Hastanelerin fahiş faturalarına 'fix menü'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-06-2010 (13:27)   Son Mesaj: 12-06-2010 (13:27)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    12-06-2010

    Hastanelerin fahiş faturalarına 'fix menü'

    Hastanelerin fahiş faturalarına 'fix menü'
    Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin fahiş tedavi faturalarına savaş açtı. Her hastalık için tek tedavi maliyeti belirleyecek olan bakanlık, fiks fiyatlarla tasarruf etmeyi hedefliyor. İşte yeni düzenlemenin ayrıntısıHazal Ateş'in haberi

    Sağlık giderlerinin önüne geçemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilaçtan sonra tedavi masraflarına yeni bir formül geliştirdi.

    İlaçta 3 milyarlık tasarruf hedefleyen Bakanlık, tedavi masraflarında faturaların abartılmaması için Diagnosis Related Groups (DRG) formülünü devreye koyuyor.

    Buna göre her hastalık için tedavi maliyeti belli olacak. Yatan ve taburcu edilen hastaların klinik, demografik ve maliyet verileri takip edilerek kabarık faturaların önüne geçilecek.

    2011'DE BAŞLANACAK

    Sağlık hizmetlerine ilişkin olarak, 2011'de tedavi ödemelerinin global bütçeleme yöntemi ile yapılarak harcamaların disipline edilmesi hedefleniyor. Sağlık giderleri üçer aylık dönemlerde takip ediliyor.

    Hastanelerde yatan hastalara sağlık ödemelerinde, taburcu edilen hastalardan elde edilen standartlaştırılmış klinik, demografik ve maliyet veriler dikkate alınarak fatura çıkarılacak.

    Hastalar benzer maliyetleri olan benzer klinik gruplarına göre dağıtan bir sınıflandırma sistemi olan DRG (Tanı İlişki Grupları) kullanılacak.

    PİLOT UYGULAMA BAŞLADI

    Sağlık Bakanlığı'nın 15 hastanesinde pilot uygulama başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2011'de hem özel hem de üniversite hastanelerinde DRG pilot uygulamasına başlayacak.

    Ödeme yöntemi olarak kullanılacak DRG uygulaması ile aynı nitelikteki hastalıklarda yatak ve tedavi ücretlerinde belli bir standardın yakalanması hedefleniyor.

    Sahte rapor veren yandı

    KASIMDA başlayan "e-rapor" uygulaması ile hastalar adına düzenlenen ilaçlara ilişkin sağlık raporları da MEDULA sisteminde kayda girmeye başladı.

    Uygulama ile kronik hastalıklar ve hastalar takip edilirken, düzenlenen rapor, kullanılan ilaçlar da istatistikî olarak takip ediliyor.

    Eskiden faturalara eklenen yatış ve çıkış tarihleri arasında uygulanan işlemlere ilişkin bilgilerin yer aldığı epikriz ve diğer belgeler de artık elektronik olarak düzenleniyor.

    Sistemle, tedaviye ilişkin yapılan tüm tetkik ve tahlillerin sonuç bilgisi, yapılan ameliyat, ilaç ve tıbbi malzemeler elektronik ortamda kayıt altına alınıyor.

    32 milyarlık sağlık harcaması

    GEÇEN yıl 38.4 milyar liraya ulaşan sağlık harcamalarının bu yıl 32.2 milyar lira olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, başta ilaç olmak üzere sağlık harcamalarında alınan tedbirlerle 2 milyar 900 milyon lira tasarruf sağlanacağını söyledi.

    Faturalar el yakıyor

    SGK, vatandaştan yüksek tutarlarda fark ücreti talep eden hastaneleri mercek altına aldı. SGK'ca belirlenen yüzde 30-70 fark ücreti sınırını aşan özel hastanelerin cerrahi işlemler ve yatak ücretlerini abartarak, fahiş faturalar düzenlediği ortaya çıktı.

    SGK, "Faturasının şişirildiği düşünen vatandaşlar hastaneden ayrıntı talep etsin. İkna olmazlarsa SGK müdürlüğüne başvursun" çağrısı yaptı.

    Özellikle doğum için özel hastanelerin kapısını çalan sigortalılar yasada öngörülen doğum ücretlerinin üç-dört katı fazlasını ödemek zorunda kalıyor.

    Yasaya göre, özel hastaneler belirlenen oda ücretlerinde en fazla 3 katını SGK'dan talep edebiliyor.

    Reçeteler izleniyor

    EYLÜL 2010 itibariyle MEDULA sistemine kaydedilen hekim sayısı 100 bini aşarken, kaydı olmayan doktorların yazdığı reçete bedelleri 15 Ekim'den bu yana karşılanmıyor.

    Uygulama ile düzenlenen reçeteler ile verilen hizmetlere ilişkin veriler elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Hastane ve eczanelerin yanı sıra hekimlere ait bilgiler de değerlendiriliyor. Usulsüz uygulama ya da sapmalara anında müdahale ediliyor.





    Hastanelerin fahiş faturalarına 'fix menü' Yorumları