Donör bulunursa tarihe geçecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 04-30-2011 (15:29)   Son Mesaj: 04-30-2011 (15:29)    Cevap: 0    Gösterim: 502  

    04-30-2011

    Donör bulunursa tarihe geçecek

    Donör bulunursa tarihe geçecek
    Türkiye’de ilk çift kol naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kompozit Doku Nakli Yönergesi’nin onaylanmasının ardından yüz nakli için tüm hazırlıkları tamamladıİlk yüz nakli adayı Zonguldaklı Sezgin Ergen (49), hastaneye yatırıldı. Geriye bir tek uygun kadavranın bulunması kaldı. Uygun donör bulunursa Ergen, Türkiye"de yüz nakli yapılan ilk insan olarak tarihe geçecek.

    Türkiye"nin ilk yüz nakli adayı Sezgin Ergen"in hayatını karartan süreç, 1982 yılında ailesiyle birlikte yaşadığı Almanya"dan tatil için memleketi Zonguldak"a gelmesiyle başladı. O zaman 20 yaşında olan Ergen, görücü usulüyle Çatalağzı Termik Santrali"nde şoför olarak çalışan Yavuz A."yla evlendi. Zonguldak"a yerleşen ve 3 çocukları olan çiftin ilişkisi 6 yıl sonra bozuldu. İddiaya göre, Yavuz A., güzelliğiyle dikkat çeken eşinin makyaj yapmasını ve dışarıya çıkmasını yasakladı. Alkol alan eşinin şiddetine de maruz kalan Sezgin Ergen, 1993 yılının Mart ayında girdiği bunalım sonucu intihar etmeye karar verdi. Eşi işe gittikten sonra yatak odasındaki dolu av tüfeğini alan Ergen, tüfeği çenesine dayayıp tetiği çekti. Tüfekten çıkan saçmalar Ergen"in yüzünü tanınmayacak hale getirdi. Kanlar içerisinde hastaneye kaldırılan Ergen, 9 saat süren operasyonun ardından yaşama tutundu. Dört ay yoğun bakımda kalan Ergen, uzun süre de plastik cerrahi servisinde tedavi gördü. Yüzü tanınmayacak hale gelen ve sürekli maskeyle dolaşmak zorunda kalan Sezgin Ergen için daha sonra yıllar süren hastane süreci başladı. Yüzü parçalandığı için yemek bile yiyemeyen Ergen, Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi"nde defalarca operasyon geçirdi. Talihsiz kadına, kollarından ve vücudunun çeşitli yerlerinden alınan parçalarla çene, dudak, burun ve yanak yapıldı. Ergen, estetik operasyonlarla birlikte 18 yılda 56 ameliyat geçirdi. Bu ameliyatların başarılı geçtiğini ancak istediğini noktaya gelemediğini söyleyen Ergen, son kez ameliyat masasına yatarak yüzüne kavuşmak istiyor.

    Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"ndeki odasında uygun donör bulunmasını bekleyen Ergen, "Artık sokakta maskesiz dolaşmak istiyorum." dedi. Bugüne kadar 56 ameliyat olduğunu ve hepsinin başarılı geçtiğini ifade eden Ergen, yüz naklinin aklına getirince çok heyecanlandığını söyledi. "18 yıldır yeni bir yüze kavuşmayı bekliyorum. Çok heyecanlıyım." diyen Ergen, yakınların sürekli olarak destek gördüğünü ve herkesin iyileşeceğine inandıklarını söyledi. Zor bir süreç olduğunun farkında olduğunu söyleyen Ergen, geçirdiği onca ameliyattan sonra bunun da üstesinde geleceğini söyledi.

    "YÜZ NAKLİNİ DUYUNCA ŞOKE OLDUM"

    Merakla ameliyat gününü beklediğini söyleyen Ergen, "Hiç böyle birşey beklemiyordum. Duyunca adete şok oldum. İlk duyduğumda çok mutlu oldum. Hiç düşünmüyordum yüz nakli olabileceğimi. Geceleri ağlardım." dedi. Geceleri, "Allah"ım neden ben böyleyim? Neden düzelmiyorum? diye ağladığını ifade eden Ergen, 18 yıldır maske kullandığını, bundan kurtulmak için merakla beklediğini söyledi. Hastane odasında ameliyat günü beklerken dizi izlediğini, bazen de hastane bahçesine çıkarak dolaştığını söyleyen Ergen, moralinin çok yüksek olduğunu anlattı.

    Bu süreçte hiç pes etmeyeceğini belirten Ergen, duygularını şöyle anlattı: "Allah"ın izniyle ben bunu sonuna kadar devam ettirmeyi düşünüyorum. Çok acılar çektim ama Ömer hocanın sayesinde düzeleceğim. İnşallah ameliyat başarılı olacak inancım var buna. Önce pes etmiştim bu yüzlü nakli gerçek olmayacak diye. Çünkü Ankara"da doktorum bana böyle kal demişti. Tam ümidim bittiğine Ömer hocayla tanıştım. Kol nakli olan Cihan Topal"la konuştum. Ameliyatının başarılı geçtiğini ve mutlu olduğunu görünce ümidim daha çok arttı."





    Donör bulunursa tarihe geçecek Yorumları