MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Pratik Bilgiler (https://www.muhakeme.net/forum/pratik-bilgiler/)
-   -   Yumurtanin Püf Noktalari (https://www.muhakeme.net/forum/pratik-bilgiler/28899-yumurtanin-puf-noktalari.html)

beyza 07-16-2008 00:08

Yumurtanin Püf Noktalari
 

Tazeliğini Nasıl Anlarız?

-Yumurta ışığa tutulduğu zaman parlak ise tazedir. Lekeli, esmer ve bulanık görünüyorsa bayattır.

-Taze yumurtayı, tuzlu soğuk suya attığınızda dibine batar. Batmaz ise bayattır.

-Taze yumurta sallandığında, içinde hava kabarcığı olmadığı için sallanmaz.

-Taze yumurta ağır, bayat yumurta hafiftir.

-Tabağa kırdığımız yumurta dağılmaz ve yoğunluğunu korursa çok taze demektir. Beyazı yayılır ve sarısı yayılmazsa yumurta tazedir. Ancak beyazı da sarısı da dağılırsa o yumurta bayattır.
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:...4cbdc7e94f.jpg

Yumurtanın Saklanması

-Yumurtaların daha uzun süre dayanması için bir tencere kaynar su hazırlayın. Sonra yumurtaları 5 saniye için suya atın ve çıkarın. Sakın 5 saniyeyi geçmeyin.

-Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurta mutlaka ışık olmayan bir yerde saklanmalıdır.
http://www.muhakeme.net/forum/forumr...55B1255D-1.jpg

-Bir yumurta kırdığınızda sarısını, beyazını bir fincana koyup kaldırırsınız. Fincanın üzerine biraz soğuk su eklerseniz daha iyi saklarsınız.

-Buzdolabında sakladığınız yumurtanın bozulmaması için yumurtanın sivri kısmı alta gelecek şekilde buzdolabının yumurtalık kısmına yerleştiriniz. Böylece yumurta sarısı yerinden oynamayacağından yumurtayı 10-15 gün saklayabilirsiniz.

-Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Çünkü yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yok eder, zararlı mikro organizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar, sadece kullanıldığı zaman yıkanmalıdır.



-Kabuğu pis olan bir yumurtayı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Su, kabuktaki gözenekleri artırır.

-Pişirip sakladığınız yumurtaları çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız bunları birbirinden ayırmanın en iyi yolu, çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla döner.
http://www.muhakeme.net/forum/forumr...yumurta2-1.jpg


-Artan yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.

-Yumurta alırken, çatlak olup olmadığına, muhakkak dikkat edin ve çatlaksa kesinlikle almayın. Yumurta buzdolabında çatlamışsa 48 saatten fazla beklemeyin, kullanın. Çatlamış yumurtayı saklamanın en iyi yolu, yumurtanın çatlak yerlerine limon suyu sürmektir.

beyza 07-16-2008 00:19

-Pişirme-rafadan-

· Rafadan yumurta yapmak için, yumurtayı suya koyduğumuz andan itibaren, 3 dk. Kaynatalım. Eğer süreyi ayarlayamıyorsak su kaynadıktan sonra 100 e kadar yavaş yavaş sayalım. Böylece istediğimiz kıvamı tutturmuş oluruz.

· Bir başka yöntemse su kaynamaya başlar başlamaz cezveyi ocaktan çekip, yumurtayı bir süre kaynar suda bekletmelidir.

· Rafadan pişireceğimiz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsak çatlamasını önlemiş oluruz.

· Yumurtayı çatlatmadan kaynatmak için bir iğneyi yumurtanın yuvarlak ucuna dayayıp, kısa ama sert bir darbe ile delebiliriz. Ayrıca yumurtayı haşladığımız suya 2-3 tane kibrit çöpü atmak da çatlamayı önler.

· Rafadan yumurtaları pişirdiğimiz suya tuz atarsak yumurtaları soymamız kolaylaşır.

-Katı Yumurta

· Yumurta haşlarken fazla haşlanmamasına dikkat edelim. En fazla 15 dakika kaynatılmalıdır. Çünkü yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür.

· Yumurtayı haşlamak için bir kaşığın içine koyarak sıcak suya batıralım ve su kaynamaya başladıktan sonra yumurtayı 10 dk kadar kaynar suyun içinde tutalım.

· Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutalım ve bir süre soğuk suda bekletelim. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

· Katı yumurtaları keserken dağılmaması için kullanacağınız bıçağı önce sıcak suya batırıp ıslatalım daha sonra bıçağı kurulamadan yumurtaları dilimleyelim.


hangah 03-16-2010 15:17

--->: Yumurtanın Püf Noktaları
 

Vay be. Bir yumurtanın anatomisi :D

Misafir 06-01-2010 16:22

--->: Yumurtanın Püf Noktaları
 

masallah yumurta dıyıp gecmıceksın :D yumurtanın ne oldugunu ogrendım :D

Misafir 06-02-2010 08:37

--->: Yumurtanın Püf Noktaları
 

iyiki kahvaltıda kaynamış yumurta yemek istedim:)

titiken60 07-08-2010 16:51

--->: Yumurtanın Püf Noktaları
 

neymiş bu böyLe arkadaş !!!


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:12 .

2000- 2024
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük