Siraga bıraktırma ilacına bakanlıktan açıklama   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-13-2011 (19:30)   Son Mesaj: 01-13-2011 (19:30)    Cevap: 0    Gösterim: 578  

    01-13-2011

    Siraga bıraktırma ilacına bakanlıktan açıklama

    Siraga bıraktırma ilacına bakanlıktan açıklama
    Sağlık Bakanlığı, Amerika ve Avrupa'da da ruhsatlı olan sigara bıraktırma ilacı Champix'in neden olduğu tüm şikayetlerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye'de belirlenen vakalardan sadece birinin intihar etmek istediği belirlendi.Sağlık Bakanlığı, Amerika ve Avrupa'da da ruhsatlı olan sigara bıraktırma ilacı Champix'in neden olduğu tüm şikayetlerin, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde (KÜB) yer almış yan etkiler olduğunu belirterek, ruhsat aldığı tarihten bu yana Türkiye'de 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirilen sadece bir intihar düşüncesi, bir halüsinasyon, bir de anormal rüya görme vakası yaşandığını bildirdi.

    Avrupa ve ABD'de konuyla ilgili güncel olarak yayımlanmış yeni bir güvenlik bulgusu ya da ilaçla ilgili yayımlanan yeni bir uyarı ve alınan bir aksiyon bulunmamaktadır.

    Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı gazeteler ve internet sitelerinde yayımlanan ''Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan Champix sigara bıraktırma ilacının, intihar eğilimine ve intihara yol açtığı'' ve ''Bakanlıktan ücretsiz intihar ilacı'' başlıklı haberlerle ilgili açıklamanın yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

    Tütün kullanımının, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni olduğuna işaret edilerek, sigaranın dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne yol açtığı vurgulandı.

    Bakanlığın, artan sigara tüketimi ve sigaranın sağlığa zararlarına dikkati çekecek politikalar ile tütün kullanımını azaltmaya yönelik uygulamalarda çok önemli başarılar elde ettiği belirtilerek, Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun yapılarak ''Dumansız Hava Sahası'' adıyla yürüttüğü kampanya ile sigara ve tütün ürünlerinin kullanılamayacağı alanların belirlendiği ve medyanın desteğiyle insan yaşamı ve sağlığı adına önemli bir mücadelenin toplum adına hayata geçirildiği anlatıldı.

    Sağlık Bakanlığının sigara tiryakisi vatandaşları yalnız bırakmadığına dikkati çekilerek, ''ALO 171'' sigarayı bıraktırma hattına başvuran vatandaşların uzman sağlık ekibi bulunduran sigara bırakma polikliniklerine yönlendirildiği, ücretsiz tedavi ve ilaç desteği sağlandığı ifade edildi.

    İki ayda 200 binden fazla başvurunun yapılmasının, konunun ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

    ''Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir. Haberlere konu olan Vareniklin etken maddeli ilaç Türkiye'de Champix adı ile 2008 yılından bu yana ruhsatlıdır. Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa'da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikayetler, ilacın KÜB'sinde yer almış yan etkilerdir. Bu şikayetler ile ilgili uyarılar, ülkemizde de onaylı olan KÜB'de kara kutu içerisinde yer almaktadır.

    Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili TÜFAM'a bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, bir de anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.

    Avrupa ve ABD'de konu ile ilgili güncel olarak yayımlanmış yeni bir güvenlik bulgusu ya da ilaçla ilgili yayımlanan yeni bir uyarı ve alınan bir aksiyon bulunmamaktadır.

    Ayrıca bu konuda Bakanlığımızca oluşturulan Bilim Kurulu konuyu incelemektedir. Sonuç kamuoyuyla paylaşılacaktır.

    Toplum sağlığını ve insanımızın hayatını ilgilendiren bu çok önemli mücadelede medyamızın daha duyarlı ve doğru bilgilendirici yayınlar yapmasını arzu etmekteyiz.''





    Siraga bıraktırma ilacına bakanlıktan açıklama Yorumları