daha az. Amigdalin açısından düşündüğümüzde bu söylediğimiz rakamların bir kaç kata katlayacak boyutlarda. Çünkü vitamin B17"nin perakende satış fiyatı, kilo fiyatı yaklaşık 1 milyon dolardır. Bu da konunun önemini daha da açıkça izah etmektedir." ifadelerini kullandı.

    Çin ve Fransa"nın Türkiye"den önemli ölçüde kayısı çekirdeği aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, "Bundan sonrası, Malatya için söylüyorum, hedefimiz bilimsel olarak ve endüstriyel olarak bu iki konuyu bir arada buluşturup, Amigdalin`in ya da vitamin B17`nin Malatya"da üretimini sağlamak. Kayısı çekirdeğini tamamen Malatya ekonomisine kazandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

    Acı kayısı çekirdeğinden kanser tedavisinde kullanılan Amigdalin veya vitamin B17`nin üretiminin çok kolay olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Önal, "Amerika'da, ABD Sağlık Dairesi "100 miligram tabletler halinde satılabilir" şeklinde onayını vermiş. Amerika`da kanser önleyici olarak ayda bir kullanılmak üzere satışı mümkün." dedi.





    'Kayısı bademi' kanseri önlüyor Yorumları