350 milyondan fazla kişinin psikolojisi bozuk   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 10-10-2012 (05:09)   Son Mesaj: 10-10-2012 (05:09)    Cevap: 0    Gösterim: 431  

    10-10-2012

    350 milyondan fazla kişinin psikolojisi bozuk

    350 milyondan fazla kişinin psikolojisi bozuk
    350 milyondan fazla kişinin psikolojisi bozuk

    Dünyada 350 milyondan fazla kişinin depresyona yakalandığı belirlendi.

    Dünyada 350 milyondan fazla kişinin depresyona yakalandığı belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), yarınki Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla hazırladığı araştırmada, 350 milyondan fazla kişinin depresyon ya da psikolojik sorunlarla mücadele ettiği ortaya çıktı.

    Örgütün Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Bölümü Başkanı Dr. Şekhar Saxena, kadınların depresyona erkeklerden daha meyilli olduğunu belirtti.

    Kadınların depresyona girme oranının erkeklerden yüzde 50 fazla olduğunu açıklayan Saxena, kadınlardaki bu yüksek oranın doğum sonrası depresyonla ilgisi olduğuna dikkati çekti.

    Saxena, ileri safhalarda kişiyi intihara kadar sürükleyen depresyon nedeniyle her yıl yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin yaşamına son verdiğini ve bu kişilerin büyük çoğuluğunun kadın olduğunu vurguladı.

    Dünyada intihar edenlerin yarısından fazlasının depresyona yakalandığını belirten Saxena, gelişmiş ülkelerde depresyona girme ihtimalinin de arttığını ifade etti.

    DSÖ, içine kapanık kişilerde daha sık rastlanan depresyonun genelde bir hastalık olarak kabul edilmediğini belirterek, genç ve çocuklarda depresyon teşhisi koymanın zor olduğunu vurguladı.

    Depresyon tedavisinin ilk adımının, hastalığı kabul etmek ve bir uzmana danışmak olduğunu bildiren DSÖ, tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçların o kadar "yüz güldürücü" olduğunu belirtti.

    Depresyon tedavisinde yalnızca hastanın değil, çevresinin de tedaviye dahil olmasının büyük önem taşıdığı biliniyor.

    Saxena, bugün etkili birçok tedavi yönetimi olmasına karşın, depresyon hastalarının yarısından azının gerekli tedaviyi alabildiğini, hatta bazı ülkelerde tedaviye başvuranların oranının yüzde 10'dan da az olduğunu ifade etti.

    DSÖ'ye göre alışılmış ruh hali değişikliklerinden farklı olan depresyon, 2 haftadan uzun süre hayattan keyif alamama ve üzüntü belirtileriyle ortaya çıkıyor ve normal hayata devamı zorlaştırıyor.

    Sosyal, fiziksel ve psikolojik sonuçlar doğuran depresyonun genellikle kalp rahatsızlıklarını tetiklediği biliniyor.

    Öte yandan, ekonomik zorluklar, işsizlik veya yaşanan olumsuzluklar da depresyon riskini arttıran etmenlerden.

    AA





    350 milyondan fazla kişinin psikolojisi bozuk Yorumları