Anne sütü bebek ölümlerini azaltıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (11:31)   Son Mesaj: 01-14-2011 (11:31)    Cevap: 0    Gösterim: 589  

    01-14-2011

    Anne sütü bebek ölümlerini azaltıyor

    Anne sütü bebek ölümlerini azaltıyor
    Diyetisyen Özlem Sert Aydın, 5 yaş altındaki çocukların yüzde 15’inde ise bebek ölümleri görüldüğünü ifade ederek, ilk 6 aylık dönemde anne sütü ile beslenmenin bu ölümleri önemli bir oranda engellediğini kaydetti.Diyetisyen Özlem Sert Aydın, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 5 yaş altındaki çocukların yüzde 25"inde beslenme eksikliği, yüzde 15"inde ise bebek ölümleri görüldüğünü söyledi. Anne sütünün çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Aydın, "İlk 6 ayda yapılan anne sütü ile beslenme bu ölümleri önemli bir oranda engellemektedir. Hastalıkları önlemesi, maliyetinin düşük olması ve atık bırakmaması nedeni ile anne sütü bebekler için en yararlı, ekonomik bir beslenme yöntemidir. Her zaman, temiz ve mikropsuzdur, kolaylıkla sindirilir, ishal, karın ağrısı, kabızlık daha az görülür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve kemik gelişimini artırır, bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar ayrıca su verilmesine gerek yoktur, anne sağlığını korur, meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır ve en önemlisi bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar" dedi.

    -"MUCİZEVİ BİR BESİN"-

    Doğumdan sonra hemen salgılanan anne sütünün enfeksiyon önleyici olduğunu ve çocuğu daha dirençli yapacağını belirten Diyetisyen Özlem Sert Aydın, şunları söyledi:

    "Anne sütü zamanında doğan her bebeğin normal gelişmesini sağlayan ilk 6 ay tek başına yeterli olan mucizevi bir besindir. Doğumdan hemen sonra ilk beş günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum adı verilir. Kolostrumda bulunan enfeksiyon önleyici etmenler bebekleri enfeksiyondan ve alerjiden korumaktadır. Olgun sütten daha fazla protein, barsağın olgunlaşmasını sağlayan büyüme faktörleri içerir, A, D, K, B12 vitaminlerinden ve Sodyum ve Çinko"dan zengindir. Doğar doğmaz anne sütü alan bebeklerin gastrointestinal sistemleri hastalık yapan mikroorganizmalara karşı korunmuş duruma gelir. Kolostrum 5. günden sonra geçiş sütü halini alır ve 3. haftadan itibaren olgun süt özelliğini taşır. Olgun sütteki protein oranı bileşim açısından bebek için en ideal yapıya sahiptir. İnek sütünde eksik olan çoğu protein anne sütünde mevcut ve sindirimi kolay olan proteinlerdir ve büyümeyi düzenleyici etmenleri inek sütünden 30-40 kat daha zengindir. Yağ bileşimi de sindirimi kolay olan doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Beyin ve sinir dokusunun gelişimi için esansiyel yağ asitleri içerir ve inek sütünden 8 kat daha fazladır.





    Anne sütü bebek ölümlerini azaltıyor Yorumları