Zenne nedir? Zenne ne demektir?

Zenne, eskiden Türk dügünlerinde ve senliklerinde kadin kiyafetleri giyip dans eden erkeklere denirmis. Bu erkeklerin ( zenne ) özellikleri KIVIRTMALARI ve hareketleri ile bir bayan i andirirmis. Eskiden yine sadece ...


    1. Zenne, eskiden Türk dügünlerinde ve senliklerinde kadin kiyafetleri giyip dans eden erkeklere denirmis. Bu erkeklerin ( zenne ) özellikleri KIVIRTMALARI ve hareketleri ile bir bayan i andirirmis. Eskiden yine sadece kadinlarin oldugu toplulukta dans eden zenneler varmis ki, sebebide bir erkegin olmasini istememelerinden böyle enteresan bi yola basvurmuslar.

      Karagöz oyunundaki bütün kadınlara genel olarak Zenne denir. Bir elinde yelpaze , çiçek ya da şemsiye taşır. Oyunlarda genellikle genç zenneler gönül işlerinde koşar, yaşlı olanar ise dırdırcı ve kocalarını usandıran tiplerdir (Karagözün karısı, Hacıvatın karısı) Klasik karagöz oyunlarında zenne isimleri Salkım İnci, Şallı Natır, Nuridil, Dimyat Pirinci, Şekernaz, Yedi dağın çiçeği Hasırasıçtının kızı Rabiş, Cemalifer, Hürmüz Hanım, Dürdane Hanım, Şetaret (Arap halayık), Dilber, Nâzikter vs.)

      Zenne bir nevi dansöz görevi üstlenir fakat erkekten oldugu icin zenne denir. Zenne ile bugünkü geleneksel dügünlerde cikan Köcek leri karistirmamak gerekir.

      Zenne ve Köcek farklidir.
      alptraum - 06-19-2012, 12:26
      #1